2004 m. gegužės 15 d. Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Biržų rajono policijos komisariato (PK) pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą, gavę piliečio V. C. pranešimą, kuriame rašoma, kad 2004-ųjų gegužės 15 d., apie 13 val., atvykęs pas tėvą J. Cucėną, gim. 1922 m., rado užrakintas buto duris. Jas atrakinęs ir įėjęs į vidų, rado savo tėvo lavoną surištomis rankomis ir kojomis.

Pradėję ikiteisminį tyrimą ir atlikę būtiniausius tyrimo veiksmus, Biržų r. PK policijos pareigūnai nustatė du pagrindinius įtariamuosius - A. P. ir E. K. Jie buvo suimti, prisipažino padarę nusikaltimą. Buvo atliktas E. K. parodymų patikrinimas – įvykio vietoje jis papasakojo apie nusikaltimo padarymo būdą, kitas aplinkybes.

Užsitęsus ikiteisminiam tyrimui, suimti įtariamieji pradėjo keisti parodymus, kaltinti policijos pareigūnus dėl jiems daromo neleistino poveikio. E. K., teisėjo paklaustas, iš kur žinojo visas nusikaltimo padarymo aplinkybes ir jas papasakojo tyrėjams, paaiškino, kad apie tai sužinojo iš vieno asmens ir policijos pareigūnų, kurių neva įkalbėtas davė melagingus parodymus.

Pasibaigus suėmimo laikotarpiui, įtariamieji buvo paleisti, ikiteisminis tyrimas jų atžvilgiu nutrauktas.

2012 metais tuometinio Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo biuro Smurtinių nusikaltimų skyriaus pareigūnai (SNTS) kartu su kolegomis iš Biržų, tirdami Biržų rajone G. K. nužudymą, apklausė tariamą liudytoją, kuris, pats atvykęs į policijos komisariatą, parodė vietą, kur rado vyriškos lyties (G. K.) lavoną ir peilį, kuriuo buvo nužudytas G. K.. Tariamasis liudytojas buvo minėtas E. K.

Vėliau, atliekant ikiteisminį tyrimą dėl G. K. nužudymo, paaiškėjo, kad E. K. kartu su bendrininku savo namuose nužudė sugėrovą G. K., lavoną paslėpė savo sandėliuke. Po savaitės, padedamas motinos, lavoną nuvežė į saugesnę vietą.

Po kiek laiko E. K. apsimetė atsitiktinai radęs lavoną ir apie jį papasakojo policijos pareigūnams. Už šio nusikaltimo padarymą jis nuteistas 15 metų laisvės atėmimo bausme.

Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai susidomėjo E. K. asmenybe ir ankstesniu jo gyvenimu. Panevėžio apygardos prokuratūra tikrino Panevėžio apskrities rajonų policijos komisariatų neatskleistus nusikaltimus. Panevėžio apygardos prokuratūros ir SNTS pareigūnų iniciatyva, 2014-ųjų vasario 7 d. Panevėžio apygardos vyriausiojo prokuroro nutarimu ikiteisminis tyrimas byloje dėl J. Cucėno nužudymo atnaujintas. Nusikaltimui atskleisti sudaryta ikiteisminio tyrimo grupė, susidedanti iš skyriaus viršininko, vyriausiojo tyrėjo Renato Trepeko ir tyrėjo Pauliaus Mažylio.

Policijos pareigūnams teko nelengva užduotis – narplioti prieš 10 metų padarytą nusikaltimą. Kadangi nusikaltėliai nusikaltimo vietoje nepaliko jokių pėdsakų, tinkamų nusikalstamą veiką padariusiems asmenims identifikuoti, pagrindinis tikslas – paneigti įtariamojo E. K. iškeltą versiją, kad jis nusikaltimo padarymo aplinkybes sužinojo iš jo nurodyto asmens ir policijos pareigūnų. Šiam tikslui pasiekti reikėjo nustatyti asmenis, su kuriais tuo metu bendravo E. K., asmenis, su kuriais jis buvo laikomas suimtas, nustatyti E. K. ir E. P. tarpusavio santykius, rasti naujų įvykio liudytojų, ieškoti turto, kuris gali būti pagrobtas, realizavimo vietų.

SNTS pareigūnams tiriant J. Cucėno nužudymą, paaiškėjo, kad 2004 metais, beveik tuo pačiu laiku, E. K. kartu su bendrininku A. P. buvo apiplėšę E. P. Dėl to 2004 metais pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jis nutrauktas, nesurinkus užtektinai duomenų, pagrindžiančių įtariamųjų kaltę. Be to, paaiškėjo, kad 2005 metais buvo nutrauktas dar vienas ikiteisminis tyrimas, neįrodžius įtariamojo A. P. kaltės dėl plėšimo. SNTS pareigūnų iniciatyva šie du ikiteisminiai tyrimai 2014 metais atnaujinti, sujungti ir perduoti teismui.

