Patikrinimas prasidėjo Vilniaus priemiestyje, Sudervės gyvenvietėje. Ten įkliuvo viena mergina, kuri ėjo be jokių šviesą atspindinčių priemonių, visiškai neapšviestu gyvenvietės kelio kelkraščiu. Merginos buvo iš vis nematyti.

Negana to, ji buvo su ausinėmis ir garsiai klausėsi muzikos. Pareigūnai pėsčiajai papasakojo, kad tokiai nematomai vaikščioti tamsoje yra itin pavojinga. Tokia nekalta veikla, kaip muzikos klausymas, pėsčiajam, einančiam užmiestyje, neapšviestu keliu, gali būti labai pavojinga. Pareigūnai merginai padovanojo atšvaitą, kurį ji iš karto prisisegė.

Antrasis įkliuvo jaunuolis Zujūnų gyvenvietėje. Iš treniruotės grįžtantis vaikinas taip pat neturėjo jokių šviesą atspindinčių priemonių. Paklaustas, kodėl paprasčiausiai nepasišvietė telefono žibintuvėliu, kuris taip pat yra laikomas tinkama apsaugos priemone, vaikinas atsakė, kad negalėjo. Žinau, kad galima tuo žibintuvėliu, bet kalbėjau telefonu dabar”, - teisinosi jis.

Jam pareigūnai išrašė simbolinę baudą ir padovanojo atšvaitą. Vis dėlto dėl tokios penktadienio vakaro nesėkmės pažeidėjas buvo labai nepatenkintas. Nors bauda ir itin maža – vos 2 eurai – labiausiai jaunuolis krimtosi ne dėl to. Aš dar niekada už nieką nebaustas. O dabar už tokią nesąmonę”, – sakė pėstysis.

Nuo Zujūnų vykstant link Vilniaus miesto Pilaitės mikrorajono pastebėtas kelkraščiu svirduliuojantis vyriškis. Jis intensyviai diskutavo su kažkuo telefonu ir net pareigūnams paprašius pateikti asmens dokumentą negalėjo greitai baigti pokalbio. Nu vyrai, aš su savo mylimąja kalbuosi. Ji Ukrainoj”, – sakė jis.

Jį akistata su pareigūnai taip pat labai išgąsdino. Ukrainiečių tautybės vyras bandė tartis su policija tik dėl įspėjimo, sakė tikrai nepadaręs nieko blogo. Išgėriau pora alaus pas draugą Pilaitej ir va dabar namo einu. Kam čia man tie atšvaitai”, – kalbėjo pėstysis.

Vis dėlto pareigūnai skyrė simbolinę baudą ir šiam pažeidėjui.

Vėliau Zujūnuose įkliuvo ir dvi draugės, vedinos šunimi. Sustojus pareigūnų ekipažui merginos sumišo. Jos pasakojo kaip tik dabar ėjusios pirkti atšvaitų. Kadangi nei viena su savimi neturėjo asmens dokumentų, pareigūnams beliko patikėti šia istorija. Merginoms buvo padovanoti atšvaitai, juos jos iš karto prisisegė. Atšvaitą gavo ir keturkojis kompanijonas.

Policija primena, kad Kelių eismo taisyklių reikalavimai pėstiesiems, dviratininkams ir vadeliotojams segėti atšvaitus, dėvėti liemenes arba drabužius su šviesą atspindinčiais elementais yra ne rekomenduojamojo pobūdžio, bet privalomi.

Reikėtų nepamiršti, kad atšvaitai prie drabužių turi būti prisegti kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje. Policija prašo tėvų ar globėjų nepamiršti pasirūpinti, kad jų nepilnamečiai vaikai turėtų ir segėtų atšvaitus ar dėvėtų drabužius su šviesą atspindinčiais elementais.

Kelių eismo taisyklėse pėstiesiems, vadeliotojams, dviračių vairuotojams nustatytų elgesio tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui reikalavimų nesilaikymas – užtraukia baudą nuo dvidešimt trijų iki keturiasdešimties eurų.