Po dramatiškų gaudynių, kurių metu pasieniečiai pavojingai manevruojančius bėglius persekiojo net 160 kilometrų per valandą greičiu, jų automobilį pavyko užblokuoti pievoje, rašoma Valstybės sienos apsaugos tarnybos pranešime spaudai.

Po to ypatingą profesionalumą pademonstravo tarnybinis vokiečių aviganis Grafas. Iš pradžių jis pasivijo vieną iš automobilio iššokusį ir per pievą skuodžiantį kontrabandininką, užšoko jam ant nugaros, parvertė bėglį ir prispaudęs bei įsikandęs laikė tol, kol atskubėjo pareigūnai.

Tuomet Grafas su kinologu metėsi vytis kitą įtariamą kontrabandininką, kurį aptiko pasislėpusį malkų krūvoje. Grafas draskė malkas bandydamas prisikasti iki jose pasislėpusio bėglio, kol šį pasieniečių kinologas “iškasė” iš malkų stirtos.

Antradienį apie 20 valandą trys Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės Specialiosios paskirties būrio pareigūnai Šalčininkų rajone, kelyje Šalčininkai – Dieveniškės, pastebėjo nuo Sakalinės kaimo atvažiuojantį automobilį “Audi 200”.

Likus iki šalikelėje stovėjusio pasieniečių visureigio “Mitsubishi L 200” apie 40 metrų, “Audi” vairuotojas staigiai apsisuko ir dideliu greičiu nuvažiavo atgal. Specialiojo būrio pareigūnai, įjungę švyturėlius ir garsinius signalus, pradėjo jį persekioti. Tačiau kaskart prisivijus automobilį, jo vairuotojas pavojingai blokuodavo pasieniečių visureigiui kelią ir neleisdavo aplenkti. Tokie “Audi” vairuotojo veiksmai kėlė grėsmę ir kitiems eismo dalyviams, kurių, laimė, vėlyvu paros metu nebuvo daug.

Tęsiant persekiojimą ir išvažiavus lauko keliuku iš Zavišonių kaimo į kelią Šalčininkai - Vilnius, pasieniečiams pagaliau pavyko aplenkti “Audi” ir jį užblokuoti. Tačiau tuomet bėglys suktelėjo nuo plento ir šiek tiek pavažiavęs pieva sustojo. Iš automobilio iššoko du vyrai ir leidosi bėgti link Zavišonių kaimo.

Tuomet pasieniečiai jiems įkandin paleido specialiai dresuotą tarnybinį vokiečių aviganį Grafą. Dramatiškos prieš tai vykusios gaudynės, kurių metu 6 metų Grafas ištvermingai laikėsi dideliu greičiu skriejančiame ir kratomame visureigyje, neturėjo įtakos jo kovingumui.

Šuo už maždaug 400 metrų prisivijo vieną iš bėglių ir stryktelėjo jam ant nugaros. Persigandęs vyras neišlaikė pusiausvyros ir griuvo į pievą. Grafas dantimis įsikibo į jo drabužius ir saugojo tol, kol atskubėję pasieniečiai bėglį surakino antrankiais.

Tuomet tarnybinis šuo kartu su savo kinologu metėsi įkandin kito bėglio, pademonstravusio puikius sprinterio sugebėjimus ir spėjusio pasiekti Zavišonių kaimą. Beveik kilometrą sekdamas jo pėdsakais Grafas pribėgo iki vieno ūkinio pastato, malkinės, kurioje iš pirmo žvilgsnio bėglio nebūta.

Tačiau patyręs pėdsekys šoko ant malkų krūvos ir įnirtingai ėmė jas draskyti, taip parodydamas aptikęs žmogų. Ant malkų krūvos viršaus užlipęs jo šeimininkas, nuėmęs kelias malkų eiles, ištraukė taip jau spėjusį užsimaskuoti antrąjį įtariamą kontrabandininką.

Paaiškėjo, kad sulaikytieji 25 – erių ir 26 – erių Šalčininkų rajono gyventojai automobiliu gabeno 20 dėžių, iš viso 10 tūkstančių pakelių, cigarečių "Saint George" su rusiškomis banderolėmis.

Dėl šio įvykio Varėnos rinktinėje pradėta administracinės bylos teisena.

VSAT Varėnos rinktinės vado Algirdo Sadkausko teigimu, po šio įvykio numatoma pasieniečiui kinologui ir sulaikyme dalyvavusiems kitiems dviem Specialiojo būrio pareigūnams pareikšti padėkas ir paskatinti 5 dienų trumpalaikėmis atostogomis.

Trumpalaikes atostogas bei pagerintą maisto davinį gaus ir Grafas.