Kalbą skaitė ilgiau nei valandą

S. Velečka ryžosi kalbėti, nors parodymus kol kas davė tik du kaltinamieji, o jų šioje byloje yra 12. S. Velečkai inkriminuojama keliolika nusikaltimų. Jis savo kaltę pripažino iš dalies.

Kaltinamasis pasirašė keliolikos puslapių kalbą, kurią sklandžiai skaitė ilgiau nei valandą. Teisėjų kolegija nusprendė padaryti net keliolikos minučių pertraukėlę, kad S. Velečka galėtų pailsėti.

„Noriu pasakyti, kad ši byla yra parodomoji, kaip neva sutriuškinta kažkokia įtakinga nusikaltėlių grupuotė. Tačiau kaltinimai tokie pavieniai, kad akivaizdu, jog ir ta gauja mistinė, ir aš, kaip vadovas, kažkoks mistinis. Viskas tiesiog labai sutirštinta ir, matyt, todėl, kad Policijos departamento darbuotojai gautų medalius“, – dėstė kaltinamasis.

Vienas kaltinimų jam – kauniečio verslininko užpuolimas ir apiplėšimas. Teisme išsiaiškinta, jog vyras buvo įviliotas į kavinę, o kai iš jos išėjo, jį užpuolė keli jaunuoliai, įsodino į automobilį, nuvežė į garažą, kur žiauriai sumušė, iš striukės kišenės ištraukė raktus nuo buto, nuvažiavo į jį ir iš seifo pavogė pinigus.

„Šitie kaltinimai yra nepagrįsti ir tai įrodo liudytojų parodymai. Įvykis tirtas 2000 metais, tada vienas liudininkų sakė, jog diena buvo niekuo neišskirtinė, o kai jį apklausė po 10 metų, tada neva prisiminė visas detales. Nebuvau nei prie tos kavinės, nei tame garaže. Tuo metu buvau su šeimos draugais, tačiau Policijos departamente jiems liepta sakyti kitaip, grasinta, kad jie supus kalėjime, o vaikai augs globos namuose“, – kalbėjo S. Velečka.

Jo liudijimą patvirtino kitas kaltinamasis Audrius Petkauskas. Jis pasakojo 2000 metais sporto klube susipažinęs su vaikinu, kurio vardas buvo Vaidotas, o pravardė Plyta. Po kurio laiko jis A. Petkausko paprašė pagalbos ir pasiūlė užsidirbti 500 dolerių.

„Vaidas sakė, jog yra skolininkas, iš kurio reikia atsiimti 30 tūkst. dolerių. Jis esą yra sportininkas, todėl gali priešintis, tad reikia žmonių dėl skaičiaus, todėl ir pakvietė mane prisidėti. Sutikau. Tą dieną pasiskolinau S. Velečkos automobilį, juo nuvažiavau prie nurodytos kavinės, ten stovėjo kitas automobilis, kuriame sėdėjo Vaido žmonės. Mes laukėme, kol iš kavinės išeis tas skolininkas. Tie du vaikinai puolė jį mušti, įsodino į automobilį, nuvažiavome į garažą. Ten jį mušė, o aš visą laiką stovėjau prie durų. Kai atvyko policija, tie vaikinai pabėgo, o mane sulaikė. Suprantu, kad nusikaltimas padarytas, prašau jį traktuoti kaip savavaldžiavimą. Gailiuosi, kad prisidėjau, gailiuosi, kad nepasitraukiau tada, kai supratau, kad daromas nusikaltimas“, – dėstė A. Petkauskas.

Kaltas, kad rėmė neteisėtą veiklą

S. Velečka nepripažino, jog subūrė gaują, kurios tikslas buvo tapti lydere nusikalstamame pasaulyje ir praturtėti. „Kaltinamuosius brolius Audrių ir Darių Petkauskus pažįstu jau seniai, mes bendravome šeimomis, su Norbertu Tučkumi, kai buvome vaikai, žaisdavome po stalu, kol tėvai baliavodavo. Kiti esą gaujos nariai taip pat yra mano pažįstami iš įvairių gyvenimo etapų. Tačiau jokios mistinės gaujos nebuvo, nebuvo jokios hierarchijos, smogikų, kitų grupuotei būdingų bruožų. Neturiu jokios pilies su bokšteliais ant piliakalnio“, – tikino S. Velečka.

Kalbėdamas apie savo finansinę padėtį, kaltinamasis tvirtino, jog pradinį kapitalą susikrovė iš smulkiojo verslo – pardavinėdavo automobilius, padėdavo žmonėms įsidarbinti užsienyje. Kai pinigų atsirado daugiau, jis juos ėmė skolinti įvairiems žmonės už dideles palūkanas.

„Skolindavau tiems žmonėms, kuriems bankai kreditų neduodavo. Aš skolindavau, tačiau palūkanos tikrai buvo žvėriškos, esu ne vieną žmogų nurengęs. Natūralu, kad man reikėjo apsaugininkų, kad važinėjau šarvuota mašina, nes žmonės, kuriems skolinau pinigų, ant teisingumo ribos“, – aiškino S. Velečka.

Jis neslėpė, kad pinigų skolino ir Viliui Šukštai. Jis šioje byloje yra įgijęs saugomo liudytojo statusą ir teisme sklandžiai pasakojo, kaip S. Velečka organizavo narkotikų kontrabandą dideliais kiekiais.

