Vilniaus apygardos teismas antradienį atvertė bene garsiausio Lietuvos Igorio baudžiamąją bylą – ikiteisminį tyrimą atlikę prokurorai 24 metų I. Molotkovui pateikė kaltinimus dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu, šaunamojo ginklo pagrobimo ir grasinimo valstybės tarnautojui.

I. Molotkovo bylą teisėja Aiva Survilienė nutarė nagrinėti supaprastinta tvarka, nes jis pripažįsta kaltę. Taip kaltinamajam turėtų būti skirta trečdaliu mažesnė bausmė.

I. Molotkovo byla teisme sulaukė ypatingo dėmesio tik iš žiniasklaidos – kaltinamojo palaikyti neatvyko nei artimieji, nei draugai. Jam ypatingų apsaugos priemonių neskyrė ir konvojaus pareigūnai.

Prisistatydamas teismui I. Molotkovas sakė, kad gimė Eišiškėse (Šalčininkų rajonas), čia yra deklaravęs gyvenamąją vietą, o paskutiniuoju metu iki suėmimo gyveno Vilniuje – negyvenamajame name. Paklaustas kiek kartų teistas, I. Molotkovas negalėjo tiksliai atsakyti: „Gal penkiolika ar šešiolika kartų, paskutinį kartą už vagystę iš prekybos centro“.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Edita Ignatavičiūtė teisme pagarsino, kad praėjusių metų lapkričio 19 d. du Švenčionių rajono policijos komisariato pareigūnai po ilgų klaidžiojimų po sveikatos priežiūros įstaigas, esančias Vilniuje, vežė I. Molotkovą atgal į Švenčionių policijos areštinę, tačiau dar neišvykę iš Vilniaus gavo nurodymą nuvykdti į Vilniaus m. 6-ąjį policijos komisariatą.

Įtariamajam rankos priekyje buvo surakintos antrankiais, automobilio galinės durelės iš vidaus buvo užblokuotos.

Kai pareigūnai trumpam išlipo iš automobilio, I. Molotkovas, pasinaudodamas esama situacija, pagrobė automobilio priekyje paliktą automatinį ginklą „Kalašnikov“ su šovinių dėtuve.

Policijos pareigūnas, priėjęs prie galinių mašinos durelių ir jas atidaręs, pamatė į save nukreiptą ginklą – I. Molotkovas reikalavo, kad pareigūnas nekeltų sąmyšio ir sėstų į automobilį.

I. Molotkovas grasino panaudoti ginklą, jeigu nebus vykdomas jo reikalavimas. Netrukus prie mašinos priėjo ir kitas policijos pareigūnas. Tačiau ir jam grasindamas ginklu kaltinamasis pareikalavo sėstis į automobilį.

Tada I. Molotkovas su ginklu paspruko – sėdo į troleibusą ir nuvažiavo į Naujininkų mikrorajoną, Pelesos g. esantį daugiabutį. Nedelsiant jo paieškai buvo mestos didžiulės policijos pajėgos ir tą pačią naktį, padedant gyventojams, buvo surastas.

I. Molotkovas su savimi pagrobto ginklo neturėjo, bet netrukus parodė vietas, kuriose paslėpė automatinį ginklą su šovinių dėtuve bei antrankius.

Teisme paaiškėjo, kad I. Molotkovas paspruko nuo patrulių Gintauto Bartaškos ir Editos Rudytės.

Ikiteisminio tyrimo metu I. Molotkovas pripažino savo kaltę, teigė, kad nuoširdžiai gailisi ir padėjo pareigūnams išaiškinti nusikaltimą.

Dėl Švenčionių rajono policijos komisariato policijos pareigūnų galimo tarnybos pareigų neatlikimo Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai atlieka dar atskirą ikiteisminį tyrimą.

I. Molotkovo versija: būčiau ginklą grąžinęs

Pagarsinus kaltinamąjį aktą, teisėja I. Molotkovo paklausė, ar šis pripažįsta kaltinimus. „Pilnai, viskas byloje surašyta teisingai“, – sakė jis.

I. Molotkovas pasakojo, kad tą dieną iš Švenčionių buvo etapuotas į Vilnių, nes susižalojo dešinįjį šoną areštinėje.

„Man poliklinikoje turėjo padaryti rentgeną, bet jo nepadarė, gydytojas sakė, kad dėl kūne esančio svetimkūnio nėra jokio pavojaus, galiu sėdėti areštinėje, – sakė kaltinamasis. – Tada paprašiau pareigūnų, kad iš manęs ištrauktų geležį, kuriuo buvau save susižalojęs, normaliai prašiau, bet jie atsisakė.“

Anot jo, pareigūnai (vyras ir moteris) nutarė jį vežti atgal į Švenčionis, bet pakeliui sustojo prie 6-ojo policijos komisariato.

