Įtarimai dėl 43-ejų benamio nužudymo pareikšti iš viso keturiems panevėžiečiams. Iš jų 22-ejų A. A. sulaikytas dar sekmadienį. Jam skirtas 10-ies dienų suėmimas.

Vienam iš kraupios egzekucijos dalyvių, 18-mečiam D. S., nepaskirta jokia kardomoji priemonė.

Nužudytas per gimtadienį

Vyro kūnas su daugybinėmis smurto žymėmis Skaistakalnio parke rastas praėjusį šeštadienį. Per parką tekančiame Žagienio upelyje plūduriuojantį išrengtą žmogų aptiko šunį vedžiojantis praeivis ir pranešė policijai.

Iš rastos mirusiojo striukės kišenėje buvusiųjų dokumentų paaiškėjo, jog tai nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis, retkarčiais nakvynės namuose apsistodavęs G. K. Mirusiojo tapatybę patvirtino ir pirštų atspaudai, sulyginti su turimais policijos kartotekoje. Tragedijos dieną jam buvo sukakę 43-eji.
Panevėžio miesto vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo tarnybos Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininko Orlando Butkaus teigimu, nužudytasis policijai buvo žinomas dėl smulkių vagysčių, girto pasirodymo viešosiose vietose ir kitų administracinių teisės pažeidimų.

Pareigūnai naršė lapus

Pareigūnams daug informacijos apie nusikaltimo aplinkybes pavyko surinkti kruopščiai ištyrus įvykio vietą. „Tikrinome, kilnojome vos ne kiekvieną lapelį“, – pasakojo O. Butkus.

Pareigūnai itin atidžiai analizavo ir per pastarąją parą gautus piliečių pranešimus apie įvykius mieste. Vienas tokių buvo penktadienį gautas iškvietimas į Smėlynės g. dėl alkoholį viešojoje vietoje vartojančių neblaivių piliečių. O. Butkus neatskleidžia, kiek tai prisidėjo prie nusikaltimo išaiškinimo, tačiau prasitaria, kad net menkiausia žinutė gali suteikti ypač vertingos informacijos.

„Net jei atrodo, kad piliečių pranešimai dėl viešosios tvarkos pažeidėjų yra be rezultatų, įvykus nusikaltimui net menkiausios užuominos gali būti lemtingos“, – pabrėžia O. Butkus.

Jau tą pačią dieną buvo sulaikytas pirmas įtariamasis – 22-ejų A. A. Per savaitgalį buvo nustatyti ir kiti trys jaunuoliai, pas juos atliktos kratos, jų metu rasti reikšmingi įkalčiai. Visiems pareikšti įtarimai dėl tyčinio nužudymo iš chuliganiškų paskatų. Pasak tyrėjų, gali būti, kad bus pareikštas įtarimas ir dėl žiauraus kankinimo įvykdant šį nusikaltimą.

Paliko pėdsakus

Pirminiais duomenimis, nusikaltimas padarytas penktadienio vakarą apie 21 val.

Parke miegantis benamis tapo visiškai atsitiktine keturių ten besišlaistančių ir nuotykių ieškančių jaunuolių auka. Įtariama, kad po tamsų parką vaikštanti kompanija pamatė ant žemės gulintį žmogų ir pradėjo jį spardyti. Išlieję įniršį nuėjo, tačiau netrukus sugrįžo ir jau ne tuščiomis – atsinešė pagalių. Egzekucija, kokią benamiui surengė keturi jėgų pilni jaunuoliai, nesuvokiama sveiku protu. Įtariama, kad žmogus galėjo būti ne tik spardomas, talžomas pagaliais, bet ir ant jo šokinėjama.

Supratę, kad auka neberodo gyvybės ženklų, užpuolikai, norėdami nuslėpti nusikaltimą, vyrą nuvilko į upelį. Manoma, kad bevelkant kūnas ir išsinėrė iš drabužių. Prie tako, kuriuo buvo velkamas vyro lavonas, pareigūnai aptiko kraujo, pagalių nuolaužų ir vieno iš užpuolikų mobilųjį telefoną.
Įtariamiesiems duodant parodymus vienas jų prasitarė, kad buvo kilusi mintis net padegti lavoną.

Užkliuvo, nes benamis

Kadangi budeliai į pareigūnų rankas pakliuvo nuo nusikaltimo įvykdymo praėjus bent parai, nustatyti, ar žmogų jie mirtinai užtalžė apsvaigę nuo kvaišalų, sudėtinga. Įtariamieji aiškina turėję po butelį alaus.
Pareigūnai neįžvelgia jokio šio klaikaus nusikaltimo motyvo. Gali būti, kad priežastis iš žmogaus išsityčioti tebuvo jo socialinis statusas.

„Žudyti nebuvo jokio tikslo. Nusikaltimas padarytas iš neturėjimo ką veikti“, – patvirtino O. Butkus.
Visi keturi įtariamieji – Panevėžio gyventojai. Du iš jų mokosi, kiti du neturi užsiėmimo – nesimoko ir nedirba. Skirtinguose mikrorajonuose gyvenantys jaunuoliai yra draugai. Vienas iš septyniolikmečių policijai jau gerai žinomas – teistas už plėšimą, tačiau bausmės vykdymas jam buvo atidėtas. Apklausiamas jis pripažino savo kaltę dėl benamio nužudymo.

Žiaurumo protrūkis

Praėjusios dvi savaitės Panevėžio apskrityje pažymėtos žiauriais nusikaltimais.

Spalio 8-ąją Amerikos g. gyventojas 48-erių E. M. nužudė dešimčia metų jaunesnį draugą žarstekliu trankydamas jam galvą. Žarsteklį išmetęs į kiemo šulinį, per dieną išsiblaivęs žudikas pareigūnams apie negyvą žmogų pranešė sukūręs įtikinamą versiją, kaip bičiulis užsimušė parkritęs. Melas paaiškėjo kriminalistams nuodugniai apžiūrėjus kiemą. Įtariamasis suimtas trims mėnesiams.

Spalio 12-ąją Senamiesčio g. maisto prekių parduotuvėje 58-erių V. S. peiliu subadė 59-erių J. K. Sužalotas vyriškis po trijų dienų mirė Intensyviosios terapijos skyriuje. Peilio griebęsis įtariamasis policijai buvo žinomas dėl įvairių smulkių nusikaltimų, tačiau neteistas. Mirtinai subadytas J. K. teistas ir policijai žinomas dėl smurtinių nusikaltimų.

Kraupiu nusikaltimu išgarsėjo Pasvalio r. Saločių miestelis. Spalio 13-ąją neblaivus 50-metis vyras namuose benzinu apipylė ant sofos prigulusią penkeriais metais jaunesnę žmoną. Vyras pateikė versiją, esą žmona užsiliepsnojo prisidegdama cigaretę. Dėl kūno nudegimo moteris paguldyta į Panevėžio ligoninės Intensyviosios terapijos skyrių. Vyras sulaikytas.