Praėjusių metų birželio 22 d. Elektrėnų savivaldybę sudrebino Krokšlių kaimo girto 53 metų gyventojo smurto protrūkis prieš pareigūnus, kai jis, siekdamas sutrukdyti Vaiko teisių apsaugos tarnybai ir policijai įvykdyti teismo sprendimą paimti iš jo namų vaikus ir apgyvendinti juos kartu su mama Pakalniškių reabilitacijos centre, staiga puolė policijos pareigūnus grasindamas kirviu, padegė tarnybinį automobilį „Mitsubishi Pajero Sport“ (pagamintą 2006 m.), kuris visiškai sudegė.

Trakų rajono apylinkės teismo sprendimu minėtas vyriškis buvo suimtas. Dėl jo ūmaus ir agresyvaus būdo, prievartos prieš savo šeimos narius, o taip pat ir dėl agresijos prieš valstybės tarnautojus, jam buvo paskirta teismo ambulatorinė psichiatrijos ekspertizė. Pagal prokurorų ir policijos pareigūnų surinktus duomenis buvo matyti, kad dabartinė jo psichikos būsena ir elgesys yra nekontroliuojami. Vyrui įtariamas organinis asmenybės sutrikimas, jis kaltinamas apysunkiais nusikaltimais, vietos gyventojų apibūdinamas kaip ūmaus charakterio ir neprognozuojamas žmogus, kurį jie vadina „laukiniu“.

Teismas neprognozuojamam agresyviam vyrui apribojo teisę matytis su šeimos nariais. Palikta tik nedidelė išimtis: matytis leidžiama tik reabilitacijos centre ir tik stebinti šios įstaigos darbuotojams. Apylinkės teismas tokiu būdu siekė moterį su vaikais apsaugoti nuo smurto prieš juos.

Labiausiai policijos pareigūnus ir prokurorus nustebino Vilniaus apygardos teismo teisėjos A. Survilienės argumentai išleisti šį vyrą į laisvę: jis turi gyvenamąją vietą, neteistas, saistomas tvirtais socialiniais ryšiais ir turi penkis vaikus.

Beje, trys iš penkių jo vaikų yra suaugę, o kiti du ir buvusi sutuoktinė priversti nuo jo slėptis socialinės pagalbos įstaigoje. Teismo neįtikino argumentai, kad šeima buvo perkelta į reabilitacijos centrą būtent dėl jo agresijos. Policijoje užfiksuotas atvejis, kai šis vyras įsiveržė į reabilitacijos centrą ir centro darbuotojų akivaizdoje užpuolė buvusią žmoną bei vaikus. Pareigūnai sako, kad jiems sunkiai suvokiami ir teismo argumentai dėl šio žmogaus susaistymo socialiniais ryšiais – jis neturi nuolatinio darbo, namai, kuriuose gyvena, yra apgriuvę, įtariami psichikos sutrikimai, jis ūmaus ir neprognozuojamo būdo.

Vos išleistas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus jis atvyko į Elektrėnų policijos komisariatą atsiimti savo daiktų, kurie buvo paimti sulaikymo metu. Komisariate jis staiga pradėjo kalbėti rusiškai, pareiškė, kad jis ne Lietuvos pilietis, nuo šiol jis esąs Rusijos pilietis, metė į tyrėją smulkius daiktus, gavo sulaikymo metu iš jo paimtą peilį ir išėjo iš komisariato.

Po šalį sukrėtusio įvykio Kėdainių rajone, kur tėvas į šulinį įmetė vaikus, Elektrėnų policija, Vaiko teisių apsaugos tarnyba ir vietos gyventojai su nerimu laukia, ką šis neprognozuojamo elgesio žmogus padarys dar.

Išleidžiant jį į laisvę apygardos teismas rėmėsi Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimais kelių Europos Sąjungos piliečių bylose, akcentuodamas, jog svarbu nepažeisti šio asmens žmogaus teisių. „O ar jam išėjus į laisvę bus užtikrintos kitų žmonių prigimtinės teisės, teismas neanalizuoja“, - DELFI sakė Elektrėnų policijos viršininkas Andžejus Grudinskis.

Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėja A. Survilienė paaiškino savo sprendimo, kuriuo nepratęsė suėmimo termino įtariamajam S. S., motyvus.

Įtariamojo veiksmai nėra pateisinami ir kelia abejonių dėl įtariamojo psichinės sveikatos, tačiau atkreiptinas dėmesys, kad norint atlikti ekspertizę, nereikia žmogaus laikyti suimto: tam reikia taikyti kitas priemones, bet ne suėmimą. Įtariamasis turėtų būti laikomas ne Lukiškėse, o kitoje specialioje įstaigoje, kurioje būtų ištirta S. S. psichinė būklė.

Įstatymas numato, kad norint aukštesnės instancijos teismui (šiuo atveju Vilniaus apygardos teismui) pratęsti ilgesnį nei 6 mėn. suėmimą, byla turi būti ypatingai sudėtinga ir didelės apimties (reikalaujanti sudėtingo tyrimo, norint apklausti daug nukentėjusių ir liudytojų). Šioje byloje nėra daug įvykio liudytojų, nėra būtina atlikti sudėtingus tyrimus ar kitus ilgai trunkančius ikiteisminio tyrimo veiksmus. Teismo nuomone, ilgą laiką įtariamajam taikomas suėmimas yra nepagrįstas, nes pastaruoju metu iš esmės nieko reikšminga byloje nebuvo atlikta, tik į įvairias institucijas siuntinėjamos užklausos, renkami dokumentai ekspertizei atlikti, kuri per pusmetį, kol žmogus laikytas įkalinimo įstaigoje, taip ir nebuvo atlikta. Suėmimo pratęsimo klausimą spręsdamas teismas atkreipė dėmesį į tai, kad ikiteisminis tyrimas šioje byloje buvo atliekamas itin vangiai, ilgą laiką nebuvo atlikti jokie procesiniai veiksmai. Remiantis bylos medžiaga, aktyvūs procesiniai veiksmai buvo atlikti tik ikiteisminio tyrimo pradžioje, t. y. praėjusių metų birželio mėnesį.

Prašymą pratęsti suėmimą prokurorė grindė motyvu, kad asmuo gali bėgti nuo gresiančios realios laisvės atėmimo bausmės, tačiau byloje nėra duomenų, kad įtariamasis ketintų bėgti į užsienį ar kitaip bandytų išvengti bausmės. Pagal bylos duomenis 54 metų S. S. kaltinamas yra pirmą kartą padaręs du nusikaltimus: nesunkų ir apysunkį (automobilio padegimas ir grasinimas pareigūnams), už kuriuos įstatymas numato laisvės atėmimo bausmę arba baudą.