„Pareigūnai išėjo, paliko automatą, nežinau, kodėl, gal man atsirado baimė, o gal iš pykčio, nežinau net kaip paaiškinti, pasiėmiau ginklą nuo sėdynės, – sakė jis. – Ir tuo metu atėjo pareigūnė – automato net nebuvau užtaisęs, tik sakiau, kad jis yra užtaisytas. Policininkų net neprašiau niekur važiuoti, bet jeigu būčiau prašęs, tai būčiau prašęs parvežti iki namų. O kadangi taip jau nutiko, man neliko nieko kito, kaip tik šokti per tvorą. Tada nuvažiavau namo pas draugę, o paskui buvau sulaikytas.”

Jis sakė, kad kitą rytą pats būtų atvykęs į policijos komisariatą ir grąžinęs policijai pagrobtą automatą.

„Aš tiesiog norėjau namuose susirinkti daiktus, nes kiek kartų mane uždarydavo į areštinę, visada prašydavau, kad mane prieš tai nuvežtų į namus pasiimti asmeninių daiktų, bet jie niekada nevežė“, –sakė jis.

„Labai gailiuosi dėl savo poelgio ir noriu atsiprašyti pareigūnų“, – teisme sakė I. Molotkovas, pažymėjęs, kad gailisi ne tik dėl to, kad paspruko, bet ir dėl to, jog policijos pareigūnei grasino ginklu, nors jis net nebuvo užtaisytas.

Prokurorė pasiūlė bausmę

I. Molotkovo byla teisme buvo išnagrinėta greičiau nei per valandą – po kaltinamojo apklausos teisėja pagarsino byloje esančius dokumentus ir suteikė žodį valstybinį kaltinimą palaikančiai prokurorei.

Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorė E. Ignatavičiūtė pažymėjo, kad I. Molotkovas sukėlė pavojų ne tik visuomenės saugumui, bet ir patrulių, iš kurių pagrobė ginklą, gyvybėms.

Skiriant bausmę prokurorė teismui siūlė atsižvelgti į tai, kad I. Molotkovas padarė tris nusikaltimus, anksčiau yra teistas 15 kartų, 126 kartus baustas administracine tvarka.

Jo atsakomybę lengvina tai, kad pripažino kaltę, padėjo išaiškinti nusikalstamas veikas, parodė, kur paslėpė ginklą ir antrankius. Sunkinančių aplinkybių, prokurorės teigimu, nenustatyta.

E. Ignatavičiūtė mano, kad I. Molotkovui turėtų būti skirta reali laisvės atėmimo bausmė – ji kaltinamąjį pasiūlė įkalinti septyneriems metams, bet dėl teisme atlikto sutrumpinto įrodymų tyrimo, anot jos, I. Molotkovui turėtų būti skirta 4 metų 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Tuo metu valstybės paskirta I. Molotkovo advokatė Elena Šajaukaitė teisme pažymėjo, kad kaltinamasis nusikaltimą padarė dėl to, jog jam nebuvo suteikta medicinos pagalba, be to, jis dėl narkotikų vartojimo buvo abstinensijos būsenoje, visą dieną nevalgęs.

„Įsivaizduokite, jis buvo visą dieną nevalgęs, ryte jam davė nedidelį sumuštinuką ir po to buvo tampomas po tris ligonines, visur buvo atstumtas”, – gynėja pažymėjo, kad areštinėje susižalodamas I. Molotkovas manė, kad pareigūnai jį nuveš ne tik į ligoninę, bet ir į apleistą pastatą Šv. Stepono g., kur jis glaudėsi. Čia jis norėjo pasiimti kai kuriuos asmeninius daiktus.

Narkotikus I. Molotkovas vartojo nuo 13 metų. „Manyčiau, kad veika buvo padaryta dėl didelio susijaudinimo“, - E. Šajaukaitė pažymėjo, kad I. Molotkovas antrankius išmoko atrakinti naudodamasis internete rasta informacija, o ginklais taip pat ėmė domėtis dar būdamas nepilnametis.

„Jis ikiteisminio tyrimo metu demonstravo, kaip reikia nusiimti antrankius, labai nustebau, tai yra nesunku”, – sakė advokatė.

Pasak jos, pareigūnai iš dalies patys išprovokavo nusikaltimą, kurį padarė I. Molotkovas. „ Galbūt suveikė pareigūnės nepatyrimas, juk jauna mergina, tik vienuolikos mėnesių stažas, – sakė advokatė. – Jeigu ji žinojo, kad automatas yra neužtaisytas, tai kodėl tada reikėjo taip bijoti?“

Tuo metu į teismą su paskutiniu žodžiu kreipęsis I. Molotkovas dar kartą atsiprašė pareigūnų ir visų žmonių, kurie dėl jo neatsakingo poelgio turėjo nemalonumų.

Nuosprendis I. Molotkovo byloje bus skelbiamas vasario 1 d.