Klaipėdos apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą dėl Švėkšnos „Diemedžio“ ugdymo centre klestėjusio seksualinio išnaudojimo.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ruslanas Ušinskas pranešė, jog kaltinimai pareikšti aštuoniems asmenis. Keturios iš jų yra sąvadavimu užsiėmusios merginos, kurios nusikaltimų padarymo metu buvo nepilnametės.

Kiti keturi kaltinamieji – vyrai nuo 30 iki 53 metų, kurie savo lytinę aistrą tenkino su nepilnametėmis iš Švėkšnos „Diemedžio“ ugdymo centro.

Nukentėjusiosiomis pripažintos šešios nepilnametės, kurioms yra nuo 14 iki 17 metų. Šiuo metu jos gyvena kituose globos namuose.

2014 metais gruodį pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl lytinės aistros tenkinimo su nepilnamečiais, dėl vaiko pirkimo ir pardavimo, dėl nepilnamečio nugirdymo ir seksualinio išnaudojimo, dėl pelnymosi iš nepilnamečių prostitucijos. Jis jau baigtas ir byla artimiausiu metu paseks Klaipėdos apygardos teismą.

„Ikiteisminio tyrimo metu nustatytos 36 nusikalstamos veikos, padarytos per trejus metus. 33 iš jų yra dėl nepilnamečių seksualinio išnaudojimo, vadinasi, tiek kartų su mergaitėmis buvo santykiauta. Išaiškinome keturis vyrus, kurie pirko seksualines paslaugas, tačiau galimai jų yra daugiau, tik nepavyko išaiškinti. Kai kurie vyrai pripažįsta, kad pirko seksualines paslaugas, tačiau esą nežinojo, kad santykiauja su nepilnametėmis. Kiti vyrai savo kaltę neigia“, – teigė R. Ušinskas.

Visi vyrai, kuriems pareikšti kaltinimai, yra nevedę, anksčiau teisti, tačiau ne dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų.

Tyrimo metu nustatyta, kad nepilnametės sąvadautojos klientų savo „mergaitėms“ ieškodavo internete, pačios talpindavo skelbimus, juose informuodavo apie tai, kad vyrai gali nusipirkti net ne vieną, o kelias merginas iš karto. Skelbimuose nebuvo nurodoma, kad savo kūną parduosiančios merginos yra nepilnametės.

„Nukentėjusios pasakojo, kad susitikusios su vyrais savo amžiaus neslėpdavo, tačiau jų tai neatbaidė nuo santykių“, – teigė R. Ušinskas.

Nustatyta, kad klientai su nusipirktomis mergaitėmis santykiaudavo automobiliuose arba išsinuomotoje sodyboje. Didžioji dauguma nusikalstamų veikų įvykdytos pačiame Švėkšnos miestelyje.

„Kainos buvo įvairios – nuo 15 iki 60 eurų. Daugiausia mergaitės vyrus patenkindavo oraliniu būdu, nustatyti tik keli įprasto sekso atvejai. Už gautas paslaugas taip buvo atsiskaitoma maisto produktais, svaigalais, cigaretėmis. Kai mergaitėms buvo sumokama, jos pinigus iškart parnešdavo sąvadautojoms. Vėliau už juos jos prisipirkdavo svaigalų, cigarečių, parduodamos mergaitės pačios vartodavo tuos alkoholinius gėrimus“, – pasakojo prokuroras.

Jis tikino, jog negalima teigti, kad mergaitės prievarta buvo verčiamos parsidavinėti. „Fizinis smurtas nebuvo naudojamas. Tačiau reikia įvertinti, kad jos augo tokioje socialinėje aplinkoje, kur pasireiškia pseudo brada – noras kuo greičiau patekti į suaugusiųjų pasaulį, todėl ir prasideda ankstyvi lytiniai santykiai, svaigalų vartojimas, rūkymas. Be to, tos mergaitės, kurios nukentėjo, norėjo draugauti, bendrauti su sąvadautojomis, nes jos buvo, jei taip galima sakyti, kietesnės, todėl joms ir paklusdavo“, – aiškino R. Ušinskas.

Nė vienas iš kaltinamųjų nėra suimtas.

Už padarytus nusikaltimus gresianti maksimali bausmė suaugusiems vyrams yra laisvės atėmimas iki 5 metų, o nepilnametės sąvadautojos gali išsisukti daug lengviau, nes asmenims, neturintiems 18 metų, maksimali laisvės atėmimo bausmė negali viršyti 10 metų, o minimali bausmė yra pusė vidutinės bausmės.

Nors ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad mergaičių pardavinėjimas truko trejus metus, neatmetama tikimybė, kad tai tęsėsi gerokai ilgiau. Paklaustas, kaip ši istorija išlindo į viešumą, R. Ušinskas aiškino, jog mergaitės pabėgdavo iš ugdymo centro, o tada jo vadovė kreipdavo į policiją, kad padėtų jas surasti.

Kartą per tokias paieškas ir paaiškėjo, kad mergaitės savo kūnus parduodavo lytinę aistrą norintiems patenkinti vyrams, todėl jos ir pabėgdavo iš globos namų, kad galėtų teikti tokias paslaugas.

Iškilus viešumon seksualinio išnaudojimo skandalui, taip pat atsiradus abejonių dėl netinkamo vaikų drausminimo šioje įstaigoje, slopinimo vaistais, centrą savo žinion iš Šilutės savivaldybės perėmė Švietimo ir mokslo ministerija, pervadino ją „Diemedžio“ ugdymo centru, sumažino auklėtinių skaičių.

Ši įstaiga yra pagrindinės mokyklos tipo specialiojo ugdymo centras elgesio ir emocijų sutrikimų turintiems mokiniams. Mokykla priima mokytis vaikus iš visos Lietuvos.