Dominuojančių gangsterių nebeliko

2015 m. palyginti su laikmečiu, kai miesto nusikaltėlių gaujos dalijosi įtakos sferomis, buvo gana ramūs. Vis rečiau miestą sudrebina užsakomosios žmogžudystės, o nusikaltėlių gaujos savo santykius linkusios aiškintis kur kas subtilesnėmis priemonėmis.

Kaune beveik nebeliko šešėliniame pasaulyje dominavusių ir visuomenę šiurpinusių gaujų. Tarp gyvųjų jau nėra nuo samdomo žudiko kulkos žuvusio Daškinių vadeivos Remigijaus Daškevičiaus, po jo mirties iširusios gaujos nariai po neilgai trukusių kruvinų turto dalybų pasuko savo keliais. Mieste galima sutikti tik du jos senbuvius. Savo veiklą legalizavę kauniečiai, regis, vis dar baiminasi praeities demonų, viešumoje pasirodo lydimi ginkluotų asmens sargybinių.

Policijos pareigūnai sutriuškino ir ne vieną dešimtmetį mieste karaliavusią Henriko Daktaro-Henytės gaują. Nusikalstamo pasaulio veteranas pripažintas kaltu dėl kitų labai sunkių nusikaltimų (tarp jų − ir nužudymų) ir nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Už grotų du dešimtmečius praleis ir jo parankinis, vienas įtakingiausių gaujos narių Egidijus Abarius-Goga. Kitiems gaujos nariams teismas skyrė kiek švelnesnes bausmes.

Teisėsaugininkai sutriuškino ir Daktarų vietą užėmusią, ne tik Kaune, bet ir šalyje pačia pavojingiausia pripažintą Sauliaus Velečkos-Agurko suburtą Agurkinių gaują. Kartu su vadeiva grupuotės nariai dabar teisiami Klaipėdoje.

Iš šešėlinio pasaulio Olimpo ne savo valia pasitraukė ir Agurkinių konkurentų, su jais konfrontavusios Kamuolinių gaujos vadeivos. Grupuotės lyderis Giedrius Janonis-Kamuolys ir gaujos smogikų lyderiu vadinamas Andrius Juodis-Gruzinas prieš metus sulaikyti Vokietijos teisėsaugininkų. Jie įtariami organizavę prabangių automobilių vagystes ir rengę kitus nusikaltimus.

Nužudymu įtariami broliai slapstosi užsienyje

Teisėsaugininkams eliminavus Kauno kriminalinio pasaulio lyderius ir sutriuškinus dominavusias gaujas, nusikalstamumas ėmė evoliucionuoti. Jaunoji nusikaltėlių karta ėmėsi itin pelningos nusikalstamos veiklos – prekybos kvaišalais ir prabangių automobilių bei jų dalių vagysčių.

Kauniečiai sugebėjo kaip reikiant pasižymėti užsienyje, daugelio šalių teisėsauga miesto pavadinimą žino iš ten sulaikytų kauniečių.

Deividas Ščesnavičius ir Rytis Gudynas
Tačiau tai nereiškia, kad Kaune gyvenimas tapo itin ramus. Nors mieste sumažėjo sunkių nusikaltimų, jų vis dar pasitaiko. Kai kuriuos jų teisėsaugininkai sugeba ištirti gana greitai, o kai kurių nusikaltėlių sulaikyti iš karto nepavyksta. Policijos pareigūnai neabejoja, kad užsienyje slapstosi gegužės 27 d., apie 21 val. 30 min., Kaune, Medvėgalio gatvėje, ties maisto prekių parduotuve, šaudynes surengę broliai − 23 metų Rytis Gudynas ir 17 metų Deividas Ščesnavičius.

Praeityje ne kartą teisti, vietos policijai gerai žinomi Aukštųjų Šančių rajono gyventojai mirtinus šūvius paleido kilus konfliktui tarp dviejų jaunuolių grupių. Manoma, kad jie buvo ginkluoti dviem šaunamaisiais ginklais − revolveriu ir pistoletu.

Po žodinio konflikto kilus jaunuolių muštynėms, vienas brolių, kuris, pasak liudininkų, buvo neblaivus, išsitraukė ginklą ir ėmė šaudyti. Netrukus ginklo griebėsi ir antrasis brolis.

