Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) penktadienį gavo 74 metų P. Dimšos ir jį ginančio advokato kasacinį skundą, kuriuo yra prašoma aktoriui ne tik panaikinti žemesnių instancijų teismo priimtą nuosprendį, bet ir laikinai sustabdyti jo vykdymą – kol skundo neišnagrinės kasacinės instancijos teismas, nesodinti už grotų.

Nuteisto aktoriaus skundo teismas kol kas nepriėmė – šį klausimą speciali teismo atrankos komisija turėtų svarstyti jau kitą savaitę. Jeigu teisėjai nutars skundą priimti ir laikinai stabdyti bausmės atlikimą, P. Dimša už grotų nebus siunčiamas. Bent iki tol, kol bylą išnagrinės trijų teisėjų kolegija. O tai gali užsitęsti – pateikti skundą dėl įsiteisėjusio nuosprendžio galima per tris mėnesius, kol šis terminas nesueis, aktoriaus byla net nebus atversta.

Apkaltinamasis nuosprendis P. Dimšai įsiteisėjo dar praėjusį pirmadienį, kai Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad aktorius pagrįstai buvo nuteistas dėl tragiškai pasibaigusios avarijos, po kurios mirė dviratininkas ir perspektyvus menininkas Šarūnas Surblys.

P. Dimša bandė įrodyti, jog jo vairuojamas automobilis nedalyvavo eismo įvykyje ir dėl jo kaltės nemirė žmogus. Anot jo, jis tik sustojo įvykio vietoje, pamatęs, kad nuo stulpo krenta jau partrenktas nukentėjusysis.

Aktoriaus teigimu, įvykio vietoje prieš pat jo vairuojamą automobilį jis matė tamsios spalvos automobilį, kuris atlikęs ,,S“ formos manevrą, partrenkė dviratininką, o po to nemažindamas greičio pasišalino iš įvykio vietos.

P. Dimša su dviračiu važiavusiu Š. Surbliu susidūrė 2013-ųjų liepos 17 d., apie 15.55 val., Vilniuje, Oslo gatvėje. Sunkiai sužalotas dviratininkas liepos 27 d. mirė ligoninėje. Avariją P. Dimša sukėlė būdamas neblaivus – ligoninėje jam nustatytas 1,67 prom. girtumas.

Po Vilniaus apygardos teismo nutarties paskelbimo, kuria aktoriui buvo palikta galioti paskirta šešerių metų laisvės atėmimo bausmė, P. Dimša sakė, kad jam skirtas įkalinimas prilygsta mirties nuosprendžiui.

„Man liko keli metai, tai čia man yra nuosprendis iki gyvos galvos“, – sakė jis.

Teismas yra nusprendęs, kad aktorius bausmę privalo atlikti ne pataisos namuose, o atvirojoje kolonijoje, kuriose nuteistiesiems yra taikomos gerokai švelnesnės kalinimo sąlygos.