Paprašė psichiatrinės ekspertizės

Kaltinimą byloje palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras penktadienį teismui pateikė 400 puslapių apimties iš Prancūzijos teisėsaugos institucijų gautą informaciją apie šešių „agurkinių“ nusikalstamas veikas Prancūzijoje. Pareigūnai išsiaiškino, kaip iš Prancūzijos kokainas buvo gabenamas į Jungtinę Karalystę, kokiais kiekiais, kada, kas tai organizavo.

Kaltinamųjų advokatai išreiškė pageidavimą susipažinti su pateikta papildoma informacija, su ja supažindinti savo ginamuosius, todėl teismas sutiko, kad šeši kaltinamieji kol kas gali neduoti parodymų.

Vieno iš kaltinamųjų – Redo Vilkausko, nepatenkančio į tą šešetuką, advokatas savo ginamajam paprašė skirti psichiatrinę ekspertizę, tokiam prašymui neprieštaravo ir prokuroras. Todėl kol teismas nuspręs, ar prašymą tenkinti, R. Vilkauskas taip pat galės neduoti parodymų.

Iš antro aukšto nukrito ant galvos

Nuspręsta, jog iš 12 kaltinamųjų tik penkiems nėra jokių trikdžių duoti parodymus, todėl pirmasis kalbėti buvo pakviestas Kęstutis Liukaitis.

Tačiau jis aiškino, kad rugsėjo 19 dieną iškrito iš antro aukšto tiesiai ant galvos, patyrė sunkią traumą, po to nuo spalio 5 dienos iki spalio 14-osios buvo gydomas psichiatrijos ligoninėje.

„Paprašiau, kad mane paleistų viena diena anksčiau, nes nenorėjau trukdyti teismui. Tačiau man sunku sukoncentruoti dėmesį, rišliai kalbėti“, – teisme aiškino K. Liukaitis.

Jo advokatas teismui pateikė pažymą iš psichiatrijos ligoninės apie K. Liukaičio buvimą gydymo įstaigoje. Tačiau ant pažymos nebuvo nei jos numerio, nei datos, todėl ji sukėlė abejonių.

Prokuroras telefonu kreipėsi į gydymo įstaigą, kad gautų daugiau informacijos. Tačiau jo pareikalauta paklausimą atsiųsti raštu. Kol nebus sulaukta atsakymo, K. Liukaitis taip pat neduos parodymų.

Po pietų prokuroras tvirtino jau žinantis K. Liukaičio diagnozę, jos neviešino, o pateikė teisėjams raštu. Jo nuomone, tokia diagnozė taip pat reiškia, jog K. Liukaičiuiturėtų būti atlikta embulatorinė psichiatrinė ekspertizė.

Prisipažįsta iš dalies

Pirmadienį duoti parodymų pirmasis narsiai stojo Linas Perminas. Jam inkriminuojama tai, kad jis nuo 2005 metų dalyvavo nusikalstamo susivienijimo veikloje bei keturis kartus prisidėjo prie BMK skysčio, reikalingo gaminti narkotikus, kontrabandos.

L. Perminas savo kaltę pripažįsta tik iš dalies – jis neneigia, jog dalyvavo BMK skysčio kontrabandoje, tačiau ne keturis, o mažiau kartų.

L. Perminas liudijo, kad 2005 metais, studijuodamas Klaipėdos universitete, susipažino su Žilvinu Laurinavičiumi. Jis vadinamojoje agurkinių byloje apklaustas kaip liudininkas.

„Jis teisme pasakojo tai, kas jam naudinga, o aš sakau tiesą. Jis pasakojo tai, ką reikia, todėl nesėdėjo, o aš buvau suimtas beveik pusantrų metų“, – kalbėjo L. Perminas.

Jis dėstė, jog Ž. Laurinavičius jį susirado, nes žinojo, kad turi ryšių Ukrainoje, ir paprašė padėti iš ten pargabenti krovinį – rasti įmonę, siuntėją, kurie tai padarytų.