Automobilyje „Honda Civic“ sėdėjusiam 20 metų kauniečiui kulka pataikė į krūtinę. Šalia buvusiam jo bendraamžiui peršautos kojos, o metais vyresniam kauniečiui sužeista ausis.

Medikams nepavyko išgelbėti į krūtinę sužeisto jauno vyro gyvybės, patyręs itin sunkių vidaus organų sužalojimų jis mirė.

Teisėsaugininkai šio išpuolio nesieja su organizuotų nusikaltėlių gaujų tarpusavio santykių aiškinimusi. Anot pareigūnų, surinkta informacija leidžia manyti, kad išpuolį nulėmė spontaniškai kilęs konfliktas tarp jaunuolių, gyvenančių tame pačiame Aukštųjų Šančių rajone.
Policijos pareigūnai neabejoja, kad abu įtariamieji broliai R. Gudynas ir D. Ščesnavičius spėjo pasislėpti užsienyje. Paskelbta tarptautinė jų paieška, išduotas Europos arešto orderis.

Paslaptinga jauno milijonieriaus žūtis

Ankstų gegužės 29 d. rytą Kauno centre, biurų ir prabangių apartamentų komplekse „Bokštas“ įvykdytas nusikaltimas sukrėtė visą Lietuvą.

Ištaigingame bute, kuriame gyveno vienas, buvo mirtinai peiliu sužalotas pasiturintis verslininkas, milijonieriumi pramintas 31 metų Aurimas Rapalis.

Tragedijos vietoje po kurio laiko buvo sulaikytas sunkaus nusikaltimo padarymu įtariamas artimas velionio bičiulis, vos 17 metų sulaukęs, iš Rukloje gyvenančios kukliai besiverčiančios daugiavaikės šeimos kilęs Edgaras. Šis jaunuolis dėl pasirinkto kriminalinio gyvenimo būdo puikiai žinomas Jonavos policijos pareigūnams.

Prabangiame bute nužudytas 31 metų A. Rapalis, nepaisant gana jauno amžiaus, buvo sukūręs klestintį informacinių technologijų paslaugų verslą.

Siauram informacinių technologijų specialistų ratui A. Rapalis buvo labiau žinomas ne vardu ar pavarde, o slapyvardžiu „Awex“. Deja, apie sėkmingą verslininką daugelis sužinojo tik po jo mirties. A. Rapalis vengė viešumo, net kai kurie su juo artimiau bendraudavę žmonės ne viską žinojo apie jo verslą. Iš tiesų kauniečio bendrovė „Hostinger“ turėjo biurą ne tik Kaune, bet ir Malaizijoje, Brazilijoje, Indonezijoje. Pagrindinė verslo plėtra buvo ne mūsų šalyje, o užsienio rinkose.

Tarptautinis verslas A. Rapaliui sukrovė solidų kapitalą. Jaunas kaunietis gyveno apsuptas prabangos prestižiniame pastate, turėjo net du išskirtinius automobilius − prabangų „Ferrari 458 Italia“ bei „Audi R8“ – ir mėgo jais puikuotis.

Požeminiame „Bokšto“ garaže A. Rapalis laikė ir trečiąjį savo automobilį – kasdieniams poreikiams skirtą visureigį „Saab 9-7x“. Bylos duomenimis, vienas jų − „Ferrari 458 Italia“ − ir tapo nužudymo priežastimi.

Į I. Kanto gatvėje esančius prabangius A. Rapalio apartamentus septyniolikmetis Edgaras atvyko gegužės 28-osios vakare. Daugiau nei trejus metus su A. Rapaliu artimai bendravęs nepilnametis tyrėjams pripažino laisvai patekęs į visą parą saugomą biurų ir prabangių apartamentų kompleksą „Bokštas“, nes turėjo įėjimo kortelę. Apsaugos darbuotojai vėliau patvirtino – šis nepilnametis buvo dažnas pasiturinčio verslininko svečias.

Per apklausas Edgaras minėjo kartu su A. Rapaliu jo bute visą naktį žaidę kompiuteriais. O paryčiais, apie 4 valandą ryto, kai verslininkas prigulė ant lovos ir laikydamas rankoje mobiliojo ryšio telefoną kažkam rašė žinutę, puolė jį peiliu.

