Kurorte ant tilto per Nemuną sulaikytas su šiuo kroviniu siejamas vilnietis, pas kurį rasta, įtariama, narkotikų, praneša VSAT.

Ši operacija vyko trečiadienį, tačiau dėl pradėto ikiteisminio tyrimo veiksmų ir aplinkybių informacija apie sulaikymą tyrėjų sprendimu praėjusią savaitę buvo neviešintina.

Pasieniečiai turėjo informacijos apie Nemunu iš Baltarusijos į Lietuvą planuotus plukdyti kontrabandinius rūkalus. Operacijoje dalyvavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės Imuniteto poskyrio, Kriminalinės žvalgybos skyriaus, Specialiosios paskirties, Druskininkų ir Kabelių užkardų pasieniečiai, kuriems dar talkino kolegos iš Lazdijų rinktinės Imuniteto poskyrio.

Iš pradžių prie Nemuno, Druskininkų savivaldybės Žiogelių kaimo ribose, VSAT pareigūnai aptiko stovintį automobilį „BMW 330 D“. Jame buvo pakelis su baltos spalvos milteliais, įtariama, narkotikais, ir vienas kovinis šovinys. Mašinos bagažinėje gulėjo plaukmenys ir du naro kostiumai. Pirminiais duomenimis, upe plukdytus rūkalus kontrabandininkai galėjo planuoti ištraukti būtent čia.

Netrukus Druskininkuose, ant senojo tilto per Nemuną, VSAT pareigūnai sulaikė čia stoviniavusį 33-ejų Vilniaus gyventoją, sulaikyto „BMW 330 D“ savininką. Vyras turėjo dar vieną pakelį su tokiais pat baltos spalvos milteliais. Įtariama, kad jis susijęs su kontrabandiniu kroviniu, kuriam sulaikyti buvo pasitelktos ne tik minėtos pasieniečių pajėgos, bet į orą Druskininkų apylinkėms žvalgyti pakeltas ir VSAT sraigtasparnis.

Į Nemuną ties Druskininkais dar buvo nuleistas Kabelių užkardos pasieniečių kateris, kuriuo plaukdami pasieniečiai tyrinėjo upės pakrantes.

Finalinė operacijos dalis vyko Druskininkų ribose, kai iš oro ir žemėje veikusios pajėgos Nemune, ties Smėlio gatve ir netoli Meilės salos, aptiko 15 į polietileną įpakuotų ir tarpusavyje surištų ryšulių karavaną. Prie jo buvo pritvirtinti 3 GPS įrenginiai. Jie skirti tam, kad kontrabandininkai galėtų matyti upe plaukiančio krovinio vietą ir koordinuotų cigarečių ištraukimo į krantą veiksmus.

Iš viso pasieniečiai sulaikė 4800 pakelių cigarečių „Fest“ su Baltarusijos banderolėmis. Sulaikymo vieta yra maždaug už 5 kilometrų nuo Nemunu einančios sienos su Baltarusija. Nemuno aukštupyje, kur valstybės siena eina upės viduriu, nereti atvejai, kai Baltarusijos pusėje pasroviui bandoma paleisti krovinius, o vėliau juos ištraukti jau Lietuvos krante.

VSAT Varėnos rinktinėje dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai gresia bauda arba laisvės atėmimas iki 7 metų. Sulaikytą vilnietį pasieniečiai buvo uždarę į areštinę, o vėliau perdavė policijos kriminalistams.

Cigaretės, automobilis „BMW 330 D“ ir kiti daiktai saugomi Druskininkų užkardoje.