„Nieko aš neorganizavau. Viliui vieną kartą paskolinau 24 tūkst. eurų už 50 proc. dydžio mėnesio palūkanas, tiek pat paskolinau ir antrą kartą. Jis sakė, kad pinigų reikia pirkti narkotikus, nes juos veža į Rusiją. Bet pasakiau, kad man tai neįdomu, man tik svarbu atgauti paskolą ir palūkanas. Šioje vietoje kaltę pripažįstu tik dėl to, kad savo pinigais, galima sakyti, rėmiau neteisėtą veiklą“, – teigė S. Velečka.

„Nesu monstras“

Visus kitus jam mestus kaltinimus dėl narkotikų, skysčio BMK, reikalingo gaminti kvaišalus, gabenimo po visą Europą, verslininko Vidmanto Sadausko nužudymo organizavimo, pasikėsinimo nužudyti saugomą liudytoją Aurelijų Perminą kaunietis atmetė.

„Nesu joks monstras. Tikrai nepateisinu žmogžudystės nei dėl turto, nei dėl kokių nors kitų priežasčių. Visi kaltinimai, kurie man inkriminuojami, yra surašyti remiantis kelių liudininkų parodymais. Tačiau tie patys liudininkai dabar yra laisvėje tik todėl, kad sutiko bendradarbiauti su teisėsauga, mane apkalbėjo, kad išgelbėtų savo užpakalius“, – dėstė S. Velečka.

Jis ypač neigiamai atsiliepė apie A. Perminą, kurio parodymai esą ir padėjo sutriuškinti vadinamąją agurkinių gaują. „Tas Šūdmaišis (tokia A. Permino pravardė – DELFI) kažkaip pats prie manęs prisitrynė. Matyt, žinojo, kad turiu litų, kai siūlė visokių verslo projektų – ir vėjo malūnus statyti, ir saulės energiją gaminti. Bet man jis pasirodė labai nepatikimas, tikras šūdų maišytojas. Toks žmogus, jei patektų į pragarą, velniai jo į katilą nemestų, o pasiimtų į patarėjų komandą“, – vaizdingai kalbėjo S. Velečka, teisėjų kolegiją tarsi ragindamas kritiškai vertinti tiek A. Permino, tiek kito saugomo liudytojo Vilmanto Veršulio parodymus.

„Man panašu, kad V. Veršulis bendradarbiavo su Policijos departamentu, todėl viską darė taip, kad tik mane sukompromituotų. Jo parodymai yra absurdų absurdas. Apskritai, visa šita byla yra kažkokia mistinė pasaka apie mistinę gaują ir mistinį agurką. Pasakota, kad man vežė ginklus iš užsienio. Nesąmonė. Man patinka kokybiški daiktai ir gražios moterys, o ne ginklai“, – tvirtino S. Velečka.

Į prokuroro klausimus neatsakinėjo

„Aš ne Dievas, kad kam nors vadovaučiau. Aš sėdžiu uždarytas Lukiškėse jau trejus metus ir tik todėl, kad kažkas kažkodėl manęs nemėgsta“, – tvirtino S. Velečka.

Teisme jis atsisakė atsakyti į prokuroro pateikiamus klausimus. „Kai akivaizdžiai matyti V. Veršulio melas, nenuoširdumas, noras visus savo nusikaltimus sumesti ant manęs, o prokurorai jį vis tiek atleidžia nuo baudžiamosios atsakomybės ir dar net skiria valstybės apsaugą, suprantu, kad teisingumo Lietuvoje nėra. Prokurorai jau seniai mane nuteisę, todėl nematau reikalo atsakinėti į jų klausimus. Laimė tik tai, kad nuosprendžius Lietuvoje vis dar priima teismai, o ne prokurorai“, – kalbėjo kaltinamasis, prašęs išteisinti jį dėl didžiosios daugumos jam inkriminuojamų nusikaltimų.

Klaipėdos apygardos teismas vadinamąją agurkinių gaujos bylą pradėjo nagrinėti pernai lapkritį. Byloje kaltinimai pareikšti S. Velečkai, pravarde Agurkas, kuris įvardijamas nusikalstamos grupuotės, veikusios nuo 2005 metų iki 2014-ųjų, kai pareigūnai ją galutinai sutriuškino, lyderiu.

Byloje kaltinamaisiais yra ir A. Petkauskas, Darius Petkauskas, Norbertas Tučkus, Tadas Petrošius. Jie yra suimti.

Kiti kaltinamieji – Tadas Vieraitis, Saulius Vyšniauskas, Gintautas Cegelskis, Kęstutis Liukaitis, Linas Perminas, Redas Vilkauskas – į teismo posėdžius atvyksta iš namų.

D. Romanovičius taip pat yra suimtas, tačiau laikomas atskirai nuo kitų gaujos narių ir per teismo posėdžius vadinamajame narve nebūna.

Agurkiniai“ kaltinami dėl ginkluoto susivienijimo organizavimo, neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, ginklais, šaudmenimis, pasikėsinimo nužudyti, nužudymo.

Iš kaltinamųjų parodymus šioje byloje jau davė L. Perminas ir D. Romanovičius, kuris prisipažino nužudęs prieštaringai vertinamą Kauno verslininką Vidmantą Sadauską.

K. Liukaitis ir R. Vilkauskas parodymų kol kas neduos, nes teismas patenkino jų prašymą skirti jiems ambulatorinę psichiatrinę ekspertizę, kuri bus atlikta kitų metų sausį.