Šakių rajone gimęs, bet pastaraisiais metais Vilniuje gyvenęs ir su sugyventine vaiko susilaukęs A. Dailidė įtariamas dar 2007 m. kovo 11 d. Vilniaus Žirmūnų gatvėje esančiame daugiabutyje sukėlęs tragišką gaisrą – jame žuvo net šeši žmonės, dar dešimtims buvo sutrikdyta sveikata.

Šio gaisro metu žuvo ir buvęs Seimo narys Petras Šakalinis, ir žinomi menininkai – nuo gimimo aklas Remigijus Audiejaitis ir Mantas Gimžauskas.

Padegtame daugiabutyje A. Dailidė gyveno – jis į sostinę atsikraustė iš Šakių rajono, kur taip pat galėjo padeginėti gyventojų namus, tačiau dėl to oficialiai nebuvo apkaltinas nusikaltimais.

A. Dailidė taip pat įtariamas sukėlęs gaisrą tame pačiame Žirmūnų g. daugiabutyje ir lygiai prieš metus – gruodžio 4 d. vakarą jis, įtariama, padegė pirmajame aukšte prie vieno buto sudėtus daiktus. Šį gaisrą spėta laiku užgesinti.

Tyčiniu nužudymu visuotinai pavojingu būdu bei padegimais įtariamas A. Dailidė buvo sulaikytas praėjus penkioms dienoms po gruodžio 4-ąją kilusio gaisro. Iki šiol jis visą laiką praleido Lukiškių TIK – ikiteisminį tyrimą kontroliuojantys prokurorai siekia, kad griežčiausia kardomoji priemonė įtariamajam būtų taikoma ir toliau.

Pirmadienį A. Dailidė buvo atvežtas į Vilniaus apygardos teismą – nuo jo sprendimo priklausys, ar labai sunkiais nusikaltimais įtariamas vyras bus paleistas į laisvę, ar toliau bus laikomas Lukiškėse. Jo suėmimo terminas baigiasi trečiadienį, todėl prokuratūra siekia, kad kardomoji priemonė būtų pratęsta dar trims mėnesiams – dar iki Naujųjų metų planuojama bylą perduoti teismui.

Įtariamajam suėmimo terminą maksimaliam įstatyme numatytam terminui prašoma pratęsti vienu pagrindu – paleistas į laisvę jis gali daryti naujus nusikaltimus. Tuo metu A. Dailidė nesutinka su tokia prokurorų išvada ir sako, kad ikiteisminio tyrimo pareigūnai vadovaujasi tik prielaidomis, ekspertai nenustatė, jog jis yra linkęs į piromaniją.

Be to, A. Dailidė neigia, kad padegė daugiabutį Žirmūnuose. Tiesa, dar tyrimo pradžioje jis prisipažino, kad būtent jo sąžinę turėtų slėgti šešių žmonių mirtis. Šiandien jis šių savo žodžių išsižada ir bando įrodyti, kad pareigūnai esą prisipažinimą išgavo neteisėtu būdu, panaudoję psichologinę prievartą.

Ikiteisminiame tyrime pareigūnai nukentėjusiaisiais pripažino daugiau kaip 60 asmenų. Šiuo metu įtariamajam yra pateikti civiliniai ieškiniai, kurie kol kas siekia tik apie 80 tūkst. eurų. Kadangi nukentėjusieji ieškinius gali pateikti iki įrodymų tyrimo pradžios bylą nagrinėjant teisme, neabejojama, kad žalos dydis gerokai išaugs.

Įtariama, kad didžiulį gaisrą A. Dailidė daugiabutyje galėjo sukelti būdamas apsvaigęs nuo alkoholio.

Kol A. Dailidės kaltės neįrodė teismas, jis laikomas nekaltu, tačiau jeigu teisėjai pripažins, jog įtariamasis galėjo padaryti jam inkriminuojamus nusikaltimus, už tai jam grės laisvės atėmimas iki 20 metų arba net įkalinimas iki gyvos galvos.

Gaisras Žirmūnų daugiabutyje kilo 2007 m. kovo 11-osios naktį – viena namo avarinė laiptinė buvo užgriozdinta senais rakandais ir degė nuo trečio iki devinto aukšto. Kita avarinė laiptinė taip pat buvo užblokuota. Tik ją atblokavus buvo evakuoti gyventojai.

Šeštajame ir septintajame aukštuose avarinė laiptinė buvo visiškai užblokuota ir jos atlaisvinti nesugebėta – negalėdami išsigelbėti du namo gyventojai – 30 ir 25 metų vyrai iššoko iš šešto namo aukšto, abu jie mirė. Dar kiti trys namo gyventojai užduso dūmuose, o vienas vyras, apdegęs 90 proc. kūno, mirė ligoninėje.

Per šį gaisrą apdegė 6-9 aukštai ir juose esantys butai, o 54 butai lokalizuojant gaisrą buvo aplieti vandeniu, dėl to gyventojai ilgą laiką negalėjo grįžti į gyvenamąsias vietas.

Po šio gaisro įtariamojo ilgą laiką nepavyko sulaikyti, tačiau Šakių rajono Gelgaudiškio gyventojai jau seniai įtarė, kad būtent A. Dailidė gali būti susijęs su šia tragedija. Kodėl, apie tai skaitykite čia.