Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį paskelbė, kad panaikina anksčiau M. Šapinskui paskelbtą nuosprendį, kuriuo jam bausmės vykdymas buvo atidėtas – po nuosprendžio paskelbimo lygtine laisvės atėmimo bausme nuteistas jaunas vyras buvo paleistas tiesiog teismo salėje.

Trijų teisėjų kolegija nutarė, kad Vilniaus apygardos teismas nepagrįstai nuteistajam skyrė švelnesnę nei numato įstatymas bausmę.

„Prieš kelerius metus dar būdamas nepilnametis jis buvo nuteistas už mažamečio seksualinį prievartavimą, tuomet paskirtos jam bausmės vykdymas buvo atidėtas, vėliau jis įvykdė dar kelis seksualinio pobūdžio nusikaltimus, už kuriuos paskirtos bausmės vykdymas jam vėl buvo atidėtas, – pabrėžė teisėjai. – Vos pasibaigus teistumui vaikinas išžagino mažametę, todėl Apeliacinis teismas mano, kad šis asmuo nepadarė atitinkamų išvadų, ir į tai teismas, skirdamas jam galutinę bausmę, turi atsižvelgti.“

Teisėjai nutarė, kad 5 metų laisvės atėmimo bausmės vykdymas M. Šapinskui neturėtų būti atidėtas ir nuteistajam nurodė ją atlikti pataisos namuose.

Tuo metu Vilniaus apygardos teismas dėl mažametės mergaitės seksualinio prievartavimo ir išžaginimo nuteistam vyrui bausmės vykdymą buvo atidėjęs 3 metams.

Praėjusią vasarą M. Šapinskui paskelbtas nuosprendis papiktino visuomenę – DELFI skaitytojai komentaruose rašė, kad Lietuvoje nėra teisingumo, o seksualiniai nusikaltėliai sulaukia užtarimo teismuose.

Bylą išnagrinėjusi teisėja tada sakė, kad M. Šapinskas „nusikalto būdamas nepilnametis, pasekmių jokių nėra, vaikas yra socialiai apleistas“, o skiriant bausmę buvo atsižvelgta ne tik į nuteistojo jauną amžių, į padarytų nusikalstamų veikų pobūdį bet ir į tai, kad nukentėjusiosios mergaitės motina teismo prašė neskirti M. Šapinskui realios laisvės atėmimo bausmės.

Teismas nukentėjusiajai mergaitei iš nuteistojo yra priteisęs 5 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. M. Šapinskui taip pat uždrausta bendrauti su mažamete.

Tuo metu baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras M. Šapinską anksčiau siūlė įkalinti 6 metams.

Širvintų rajono gyventojas buvo nuteistas dėl nusikaltimų, kuriuos jis įvykdė 2014 m. liepos 16 d., kai dešimtmetę mergaitę apgaule įviliojo į nebaigtą statyti pastatą, kur rankomis glostė jos intymias kūno vietas, o paskui grasindamas susidorojimu ir panaudojęs jėgą ją prirėmė prie sienos ir viena ranka suspaudęs jos rankas, numovė kelnaites ir seksualiai prievartavo.

Kitą dieną M. Šapinskas tą pačią mergaitę apgaule įsiviliojo į sodą, jėga paguldė ant žemės, numovė kelnaites ir išžagino.

Nusikaltimų padarymo metu M. Šapinskui buvo 17 metų, iki pilnametystės (18 m.) jam tebuvo likęs tik mėnuo.