Balandžio mėnesį Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai, bendradarbiaudami su Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius prokurorais, išnarpliojo painią prekybos žmonėmis bylą, kurioje 5 asmenys įtariami padarę 14 nusikalstamų veikų.

Tyrimas prasidėjo nuo gautos lakoniškos informacijos, kad vienas asmuo užsienyje organizuoja vagystes. Pareigūnų laukė ilgas ir sudėtingas darbas – nustatyti nusikalstamos veikos organizatorius, kur ir kokie daiktai vagiami ir kaip pargabenami į Lietuvą.

Tęsdami tyrimą pareigūnai nustatė, kad 2 vyrai, veikdami organizuotoje grupėje, kaip įtariama, verbavo ir gabeno žmones į užsienį nusikaltimų darymui. Užverbuoti asmenys paprastai buvo bedarbiai ar kitaip socialiai pažeidžiami, linkę nusikalsti ar ieškantys lengvo uždarbio. Minėtiems tauragiškiams be žmonių verbavimo nusikalstamai veikai vykdyti pareikši įtarimai dėl vaiko pardavimo bei disponavimo nusikalstamu būdu įgytu turtu.

Tyrimas buvo sunkus. Stebimi asmenys nuolat vyko į užsienį, dėl ko pareigūnams stebėti ir tirti nusikalstama veiką buvo sudėtingiau, tačiau bendradarbiaujant su Olandijos policija, jiems pavyko surinkti reikalingą informaciją. Tyrimo metu Tauragės policijos pareigūnai nustatė, kad vagystėms vykdyti buvo užverbuota 15 asmenų, tarp jų ir vienas nepilnametis. Lietuvius verbavo organizatoriaus „dešinioji ranka“ bei kiti į nusikalstama veiklą įtraukti asmenys.

Ne visi socialiai pažeidžiami asmenys tiko šiam darbui ir buvo „atrinkti“. Paskutinį žodį ar asmuo vyks į užsienį ar ne, tardavo organizatorius.

Užverbuoti asmenys Olandijoje gyveno vadeivų išnuomotame bute ir važinėdavo jų parūpintais automobiliais. Diena iš dienos, išskyrus sekmadienius, kuomet parduotuvės nedirba, jie vogdavo įvairius daiktus. Jiems tekdavo apsirūpinti ir maistu bei higienos reikmėmis, kurias taip pat reikėdavo pavogti. Brangiausi ilgapirščių laimikiai – „Breitling“ laikrodis, kurio vertė 14 000 eurų bei „iPad“ planšetiniai kompiuteriai. Per dieną pavogtus daiktus asmenys laikydavo sutartoje vietoje, automobilyje. Po „darbo“ dienos organizatorius buvo informuojamas apie tai, kokį laimikį pavyko pavogti. Nuo to priklausydavo ir atlyginimas.

Tiesa, būdavo, kad užverbuoti asmenys organizatoriui ir jo „dešiniajai rankai“ sukeldavo ir problemų. Neretai, norėdami pasilinksminti, jie vogdavo ir alkoholinius gėrimus. Vieni ne tik gėrė, bet ir vartojo narkotines medžiagas. Nors organizatoriai ir mėgino juos kontroliuoti, tačiau keli asmenys buvo įkliuvę teisėsaugai į rankas dėl to, kad sėdo prie automobilio vairo būdami neblaivūs.

Tyrimo metu pareigūnai išsiaiškino, kad dalis pavogtų daiktų (avalynė ir rūbai) buvo pardavinėjami organizatoriaus parduotuvėje Tauragėje, kiti daiktai parduodami supirkinėtojams kituose miestuose. Ne paslaptis, kad daugelis tauragiškių puikiai žinojo ar bent įtarė, kad parduotuvėje prekiaujama vogtais daiktais. Dažniausiai jie buvo nauji, su etiketėmis, tačiau organizatorius juos pardavinėjo kaip dėvėtus, dėl ko pareigūnams buvo tik sunkiau įrodyti, kad organizatorius vykdo nusikalstamą veiką.

Nors iš vogtų daiktų buvo gaunamas nemažas pelnas, neretai siekdavęs tūkstančius eurų per mėnesį, kuris atitekdavo lyderiui, pastarasis prabanga nesipuikavo, greičiausiai nenorėdamas kristi į akis.

Vis tik tauragiškiui nuo pareigūnų išsisukti nepavyko. Jis, be minėtų veikų, įtariamas ir tuo, kad pagamino netikrą ir suklastojo tikrą dokumentą, kuriuos panaudojo nusikalstamai veikai vykdyti. „Dešiniajai rankai“ taip pat pareikšta daugiau įtarimų – jam inkriminuojamas disponavimas suklastotu Lietuvos Respublikos pasu ir netikru vairuotojo pažymėjimu.

Nieko neįtariančius pagrindinius organizatorius pareigūnai sulaikė grįžtančius į Lietuvą iš užsienio.

Sulaikę pagrindinius įtariamuosius, pareigūnai ėmėsi tolimesnės tyrimo užduoties – liudytojų apklausos. Šioje byloje jų parodymai buvo itin reikšmingi, todėl nenuostabu, kad asmenis buvo mėginta paveikti.

Pagrindinis organizatorius neketino laukti tolimesnės tyrimo eigos sudėjęs rankas, jis kartu su viena tauragiške per nenustatytus asmenis siekė, kad parodymus davę liudytojai juos pakeistų ir rašytų skundus Generalinei prokuratūrai dėl anksčiau išsakytų aplinkybių paneigimo. Lyg to būtų maž, pareigūnai sulaikė ir organizatoriaus žmoną. Pastaroji su savimi turėjo nukentėjusiųjų vardu surašytus skundų ruošinius. Įkliuvo ir dar vienas tauragiškis. Jis, kaip įtariama, siekė paveikti nukentėjusiuosius.

Paini istorija ties čia nesibaigė. Pagrindinis įtariamasis drauge su savo žmona bei jau minėta tauragiške, veikdami bendrininkų grupėje, neteisėtai naudojosi svetima elektronine mokėjimo priemone. Organizatorius, pasinaudojęs tapatybę patvirtinančiais duomenimis, mokėjo mokesčius už vykdomą individualią veiklą parduotuvėje, kurioje ir buvo prekiaujama vogtais daiktais.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnams surinkus pakankamai duomenų, Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius bylą perdavė į teismą. Organizatoriams skirta griežčiausia kardomoji priemonė. Jiems teismo sprendimo teks laukti suimtiems, kitiems įtariamiesiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Į teismą perduota byla dėl organizuotoje ir bendrininkų grupėse galimai įvykdytų 14 nusikalstamų veikų – prekybos žmonėmis organizuotoje grupėje, vaiko pardavimo, disponavimo nusikalstamu būdu gautu turtu, disponavimo suklastotais dokumentais, dokumentų klastojimo, neteisėto disponavimo svetima mokėjimo priemone ir operacijų ja inicijavimo, poveikio liudytojui, neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu bei dėl galimo neteisėto praturtėjimo.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 20 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.