„Mes jau anksčiau užsiiminėjome cigarečių kontrabanda į Vakarus, tačiau dirbome taip, kad neperžengtume baudžiamosios atsakomybės ribų. Kai jis paprašė padėti pargabenti krovinį iš Ukrainos, minėjo, kad bus ir kažkokio skysčio, iš kurio kažkas bus gaminama. Aš viską padariau, krovinys pasiekė, Lieetuvą, o paskui buvo išvežtas į Olandiją, Už tai gavau 3 tūkst. eurų“, – pasakojo L. Perminas.
Jis tvirtino, kad pirmą kartą tik įtarė, jog krovinyje yra kažkas nelegalaus. Vėliau esą sužinojo, kad tai buvo skystis, kurio reikia gaminti narkotikus.

Dar vienas toks krovinys iš Ukrainos atkeliavo 2011 metų liepą, jį buvo rengiamasi gabenti į Olandiją, bet tų pačių metų rugpjūtį L. Perminas buvo sulaikytas.

Žmoną susirado per Valentino dieną

„Mane į Klaipėdos areštinę uždarė pavakare, o kitos dienos rytą atvažiavo Generalinės prokuratūros prokuroras, kuris pradėjo pasakoti, ką turėčiau pasakoti, tada esą Lukiškių tardymo izoliatoriuje gausiu patogią kamerą, man bus gerai. Kitaip tariant, man liepė meluoti, apkalbėti žmones, atsisakiau tai daryti, todėl buvau suimtas pusantrų metų. Girdėjau, kad Žilvinas pasirašė, ką reikėjo, užtat, yra laisvėje“, – tikino L. Perminas.

Jis aiškino, kad per tuos pusantrų metų jis iš tardymo izoliatoriaus į Policijos departamentą Vilniuje neoficialiai buvo vežtas apie 10 kartų. Pareigūnai esą vis liepdavo pasirašyti kažkokius apklausos lapus. „Man liepė apkalbėti žmones, meluoti. Visose tose apklausose nedalyvavo mano advokatas. Nieko nepasirašiau, užtat, ir sėdėjau“, – tvirtino kaltinamasis.

Jis tikino, jog pareigūnai atakavo ir jo žmoną. Kažkurių metų vasario 14-ąją, per Valentino dieną, pareigūnai esą atvyko pas L. Permino žmoną, įkalbinėjo važiuoti į Vilnių, nes bus suorganizuotas pasimatymas su vyru, kuriame ji turėtų įtikinti savo sutuoktinį pasirašyti parodymus, kurie esą yra parengti, tada esą L. Perminas bus paleistas.

Paklaustas, ar pažinojo Saulių Velečką, kuris yra įvardijamas vadinamosios agurkinių gaujos lyderiu, L.Perminas neneigė, kad su juo buvo kelis kartus susitikęs. „Mane į susitikimus pasiimdavo Žilvinas. Jis buvo nepatikimas žmogus, užgerdavo, pradingdavo, nekeldavo telefono ragelio, todėl aš buvau pristatytas kaip tas, kuris, jei Žilvinas negalės, galiu tvarkyti reikalus. Tačiau jokiame nusikalstamame susivienijame nedalyvavau, krauju nepasirašinėjau“, – ironizavo L. Perminas.

Nagrinėja jau beveik metus

Klaipėdos apygardos teismas vadinamąją agurkinių gaujos bylą pradėjo nagrinėti pernai lapkritį. Byloje kaltinimai pareikšti S. Velečkai, pravarde Agurkas, kuris įvardijamas nusikalstamos grupuotės, veikusios nuo 2005 metų iki 2014-ųjų, kai pareigūnai ją galutinai sutriuškino, lyderiu. Byloje kaltinamaisiais yra ir Audrius Petkauskas, Darius Petkauskas, Norbertas Tučkus, Tadas Petrošius. Jie yra suimti.

Kiti kaltinamieji – Tadas Vieraitis, Saulius Vyšniauskas, G. Cegelskis, K. Liukaitis, L. Perminas, R. Vilkauskas – į teismo posėdžius atvyksta iš namų.

D. Romanovičius taip pat yra suimtas, tačiau laikomas atskirai nuo kitų gaujos narių ir per teismo posėdžius vadinamajame narve nebūna.

Agurkiniai“ kaltinami dėl ginkluoto susivienijimo organizavimo, neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, ginklais, šaudmenimis, pasikėsinimo nužudyti, nužudymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)