Anot įtariamojo, jis norėjęs pagrobti turtingo draugo „Ferrari“. Nors nepilnametis peiliu smogė į nugarą, krūtinę ir ašmenimis perrėžė kaklą, fiziškai tvirtesnis, nuolat sportavęs A. Rapalis sugebėjo pasipriešinti. Krauju plūstantis verslininkas įstengė iš užpuoliko atimti peilį, juo dūrė žudiku tapusiam bičiuliui į koją ir ranką.

Nepilnametis patyrė gana rimtų sužalojimų, peilio ašmenys perrėžė dešiniosios rankos sausgysles.

Medikams nepavyko išgelbėti sunkiai sužeisto A. Rapalio gyvybės. Po jo mirties artimieji pasiryžo kilniam poelgiui − organus paaukojo donorystei.

Teisininkė minėjo, kad nepilnamečio nurodytos nusikaltimo aplinkybės tarsi specialiai sudėliotos taip, kad patekus į laisvės atėmimo vietą nekiltų problemų su kitais nuteistaisiais.

Nors ši byla jau perduota teismui, joje vis dar lieka neatsakytų klausimų. Vienas jų – kas siejo jauną, pasiturintį verslininką ir Rukloje gyvenusius, nepritekliuje augusius vaikinukus. Be to, kaltę visiškai pripažįstantis žudikas, kuris tikino ketinęs pagrobti „Ferrari“, − nemoka vairuoti.

Kauno policijos grobis – rekordinė kokaino siunta

2015 m. Kauno policijos pareigūnų atlikta milžiniškos kokaino siuntos sulaikymo operacija neabejotinai įeis į šalies policijos istoriją.

Pirmą kartą Lietuvoje sulaikyta net 600 kg kokaino siunta. Iš narkomafijos sostine vadinamos Kolumbijos keliavusių kvaišalų, kurie buvo skirti Rusijai ir Skandinavijos šalims, vertė siekia kiek daugiau nei 40 mln. eurų. Šiuos kvaišalus realizavus mažmeninėje rinkoje, jų kaina būtų išaugusi mažiausiai tris kartus.

Tai − pats didžiausias kada nors konfiskuotas kokaino kiekis Lietuvos istorijoje.

Policijos pareigūnai pareiškė įtarimus 11 su kokaino kontrabanda siejamų asmenų. Iš jų 9 sulaikyti, tarp kurių ir Kolumbijos pilietis. Vienas pagrindinių grupuotės narių, 48 metų Vygantas Panka, kuris, kaip įtariama, gali slapstytis Vokietijoje – iki šiol nerastas.

Sėkminga policijos operacija buvo pradėta beveik prieš dvejus metus. Tąkart kriminalistams pavyko gauti operatyvinę informaciją, kad policijai gerai žinomi, ne kartą teisti kauniečiai ruošiasi įvežti didelį kokaino kiekį.

Nusikaltėlių sugalvotas būdas, kaip užmaskuoti 600 kg kokaino, nustebino net labiausiai patyrusius kriminalistus. Kokaino milteliai buvo sumaišomi su akmens anglies dulkėmis ir supresuojami. Juodos spalvos kokaino plokštės vėliau suskaldomos į nedidelius gabaliukus ir sumaišomos su gabenti paruošta akmens anglimi.

Imtasi ir kitų konspiracijos gudrybių − nusikaltėliai įsteigė 5 įmones, kurių viena registruota Ukrainoje, dar viena − Rusijoje ir trys Lietuvoje.

Jeigu nusikaltėlių planas būtų pavykęs, Lietuvoje jie ketino kokainą išgryninti. Ši misija turėjo būti patikėta iš Kolumbijos į Lietuvą atvykusiam ir kriminalistų sulaikytam narkotikų kartelio atstovui.

Anot teisėsaugininkų, su anglies dulkėmis sumaišyto kokaino išgryninimas – nesudėtinga procedūra. Kokainas – vandenyje tirpstanti medžiaga, o akmens anglies dalelės – netirpios. Ištirpinus mišinio plokšteles ir išfiltravus gautą tirpalą, nesunkiai pavyktų anglį atskirti nuo kokaino. Išgarinę vandenį nusikaltėliai gautų gryno kokaino miltelius.

