Ketvirtadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus pasieniečiai Varėnos rajono kelyje Krokšlys–Rudnia surengė pasalą. Ši vieta yra maždaug už 4 kilometrų nuo sienos su Baltarusija, praneša VSAT.

Į Lietuvos gilumą nuo sienos važiuojantis automobilis „Audi A6“ buvo pastebėtas iš toli. VSAT pareigūnai vairuotojui nurodė sustoti. Šis teisėtiems reikalavimams nepakluso ir spruko. Buvo panaudotas tarnybinis pistoletas - pasienietis į orą iššovė tris šūvius. Automobilio vairuotojo tai nepaveikė, jis nuo pagrindinio kelio įsuko į šoninį ir juo nulėkė dideliu greičiu.

Pasieniečiai tarnybiniu visureigiu įjungtais šviesos ir garso signalais bėglį pradėjo vytis. „Audi A6“ spruko miško keliukais ir nereagavo į per pasieniečių visureigio garsiakalbį duotus nurodymus sustoti.

Iš viso gaudynės tęsėsi maždaug 11 kilometrų. Vairuotojas, supratęs, kad pabėgti nepavyks, pralėkė Dubičių kaimą, pasuko prie vietos parduotuvės, staiga sustojo ir, metęs automobilį, kartu su keleiviu dėjo į kojas. Toli pabėgti jiems nepavyko, nes prisiviję pasieniečiai vyrus sulaikė ir surakino antrankiais. Paaiškėjo, kad sulaikytieji yra 21 ir 36 metų Eišiškių gyventojai.

Automobilyje „Audi A6“ pasieniečiai rado 14 dėžių, kuriose buvo 7 tūkst. pakelių cigarečių „Fest“ su Baltarusijos banderolėmis. Tokio krovinio vertė Lietuvoje su mokesčiais yra apie 16,7 tūkst. eurų.

Tą pačią dieną VSAT pareigūnai netoli Dubičių dar sulaikė 49 ir 50 eišiškiečius, įtariamus dalyvavus šioje nusikalstamoje veikoje, bei tris jų vienatūrius „Volkswagen Sharan“.

Dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis VSAT Varėnos rinktinėje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tokį nusikaltimą gresia bauda arba laisvės atėmimas iki 7 metų.

Sulaikytųjų ketveriukę pasieniečiai uždarė į areštinę. Cigaretės ir automobiliai saugomi Varėnos rinktinėje ir Aleksandro Barausko užkardoje.