Tirdama J. Cucėno nužudymą, SNTS tyrimo grupė vyko į įvairias įkalinimo įstaigas, t. y. Alytaus, Marijampolės, Kybartų pataisos namus. Ten apklausė už sunkius nusikaltimus nuteistus asmenis, kurie 2004 metais kartu su E. K. buvo Šiaulių tardymo izoliatoriuje. Ikiteisminio tyrimo metu taikyta įvairių procesinių prievartos priemonių, nustatyti ir apklausti nauji liudytojai, įtariamųjų artimieji. Kaip liudytojai apklausti 2004 metais tyrimą atlikę policijos pareigūnai, kai kurie jų dabartiniai vidaus reikalų sistemos pensininkai. Jie įvertino SNTS pareigūnų, siekiančių išaiškinti seną nusikaltimą, principingumą.

Atliekant intensyvius tyrimo veiksmus, proceso dalyviai, artimai pažinoję E. K., prasitarė, kad jis yra padaręs daugiau nusikaltimų, kurie liko neatskleisti. T. y. jis 2009 metais Biržuose galėjo nuskandinti pažįstamą E. J.. SNTS pareigūnams susidomėjus šia istorija, paaiškėjo, kad 2009-ųjų vasario 19 d. Biržų r. PK buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas E. J. mirties priežasčiai nustatyti.
Tyrimas pradėtas dėl to, kad 2009-ųjų vasario 18 d., apie 23 val., E. K. ir E. J. Biržuose, eidami per Apaščios upę, įlūžo netoli J. Basanavičiaus g. tilto. E. K. išsigelbėjo, o E. J. nuskendo. Apžiūrint išoriškai E. J. lavoną, buvo matyti sumušimo žymių ant veido; lūpų, paakiuose, kaktoje, galimas kairės rankos žasto lūžis.

Dėl E. J. sužalojimo buvo pradėtas atskiras tyrimas. Atlikus tyrimą abu tyrimai Biržų r. apylinkės prokuratūros nutarimu buvo nutraukti. SNTS pareigūnai, susipažinę su šiais tyrimais, įžvelgė tam tikrą E. J. nuskendimo ir G. K. nužudymo panašumą. Kaip ir dėl G. K. nužudymo, E. K. pats pranešė policijos pareigūnams apie negyvą asmenį.

2009 metais E. K., apklaustas kaip liudytojas, teigė, kad jis žiemą kartu su E. J. ėjo Apaščios upe ir, ledui lūžus, pradėjo skęsti. E. K. išsigelbėjo, o. E. J. nuskendo.

SNTS pareigūnai vėl inicijavo ikiteisminio tyrimo atnaujinimą. Jo metu paaiškėjo, kad upės vieta, kurioje nuskendo E. J., yra metras nuo kranto, o gylis šioje vietoje nesiekia 50 cm. Įvykio apžiūros metu E. K. bute (kuris yra prie pat vietos, kur nuskendo E. J.) rasta E. J. kraujo.

E. K. buvo įteiktas pranešimas apie įtarimą dėl E. J. nužudymo. Jis neigė nužudęs E. J., tačiau nuolat painiodavosi duodamas parodymus. SNTS pareigūnams pavyko rasti liudytoją, kuriam E. K. gyrėsi nuskandinęs E. J.

Atliekant tyrimą pradėjo aiškėti ir galimas nusikaltimo motyvas – E. J. buvo parašęs pareiškimą policijai ir informavęs žiniasklaidos priemonę dėl to, kad pats tapo prekybos žmonėmis auka, ir nurodė įtariamąjį, kurį gerai pažinojo - E. K., kuriam jis, nepatvirtintais duomenimis, buvo skolingas.
Ikiteisminiai tyrimai dėl E. J. ir J. Cucėno nužudymo buvo sujungti. E. K. parodymai dėl J. Cucėno vėl priminė G. K. nužudymo bylą. E. K. abiejų bylų tyrimo pradžioje davė išsamius parodymus, o paskui pradėjo neigti savo kaltę, apkaltindamas bendrininkus arba policijos pareigūnus dėl neleistino poveikio.

Ikiteisminį tyrimą kontroliavusi Panevėžio apygardos prokurorė Valdemara Chodorcevičienė nusprendė, kad tik teismas gali spręsti apie įtariamųjų E. K. ir A. P. kaltę šioje ikiteisminio tyrimo byloje, ir pernai, lapkričio 18 d., baudžiamąją bylą dėl E. J. ir J. Cucėno nužudymo perdavė Panevėžio apygardos teismui.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 20 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.