Toli gražu ne visi grupuotės nariai žinojo, kas jai vadovauja. Stengiantis kuo labiau sumažinti riziką eiliniams nusikaltėliams jų vadeivos pateikdavo labai mažai informacijos, jie nežinojo apie kitus grupės narius ir jų funkcijas.

Ruošiantis kokaino kontrabandai nusikaltėliai bendravo nuolatos keisdami ne tik SIM korteles ar mobiliojo ryšio telefonus, ryšys buvo palaikomas ir internetu. Stengiantis suklaidinti policijos tyrėjus, nusikaltėliai turėjo susikūrę begalę elektroninio pašto adresų, naudojosi sunkiai išaiškinamomis konspiracijos priemonėmis, pavyzdžiui, tamsiąja interneto puse vadinamu anoniminiu TOR tinklu.

Su akmens anglies dulkėmis sumaišyto kokaino gabalėlius „paskandinus“ 367 tonų akmens anglies masėje nusikaltėliai ėmėsi dar vienos gudrybės.

Prieš akmens anglies siuntai iškeliaujant iš Kolumbijos buvo kreiptasi į vietos valdžios atstovus, savanoriškai prašant visą krovinį peršviesti rentgenu. Per patikrą nebuvo aptikta nieko įtartino, o gautas tai patvirtinantis dokumentas leido siuntai be papildomų patikrų kirsti kitų valstybių sienas.

Sulaikius pirmąją siuntą Kauno kriminalistų laukė alinantis darbas – teko rankomis perkasti 239 t akmens anglies ir iš šios masės išrinkti juodus kokaino ir anglies dulkių mišinio gabalėlius. Gerai įsižiūrėjus jie skyrėsi nuo anglies gabalų – neblizgėjo ir turėjo lygius šonus. Pareigūnams pavyko rasti 100 kg kokaino.

Galiausiai Kauno teisėsaugininkai sulaukė dar vienos partijos – 6 jūrinių konteinerių su akmens anglimi ir kokainu. Šis krovinys buvo sulaikytas Klaipėdos uoste ir nugabentas į itin griežtai saugomą teritoriją. Perkrovus visus konteinerius, 128 t akmens anglies − buvo rasta dar apie 500 kg kokaino gabalų.

Šilainiuose sušaudytas buvęs S. Velečkos-Agurko sargybinis

Teisėsaugininkų sutriuškintos Agurkinių gaujos atstovai vėl priminė apie save. Įvykdė mirtiną konfliktą, primenantį kadaise mieste vykusius gaujų karus.

Lapkričio 7-osios naktį Šilainių rajone kaukėti nusikaltėliai sušaudė į namus grįžusį ir prie automobilio „Mercedes-Benz S 320“ vairo sėdėjusį 27 metų Deimantą Bugavičių.

Nusikaltimas įvykdytas, kai D. Bugavičius sustojo prie įvažiavimą į privačių kotedžų kvartalą, kuriame gyveno, užtvėrusio užkardo. Kartu su juo buvusi vienos popgrupės atlikėja, 28 metų Vita Jakutienė, nuėjo į butą paimti ten palikto nuotolinio valdymo pultelio, kai pasigirdo pistoleto šūviai. Gali būti, kad šis atsitiktinumas ją išgelbėjo nuo mirties.

Po šūvių serijos moteris puolė prie merdinčio, kulkų suvarpyto draugo, pasak liudininkų, šaukė: „Deima, atsigauk!“ Deja, sužalojimai buvo tokie sunkūs, kad žudikų kulkų pakirstam kauniečiui jau niekas negalėjo padėti.

Žinoma, kad D. Bugavičiaus pasaloje tykojo du jaunuoliai. Prie įvažiavimo į uždarą kotedžų kvartalą, kuriame jis nuomojosi butą, žudikai aukos laukė automobilyje „Renault Megane“ su prancūziškais registracijos numeriais. Šis automobilis netrukus buvo rastas liepsnojantis netoli nusikaltimo vietos. Sudeginę automobilį žudikai sunaikino itin reikšmingus įkalčius – jo salone likusius pirštų antspaudus ir kvapų pavyzdžius.

