Reikalavo įpilti

Sukrypusiame sugyventinių Laimos Baltrušienės ir Donato Grikšelio namelyje apsilankėme ankstyvą popietę. Skurdžioje aplinkoje užsimezgė toks pokalbis. „Kodėl mušei sugyventinę?“. „Susipykome dėl to, kad aš jai nedaviau šnapso“. „Gaila buvo šlakelio?“. „Nenorėjau, kad ji iš ryto gertų, nes turėjo pagaminti paštetą – išvirti mėsą, sumalti ir, nu, padaryti viską, kaip priklauso. Bet ji vis tiek prašė, kad įpilčiau“.

„Jei vyrai geria, tai tu neprašyk. O kai paprašai, matai, kas išeina“, – patarė pokalbyje dalyvavęs Nemakščių gyventojas. „Teisingai. Kai vyrai geria, tai nereikia trukdyti...“, – pamokė pokalbio metu prie stalo kiurksojęs sugyventinio tėvas Antanas.

Pasiteiravus, ar sugyventiniai turi vaikų, D. Grikšelis kreipėsi į sugyventinę: „Tu juk turėjai kažkada vaikų, ne...“. „Tai aišku – aštuonis. Keturi suaugę, keturi dar nepilnamečiai“, – atsakė keturiasdešimtmetė tautos genofondo kūrimo aktyvistė.

Nebegalėjo kentėti

Paklausėme, kaip Donatas jai taip baisiai išmargino veidą. „Nu, kai užvarė, nebegalėjau kentėti“. „Kiek tu vaikų turi?“, – pasiteiravome Donato. „Neturiu. Dar neturiu...“. „Kodėl niekur nedirbi?“. „Aš, suprantate, gėriau, dėl to ir nedirbau“. „Gal planuoji kur nors dirbti?“. „Raseiniuose giminaitis turi lentpjūvę. Pas jį apsigyvensiu ir dirbsiu – man nėra jokių problemų“, – patikino keturiasdešimtmetis Donatas.

Paklaustas, ar nuosavoje valdoje laiko gyvulių, atsakė teigiamai – šuniuką.

Alkoholio išmaukęs tampa pavojingai jautrus. Kartą jam ėmė vaidentis šmėkla, pasislėpusi drabužių spintoje. Jis nusiramino tik tuomet, kai į pagalbą atskubėję socialiniai darbuotojai vyrą įtikino, kad nekviestą svečią iš spintos išvarė lauk. Beveik neabejojama, kad šmėkla buvo baltosios karštligės padarinys.

Pasiekė rekordą

Savaitgalį Bendrasis pagalbos centras gavo dar vieną pranešimą apie smurtą prieš moterį Raseinių mieste. Į areštinę buvo atgabentas ir uždarytas niekur nedirbantis V. M. Pareigūnus pribloškė sulaikytojo girtumo laipsnis: jam nustatytos beveik 7 promilės.

Savaitraštis „Alio, Raseiniai“ apsilankė šio „čempiono“ bute: ketinome pasikalbėti apie pirmąjį „trenerį“, pirmuosius žingsnius vingiuotu alkoholizmo keliu, apie bendražygius, auklėtinius ir pasekėjus, tačiau nustebę pamatėme, kad žmogus visiškai nepanašus į girtuoklį.

Jis pakvietė mus į gražiai ir kokybiškai įrengtą butą. Pasiteiravus, kaip jam pavyko taip stipriai prisiliuobti, vyras tvirtino neturintis supratimo: „Dažnai negeriu. Ta vakarą su žmona gėrėme degtinę. Normalią degtinę – valstybinę. Paskui atsikimšau antrą butelį. Ir daugiau nieko neatsimenu. Atsibudau areštinėje, paaiškėjo, kad smurtavau“, – sutrikęs kalbėjo vyras. Jis prisiekinėjo, kad tikrai gėrė ne pilstuką.

„Aš sėdėjau prie pat įkaitintos krosnelės. Gal nuo karščio tas didelis girtumas“, – svarstė sutrikęs raseiniškis.

Savaitraštį „Alio, Raseiniai“ konsultavęs Raseinių ligoninės vadovas Vidmantas Merkliopas nesistebėjo, kad į alkoholiką nepanašus žmogus galėjo pasiekti girtumo rekordą. „Tai nulemia įvairios aplinkybės. Daug promilių pripūsti galima ir nebūnant girtuokliu. Tačiau beveik septynios promilės – tai jau beprotiška riba, ties kuria gresia pačios tragiškiausios pasekmės“, – perspėjo patyręs medikas.