Norėjo atsakymų

Atsisveikinęs su žmona Dominyka ir penkių mėnesių dukrele, kretingiškis T. Paulauskas 2010 metų vasarą pradėjo septynių mėnesių trukmės jūreivio darbą laive „Rio Ekuku“. Vyras turėjo grįžti namo 2011 metų vasarį – švęsti pirmąjį dukrytės gimtadienį.

Nors T. Paulauskas laive mirė 2010 metų gruodžio 31-ąją, Klaipėdos apygardos teismui tik pernai balandį perduota nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje Norvegijos įmonėje dirbantis 28 metų klaipėdietis A. Vinogradovas kaltinamas savo bendraamžio T. Paulausko nužudymu.

„Man svarbiausia žinoti, kaip viskas įvyko, kodėl Tado nebėra su mumis. Noriu atsakymų į šiuos klausimus, kad galėčiau paaiškinti dukrai, kodėl ji nebeturi tėčio. Aišku, svarbu ir tai, jog kaltininkas atsidurtų už grotų“, – DELFI yra sakiusi T. Paulausko našlė Dominyka.

Lavoną rado tualete

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, nusikaltimas įvykdytas paskutiniąją 2010 metų dieną, pasitinkant 2011-uosius. Nustatyta, kad tuo metu abu vyrai dirbo su Panamos vėliava plaukiojančiame laive „Rio Ekuku“, kuris iš Turkijos plaukė į Pusiaujo Gvinėją.

Naujuosius metus šio laivo įgula pasitiko būdama Atlanto vandenyne, netoli Afrikos vakarinės pakrantės, apie 50 jūrmylių (beveik 93 km) nuo Libijos krantų. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, pasibaigus darbo pamainai, A.Vinogradovas ir T. Paulauskas, kartu su kolegomis, sėdo prie vaišių stalo, ant kurio buvo ir alkoholinių gėrimų. Taip vyrai rengėsi sutikti Naujuosius metus.

Nors laivo kapitonas leido keturiems asmenims skirti vieną džino butelį, alkoholio jūreiviai esą išgėrė gerokai daugiau. Išgertuvės vėliau pratęstos T. Paulausko kajutėje. Joje ir kilo konfliktas, pasibaigęs jaunų vyrų muštynėmis.

Nesutarimų priežastimi tapo T. Paulausko bandymas sulaikyti neva visiškai girtą A. Vinogradovą nuo bandymo eiti ir išsiaiškinti santykius su vyriausiuoju kapitono padėjėju, nuvariusiu jį nuo pagrindinio laivo denio, kuriame jūreivis negalėjo būti.

A. Vinogradovas kaltintas bendradarbiui rankomis ir kojomis smūgiavęs į galvą, pilvą ir kitas kūno vietas, kelis kartus aštriu daiktu dūręs į nugarą. T. Paulauskas mirė, po muštynių praėjusios porai valandų. Jo kūnas rastas dvi kajutes skiriančiame tualete.

Liudytojai išsibarstė po pasaulį

Klaipėdos apygardos teisme ši byla nagrinėta labai lėtai, nes sunkiai pavykdavo rasti liudytojus – tame laive tuo metu dirbusius jūreivius. Be to, nė vienas apklaustas liudytojas negalėjo pasakyti, jog aiškiai matė, kaip A. Vinogradovas mušė T. Paulauską.

Liudytojai pasakojo, kad Naujųjų metų išvakarėse keli vyrai tikrai vartojo alkoholinius gėrimus. Tačiau esą išgėrė labai nedaug, nes po to dar ėjo į sporto salę žaisti stalo teniso.

„Po kurio laiko dingo Tadas, jo ieškojome visame laive. Jo ieškojo ir A. Vinogradovas, jis atrodė susijaudinęs. Paskui Tadas atsirado, miegojo karininkų kambaryje. Paskui jie buvo vienoje kajutėje su A. Vinogradovu. Aš su jais nebuvau daugmaž pusantros valandos. Pas mane atėjo vyriausiasis kapitono padėjėjas ir nurodė padėti iš vonios išnešti Tado kūną. Dar po kurio laiko A. Vinogradovą pamačiau valgykloje, jis verkė. Niekas nieko nepasakojo apie jokį nužudymą. Apie jį šiek tiek sužinojome tada, kai prisišvartavome Pusiaujo Gvinėjos uoste. Artūrą policija išsivedė iš laivo, nes jis neva buvo įtariamas nužudymu. Tačiau paskui jis grįžo, mes nieko neaptarinėjome, apie tai nesikalbėjome“, – tikino vienas liudytojas.

Našlė ėmėsi drastiškų priemonių

Po kruvino konflikto laivas artimiausią uostą pasiekė maždaug po penkių parų. Iš jo į Lietuvą buvo parskraidinti T. Paulausko palaikai.

Teismo medicinos ekspertai atliko medicininę ekspertizę nustatyti mirties priežastį. Jos nesulaukę artimieji Tadą palaidojo, nes net neabejojo, kad bus nustatyta, jog mirtis – smurtinė. Tačiau ekspertai pateikė išvadą, jog T. Paulauskas mirė apsinuodijęs alkoholiu.

Našlė Dominyka ėmėsi drastiškų priemonių. Ji pareikalavo, kad T. Paulausko palaikai būtų ekshumuoti. Tai ir buvo padaryta, atlikta nauja ekspertizė, kurios išvados buvo kitokios. Nustatyta, kad T. Paulauskas mirė, nes nuo smūgio į pilvą plyšo vidaus organai ir prasidėjo ūmus vidinis kraujavimas. Be to, nugaroje rastos keturis durtinės žaizdos.

„Baisu, kad vyras nužudytas, juk mes planavome savo ateitį. Prisimenu, kaip kalbėjome, kad jau greitai jis grįš namo, nes 2011 metų vasarį dukrytei turėjo sueiti metukai. Jis labai norėjo dalyvauti tokioje svarbioje šventėje, iki jos buvo likę kiek daugiau nei mėnuo, kai gavau žinią, kad vyras laive buvo nužudytas“, – pasakojo D. Paulauskienė.

Nors už nužudymą A. Vinogradovui grėsė laisvės atėmimas nuo 7 iki 15 metų nelaisvės, Klaipėdos apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė išteisinamąjį nusprendį. Teismas konstatavo, jog nėra pakankamai tiesioginių įrodymų, kad A. Vinogradovas padarė nusikaltimą, kuriuo yra kaltinamas, o prielaidomis ir netiesioginiais įrodymais remtis negalima.

A. Vinogradovas savo kaltės niekada nepripažino. Kaltinimą palaikęs prokuroras teismo prašė A. Vinogradovą nuteistii 8 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausme, ją atliekant pataisos namuose.

Nukentėjusiąja pripažinta velionio žmona buvo pareiškusi beveik 63 tūkst. eurų civilinį ieškinį turtinei ir neturtinei žalai atlyginti, tačiau jis buvo atmestas, nes kaltinamasis – išteisintas.

Klaipėdos apygardos teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas aukštesnės instancijos teismui.