Šilainiuose sušaudytas D. Bugavičius – puikiai žinomas Kauno policijai. Šis veikėjas buvo priskiriamas nužudyto kriminalinio pasaulio veterano, su senaisiais „daktarais“ sieto ir kito šešėlinio pasaulio atstovo – Valdemaro Labanausko nušauto Algirdo Žemaičio-Kuko sūnaus Mindaugo Žemaičio suburtai jaunimo gaujai. Kartu su M.Žemaičiu ir kitais gaujos nariais praeityje jis buvo teisiamas už daugelį įvykdytų nusikaltimų: savivaliavimą, turto prievartavimą.

Teisėsaugos duomenimis, vadinamoji Kukiukų gauja buvo tarsi S. Velečkos suburtos Agurkinių nusikalstamos grupuotės „filialas“. Turima duomenų, kad nušautas D. Bugavičius anksčiau dirbo S.Velečkos asmens sargybiniu – fiziškai stiprus kaunietis nuolat lydėdavo nusikalstamo pasaulio bosą.

Kas ir kodėl nušovė S. Bugavičių, aiškinasi Kriminalinės policijos biuro pareigūnai. Šiam nusikaltimui tirti sudaryta labiausiai patyrusių kriminalistų darbo grupė.

Gangsteris mirė nuo statybininko paleistų kulkų

Lapkričio 19 d. Kauno senamiestyje, Muziejaus gatvėje esančiame name, buvo nušautas Kauno šešėlinio pasaulio veteranas, buvęs H. Daktaro bičiulis ir prie jo suburtos grupuotės besišliejusios Šampanių gaujos vadeiva 46 metų V. Silvestravičius.

Nusikaltėlių pasaulyje Virgelio ir Silvestro pravardėmis žinomas veikėjas buvo išsižadėjęs kriminalinio pasaulio subkultūros įžadų, bendradarbiavo su teisėsauga. Remiantis jo parodymais, buvo išaiškinti Daktarų gaujos nusikaltimai ir nuteisti jos nariai.

Kartu su H. Daktaru ir jo gaujos nariais buvo teisiamas ir V. Silvestravičius. Atlikęs bausmę jis ėmėsi verslo.

Paradoksalu, tačiau valstybės saugoto itin svarbaus liudininko Daktarų gaujos byloje gyvybė nutrūko ne nuo samdyto žudiko rankos. V.Silvestravičius buvo nušautas kilus konfliktui su darbų vykdytoju, kurio brigada remontavo jam priklausantį namą Kauno senamiestyje.

V. Silvestravičiaus nužudymu įtariamas 54 metų kaunietis Algirdas Taškevičius teisėsaugininkams tikino mirtinus šūvius į mafiozą paleidęs gindamasis. Bylos duomenimis, gangsterio nužudymo priežastis – klasikiniu vadinamas konfliktas, kai darbų užsakovas nenori sumokėti pinigų statybininkams, kaltindamas juos broku.

Nušovęs neva jam grasinusį ir puolusį V. Silvestravičių, kaunietis statybininkas sėdo į automobilį ir nuvyko namo. Ten atvykę policijos pareigūnai jį rado girtą. Šis tikino mirtinus šūvius į gangsterį paleidęs būdamas blaivus, o ne prisigėręs namuose, bandydamas numalšinti nervinę įtampą.

Policijos pareigūnai rado ir paėmė A. Taškevičiaus legaliai laikytus kovinius ginklus, pistoletus – slaptai nešiotis skirtą 6,35 mm kalibro „ČZ 92“ ir 9 mm kalibro „Makarovo“ konstrukcijos pistoletą.
Kauno apygardos prokuratūros prokurorai kreipėsi į miesto apylinkės teismą prašydami įtariamąjį V. Silvestravičiaus nužudymu suimti, tačiau jų prašymas liko neišgirstas. Gali būti, kad policijos areštinėje prablaivėjęs A. Taškevičius teismui pateikė konkrečių duomenų, jog šūvius į žmogų paleido gindamasis.

Kauno apylinkės teismas paskelbė, kad pagrindo jį suimti nėra. Kauniečiui skirta gana švelni kardomoji priemonė − namų areštas ir dokumentų paėmimas.