34 metų Antwerpeno (Belgija) oro uoste dirbantis Ibrahimas Ahmadounas šiuo metu laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK), Vilniaus miesto apylinkės teismas užsienietį yra leidęs suimti.

Tuo metu Generalinė prokuratūra gavo JAV Teisingumo departamento prašymą I. Ahmadouną išduoti baudžiamajam persekiojimui – prokurorė Rozita Požarskienė sako, kad užsienietis įtariamas dalyvavęs nusikalstamo susivienijimo veikloje ir, įtariama, nepatikrinęs turėjo praleisti privatų lėktuvą, gabenantį maždaug 1 000 kg kokaino. Jo vertė – apie 30 mln. JAV dolerių.

JAV pareigūnai Lietuvos prokurorams atsiuntė Niujorko teismo didžiosios žiuri patvirtintus kaltinimus. Juose nurodyta, kad I. Ahmadounas kartu su bendrininkais nuo 2011 m. iki 2012 m. pradžios susitarė iš Dominikos Respublikos į Belgijos Karalystę atgabenti toną kokaino. Narkotikai turėjo būti gabenami JAV registruotu lėktuvu, bet taip ir nebuvo išgabenti – 2011 m. gruodžio 15 d. orlaiviui dar nepakilus pilotas ir jame buvęs verslininkas buvo sulaikyti.

Pareigūnai nustatė, kad šį nusikaltimą organizavo Didžiosios Britanijos pilietis Rawsonas Edwardas Watsonas, kuris apsimetė lėktuvo pilotu, ir Olandijos pilietis Nicolas Epskampas, apsimetęs verslininku.

Anot JAV pareigūnų, Dominikoje pakilti turėjęs lėktuvas savo nusileidimą buvo suplanavęs Belgijoje – Antwerpeno oro uoste dirbantis I. Ahmadounas esą turėjo pasirūpinti, kad nebūtų patikrintas gabenamas bagažas. Į privatų lėktuvą buvo sukrauta 20 lagaminų, o juose paslėpta tūkstantis supresuotų plytelių su kokainu.

JAV pareigūnų nurodytuose dokumentuose teigiama, kad oro uosto darbuotojas iš anksto su savo bendrais derino įvairias detales, dėl to jis net buvo nuskridęs į Beirutą (Libanas). Grupuotės nariai, anot pareigūnų, savo pokalbiuose skrydžių koordinatorių įvardindavo kaip „žemą vyruką“, su juo esą bendravo ne tik telefonu, bet ir susirašinėjo elektroniniais laiškais.

Kokaino kontrabandą organizavęs britas R. E. Watsonas jau yra nuteistas – Pietų Niujorko teismas jam skyrė 17 metų kalėjimo bausmę. Tuo metu Belgijoje gyvenantis ir toliau oro uoste dirbantis I. Ahmadounas amerikiečiams nebuvo pasiekiamas – Belgija savo piliečių neišduoda JAV.

JAV pareigūnus dominantis belgas ir toliau dirbo oro uoste, vadovybė jam neturėjo jokių pretenzijų. Šią vasarą jis dar laisvai keliavo – ne kartą iš Ispanijos buvo nuskridęs į Maroką. O vėliau gavo pasiūlymą savo verslo reikalais atvykti į Baltijos šalis – jam buvo pasiūlyta atskristi arba į Estiją, arba Latviją, arba – Lietuvą.

Kai dar rugsėjo 26 d. lėktuvas iš Amsterdamo nusileido Vilniaus oro uoste, I. Ahmadounas net nespėjo iš jo išlipti – iš karto prisistatė pareigūnai ir jį sulaikė.

Belgijos pilietį ginantis advokatas Giedrius Danėlius neabejoja, kad I. Ahmadounas tyčia buvo įviliotas į pasalą – jeigu jis buvo ieškomas, kodėl anksčiau kitose šalyse jo niekas nesulaikė, kodėl netgi Amsterdamo oro uosto darbuotojai nesustabdė prieš skrydį. Be to, gynėjas stebėjosi, kodėl jam buvo leista dirbti oro uoste, kuris yra padidinto pavojingumo zona.

Advokatas taip pat pažymėjo, kad dar prieš atskrendant lėktuvui iš Dominikos Respublikos I. Ahmadounas pats Belgijos pareigūnams buvo pranešęs, jog čia gali nusileisti orlaivis su įtartinu kroviniu.

Tuo metu prokurorė R. Pažarskienė sako, kad oficialiai I. Ahmadouno tarptautinė paieška buvo paskelbta tik rugsėjo 24 d. – skrydžio į Lietuvą išvakarėse.

Generalinei prokuratūrai paprašius belgą išduoti JAV, šį prašymą ketvirtadienį išnagrinėjo Vilniaus apygardos teismas – teisėja Laureta Ulbienė sprendimą žada paskelbti kitą savaitę.

Tuo metu sunkiais nusikaltimais įtariamas ir JAV pareigūnų ieškomas I. Ahmadounas sako, kad amerikiečių pateikta informacija neatitinka tikrovės.

„Dirbu oro uoste, sutinku atskrendančius lėktuvus, prie manęs narkotikai niekada neatskrido, jų niekada nepriėmiau, o tikrinti lėktuvus ir į juos įlipti man net nepriklauso“, – teisme sakė jis.

Belgijos pilietis pažymėjo, kad nesutinka būti išduotas baudžiamajam persekiojimui į JAV. „Kodėl nebuvo apklausti oro uosto darbuotojai, vadovai, jie galėtų pateikti svarbios informacijos“, – tikino Lukiškėse laikomas užsienietis.