Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija pirmadienį nutarė, kad V. Svatkovskis pataisos namuose turės praleisti 8 metus. Tačiau kol kas vyras paliktas laisvėje – nuosprendį nuteistasis dar galės apskųsti apeliacine tvarka.

„Yra kaip yra, argi man reikia senatvėje sėstis į kalėjimą?“ – po nuosprendžio paskelbimo kalbėjo V. Svatkovskis. Jis dar nežinojo, ar skųs nuosprendį aukštesnės instancijos teismui – žadėjo pasitarti su advokate.

Tuo metu baudžiamąją bylą išnagrinėjusiems teisėjams net nekilo abejonių, kad būtent V. Svatkovskis nužudė savo sutuoktinę.

Teisėjų kolegijai pirmininkavusi Vitalija Norkūnaitė pažymėjo, kad būtent nuo V. Svatkovskio suduotų smūgių mirė I. Svatkovskaja – moteriai buvo suduoti ne mažiau kaip 5 smūgiai rankomis ir diržu, o moteris mirė nuo komplikacijų, kurios išsivystė dėl patirtos galvos traumos.

Preteksto nužudyti savo žmoną V. Statkovskis neturėjo, tačiau namuose, kuriuose jis gyveno, buvo nuolat girtaujama. „Toks buvo šios šeimos gyvenimo būdas – girtuoklystės, barniai, muštynės“, – skelbdama nuosprendį pažymėjo teisėja V. Norkūnaitė.

Anot jos, byloje nebuvo surinkta jokių duomenų, kad I. Svatkovskają galėjo sužaloti tariamas jos meilužis – taksistas, kurį jis esą aptiko su sutuoktine namuose, ar arklys, esą bėgiojęs namuose. Tiksliau, ūkiniame pastate, nes po gaisro, kai sudegė sutuoktinių gyvenamasis namas, jie glaudėsi tvarte.

Teismas taip pat nusprendė, kad nuteistasis nužudytosios sūnui turės sumokėti beveik tūkstantį eurui turtinei (laidotuvių išlaidos) ir 5 tūkst. Eur – neturtinei žalai atlyginti.

Bylos duomenimis nustatyta, kad kad V. Svatkovskis praėjusių metų spalio 7-14 dienomis, tiksliai nenustatytu metu, savo namuose, sutuoktinei sudavė ne mažiau kaip 5 smūgius į veidą, pilvą, taip padarydamas sunkius sužalojimus, nuo kurių moteris lapkričio 20 d. mirė Vilniaus ligoninėje.

Apie 30 metų su sutuoktine gyvenęs V. Svatkovskis kategoriškai neigė jam pateiktus kaltinimus, tačiau įvardyti, kas nuskriaudė jo žmoną, taip ir negalėjo. I

Vyras pasakojo, kad viskas prasidėjo nuo to, jog vieną dieną žmoną paliko namuose ir išvažiavo pas brolį padėti žiemai paruošti malkas.

„Kai grįžau vakare, Ireną aptikau lovoje su kavalieriumi, jis iš karto pabėgo, o žmonai sudaviau kartą per veidą ir išvažiavau atgal pas brolį“, – sakė V. Svatkovskis.

Kur gyvena žmonos meilužis, vyras negalėjo pasakyti – dar būdama gyva sutuoktinė esą tik užsiminė, jog šį visi vadina Pranu ir jis dirba taksistu.
Po dviejų dienų grįžęs į namus vyras teigė sutuoktinę radęs girtut girtutėlę – moteris gulėjo ant grindų.

„Sakiau, bielka, stokis, bet ji ir toliau gulėjo, todėl paėmiau diržą ir kelis kartus sudaviau per pilvą, – teisme pasakojo kaltinamasis. – Tada ją pakėliau ir paguldžiau ant sofos – ji visą laiką miegojo.“

Šeštadienį sutuoktiniai vėl išgėrė, kaip sakė kaltinamasis, „pilstuko“.

„Žmona blogai jautėsi, bet galvojau, kad praeis – sekmadienį iškviečiau greitąją, tačiau atvažiavę medikai jos nepaėmė, sakė, girtų neveža, – kalbėjo V. Svatkovskis. – Daugiau jai nedaviau gerti, sakiau, išblaivėk. Ir taip dar kelias dienas prabuvome namuose, bet padėtis nė kiek negerėjo, todėl vėl iškviečiau greitąją – šįkart ją iš karto išsivežė.“

V. Svatkovskis neslėpė, kad medikams melavo, jog prieš sutuoktinę nebuvo pavartojęs smurto. „Sakiau, gal arklys sužalojo“, – prisipažino jis.

Vyras abejojo, kad jo sutuoktinė ligoninėje galėjo mirti būtent nuo jo suduotų smūgių.

„Degtinė ją pražudė – Irena visą gyvenimą gėrė, niekur nedirbo, prieš mirtį buvo registruota Darbo biržoje, gaudavo pašalpą, bet niekada nematydavau jos pinigų – vos gavusi išeidavo į sodus ir ten pragerdavo, o kai pinigų neturėdavo, grįždavo į namus“, – V. Svatkovskis sakė, kad kartais sutuoktinė į namus negrįždavo ir savaitę.

„Ir aš jai suduodavau, ir ji mane sumušdavo“, – neslėpė jis.

Tuo metu nužudytosios sūnus teisme sakė, kad patėvio pasiteisinimai jam kelia tik pyktį.

„Pas motiną į ligoninę nuvažiavau tris kartus – iš pradžių ji buvo komoje, o kai trečią kartą atvažiavau, jau gulėjo paprastoje palatoje, bet negalėjo kalbėti – buvo visa mėlyna, – sakė nukentėjusysis. – Paklausiau, ar tėvas tave sumušė, ji nieko nesakė, tik apsiverkė ir linktelėjo galva. O paskui mirė.“

Nužudytosios sūnus neslėpė, kad nepritarė motinos gyvenimo būdui – ji su V. Svatkovskiu nuolat girtavo.

„Buvau jiems nuvežęs vištų, ketinau dar atvežti, bet paskambino kaimynė ir pasakė, kad nevargčiau – jie paukščius jau pardavė soduose, tas pats buvo ir su makaronais, ryžiais – net juos parduodavo arba iškeisdavo į alkoholį“, – prisipažino jis.