Į teisiamųjų suolą sėdo 39 metų Darius Vaivada ir dvejais metais jaunesnis jo brolis Remigijus Vaivada iš Panevėžio, 34 metų mažeikiškis Egidijus Navickas, 30 metų tauragiškis Darius Valteris ir 37 metų anykštėnas Andrejus Jermolenko. Dar du įtariamieji nuo teisėsaugos pareigūnų pasislėpė, jų bylos išskirtos į atskiras.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkta informacijos apie kaltinamųjų galimai nusikalstamą veiklą 2003–2012 metais. Panevėžietis D. Vaivada buvo kaltinamas, kad galbūt būdamas nusikalstamo susivienijimo vadovu su šios nusikalstamos grupės nariais Lietuvoje užverbavo ir išvežė į Vokietiją kelis vyrus. Nors jiems buvo žadamas pelningas darbas statybose, iš tiesų jie buvo verčiami prekiauti narkotikais. Taip pat jis buvo kaltinamas, kad su kitais nusikalstamo susivienijimo nariais organizavo merginų verbavimą ir vežimą į Olandiją, kur jos turėjo verstis prostitucija.

Pavyzdžiui, vienas iš kaltinamųjų internetu užmezgė pažintį su mergina, įgavo jos pasitikėjimą, o vėliau ji buvo išvežta į viešnamį Olandijoje. Merginos uždirbamus pinigus pasidalydavo šio verslo organizatoriai.

Vieną nepilnametę nuo tokios pat lemties išgelbėjo budrūs pasieniečiai – tikrindami pasienyje su Lenkija jos dokumentus, pareigūnai pastebėjo, kad šie padirbti, ir ją sulaikė. Kita nepilnametė buvo nugabenta į Amsterdamą ir ten išnaudojama prostitucijai, kol sugebėjo pabėgti.

Panevėžio apygardos teismas D. Vaivadai skyrė 12 metų, jo broliui R. Vaivadai – 10 metų, E. Navickui – 9 metų laisvės atėmimo bausmes. Tauragiškį D. Valterį teismas pripažino kaltu dėl prostitucijos organizavimo ir pelnymosi iš kito asmens prostitucijos. Už tai jam skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiems metams. Anykštėnas A. Jermolenko už prekybą žmonėmis organizuotoje grupėje nuteistas trejiems metams kalėti.

Panevėžio apygardos prokuratūros ONKTS prokuroras Aurelijus Navickas, palaikęs valstybinį kaltinimą šioje byloje, ketina pirmos instancijos teismo nuosprendį skųsti. Prokuroro nuomone, ikiteisminio tyrimo metu surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių manyti, kad kaltinamieji galbūt nusikalstamas veikas vykdė susibūrę į nusikalstamą susivienijimą. Už dalyvavimą nusikalstamo susivienijimo veikloje gresia laisvės atėmimas iki 15 metų, o tokio susivienijimo organizatoriams ir vadovams numatytas laisvės atėmimas nuo 10 iki 20 metų arba iki gyvos galvos.