„Patikėkite, tai yra nelengva, jai dar ir dabar sunku, tokie dalykai – nepamirštami“, – prisipažino į teismą savo dukrą, nuteistą dėl tyčinio naujagimio nužudymo, atlydėjęs tėvas.

„Man labai sunku kalbėti“, – apie tai, kaip šiandien gyvena, nelabai norėjo kalbėti iš Telšių rajono į Lietuvos apeliacinį teismą Vilniuje atvykusi Akvilė Jomantienė (buvusi Sukauskaitė).

Kelmės rajone gyvenančią A. Jomantienę slegia baisūs prisiminai – Šiaulių apygardos teismas ją yra nuteisęs dėl naujagimio nužudymo ir paskyrę gerokai švelnesnę bausmę, nei numatyta įstatyme: jai skirtas laisvės apribojimas vieneriems metams devyniems mėnesiams ir dvidešimt keturioms dienoms. Bausmės apribojimo metu moteriai nurodyta neatlygintinai išdirbti 180 val. nemokamų darbų bei nekeisti gyvenamosios vietos.

Šį nuosprendį apeliacine tvarka apskundė prokuratūra, prašanti A. Jomantienę nuteisti 12 metų. Tuo metu nuteistoji susitaikė su tokiu teismo verdiktu ir jai skirtos bausmės neskundė. Bet nuteistajai kaltinimai gali būti pakeisti – su baudžiamosios bylos medžiaga susipažinę teisėjai užsiminė, kad motina galėtų būti pripažinta kalta ne dėl kvalifikuoto tyčinio nužudymo, o dėl to, jog naujagimį nužudė esant gimdymo metu nulemtai būsenai.

Abejones, kad galėjo būti pritaikytas ne tas Baudžiamojo kodekso straipsnis, teisme sustiprino ekspertė psichologė Ingrida Karmazaitė-Karnackienė. Susipažinusi su baudžiamosios bylos medžiaga ir pabendravusi su naujagimį pasmaugusia motina ji pažymėjo, kad A. Jomantienė buvo patekusi į tokią situaciją, kai savo problemas sprendė tik savyje, nuolat išgyveno augančią įtampą, ir pasielgė taip, kaip pasielgė „gimdymo nulemtoje būsenoje“.

Pasak jos, dar nėščią A. Jomantienę matė tėvai, draugas, jo tėvai, bet niekas tiesiai šviesiai jai į akis to nepasakė ir paliko ją pačią tvarkytis su savimi. „Ji ilgą laiką vengė galvoti, kad laukiasi kūdikio, ją traumavo, jog pastojo ne nuo mylimo žmogaus ir labai išgyveno, kaip jis į tai reaguos – net po gimdymo vienas pirmųjų klausimų buvo, kas dabar bus, ar jos nepaliks draugas“, – pažymėjo ji.

Anksčiau A. Jomantienė pareigūnams yra prisipažinusi, kad kūdikis, kurio ji laukėsi, jai buvo nereikalingas, nes jis – nuo prievartautojo. Ką tik gimusią mergytę lauko tualete pasmaugusi motina ją paliko išmatų krūvoje.

Šiuo metu ji yra susilaukusidar vieno vaikelio, tiesa, dabar nuo mylimo vyro – nuo to paties, dėl kurio labai išgyveno būdama nėščia. Su juo ji belaukdama apeliacinės instancijos teismo posėdžio ir susituokė.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad A. Jomantienė dar 2013-ųjų balandžio 24-ąją, laikotarpiu nuo 13 iki 17 val., Kelmės rajone, lauko tualete pagimdžiusi moteriškos lyties naujagimį iš karto po gimdymo nutraukė virkštelę ir ją pasmaugė. Mergytei, kuri pasaulį paliko ką tik gimusi, motina jau buvo išrinkusi vardą – ją pavadino Auguste.

Bylą nagrinėjant teisme kūdikio atsikračiusi Akvilė S. teigė, kad negali pripažinti kaltės, nes nieko neprisimena. Ji pasakojo, kad „viskas įvyko“, kai ji buvo išvažiavusi pas draugą į gimtadienį.

„Prisimenu, kad man prasidėjo nugaros skausmai, todėl paprašiau draugo atnešti vaistų, juos įtryniau, skausmas parėjo, o ryte nuėjau į lauko tualetą, – sakė ji. – Neprisimenu, kaip viskas įvyko.“

Jauna moteris teigė, kad net nepamena, ką pasakojo ikiteisminio tyrimo metu bylą tyrusiai tyrėjai.

„Ji man darė labai didelį spaudimą, sakė, jeigu nepasakysiu tiesos, bus blogai – tyrėja man pasakė, kad nužudžiau, pasmaugiau kūdikį“, – tikino ji.

Tuo metu ikiteisminio tyrimo metu jauna moteris prisipažino, kad buvo išžaginta automobilyje, po to nuo savo skriaudiko pastojo.

„Apie išprievartavimą niekam nesakiau, nes buvau labai pasimetusi, išsigandusi“, – ikiteisminio tyrimo metu teigė ji.

Netrukus po patirtos prievartos mergina pradėjo draugauti su vienu vaikinu, kurio namų lauko tualete ir pagimdė mergytę.

„Kai buvau tualete, jis buvo prie jo priėjęs, bet pasakiau, kad viskas yra gerai – po gimdymo į namus grįžau kruvinomis rankomis, tai pamatęs draugas pasakė savo motinai“, – sakė ji.

Paaiškėjus, kad A. Jomantienė pagimdė kūdikį, jie iškvietė merginos motiną.

„Ji iš tualeto paėmė naujagimį ir mus parvežė namo – kūdikiu neplanavau atsikratyti, bet taip pasielgiau, nes nežinojau, ką su vaiku daryti“, – sakė ji.

Teisme buvo apklaustas ir vaikinas, kurį ji nurodė kaip savo kūdikio tėvą. Jis neslėpė, kad su mergina yra ne kartą turėjęs lytinių santykių, tačiau tai buvę abipusiu susitarimu.

„Nesuprantu, kodėl ji mane apkalba, kad ją išprievartavau, seksas buvo abipusiu susitarimu“, – sakė vyras.

Jis prisiminė tą dieną, kai mergina esą patyrė seksualinę prievartą.

„Iš vietinių vaikinų žinojau, kad Akvilė noriai mylisi su vyrais, todėl po šokių su ja pavažiavau kiek toliau ir pasimylėjau automobilyje – tai buvo seksas be jokių įsipareigojimų, – teigė jis. – 2012-ųjų lapkritį ar gruodį vėl nuvažiavau į šokius su draugu , Akvilė pati įlipo į mūsų automobilį. Nuvažiavome, nusipirkome alaus, begeriant pasiūlėme jai pasimylėti. Ši sutiko – pirmas su ja pasimylėjo draugas, o paskui aš. Jau tada pastebėjau, kad jos krūtinė yra didesnė, todėl klausiau, ar ji yra nėščia, bet Akvilė man nieko neatsakė.“

Ar iš tikrųjų dabar A. Jomantienė nieko neprisimena apie baisius įvykius lauko tualete, kai pasmaugė kūdikį, teismo ekspertai tiksliai negali pasakyti, bet neatmeta tokios galimybės – esą yra atvejų, kai žmonės blogus dalykus tiesiog išstumia iš pasąmonės.