Bėgo nuo policininkų

Tačiau šūviai pažeidėjo nesustabdė.

Spalio 9-ąją Lazdijų rajono teritorijoje Alytaus policijos komisariato pareigūnai vykdė prevencinę priemonę nelegaliems naminukės „taškams“ išaiškinti.

Tikrindami informaciją apie galimai Lazdijų rajono Dumbliauskų kaime esantį naminės degtinės gamybos „tašką“, pareigūnai patruliavo lauko keliais.

Jau sutemus, apie 22 valandą, policininkai išgirdo automobilio variklio burzgimą. Transporto priemonė judėjo su neįjungtomis šviesomis. Patruliai nusprendė patikrinti vairuotojo ir automobilio dokumentus.

Tačiau stabdomo rusiško „viliuko“ (UAZ), be šviesų naktį važiavusio kaimo keliuku, vairuotojas net nemanė paklusti teisėtiems policijos pareigūnų reikalavimams sustoti, ir padidinęs greitį spruko netoli esančio miško link, prieš tai spėjęs pervažiuoti jį stabdžiusiam policininkui koją.

Atpažino bėglį

Pasiekęs mišką, UAZ‘o vairuotojas metė mašiną ir spruko tankmėn.

Jį vijęsi policijos pareigūnai neteko žado – pažeidėjas buvo jiems pažįstamas.

Ir kaip nepažinsi, jei jo, kaip vieno geriausių ne tik Lietuvos, bet ir Baltijos šalių kinologo, nuotraukos ne kartą publikuotos viešai – kaskart, kai vyras šalies politikų ar tarnybos vadovybės būdavo apdovanojamas už nuopelnus tarnyboje ar kinologų varžybose.

Nors tąsyk nakties tamsa sutrukdė sulaikyti įžūlų bėglį, pareigūnai tai, kas vairavo automobilį ir ką rado mašinoje, DELFI šaltinių žiniomis, surašė tarnybiniuose paaiškinimuose policijos komisariato vyresnybei.

Automobilyje UAZ rasta talpa su naminės degtinės gamybai skirtu raugu, o netoliese, miške – pačiame „proceso“ įkarštyje veikiantis naminės degtinės fabrikėlis.

Prokurorė nušalinta

Dieną – valstybės sienos saugotojas, naktimis – įžūlus degtindaris.

Tokį dvigubą gyvenimą, įtariama, gyveno Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinės Kapčiamiesčio pasienio užkardos sargybų skyriaus vyresnysis specialistas 52 metų Valdas Dumbliauskas.

Nors oficialiai kinologu VSAT Lazdijų rinktinėje dirbančiam pasieniečiui įtarimai dar nėra pareikšti, tačiau jau nusišalino bylą kuruojanti Alytaus apylinkės prokuratūros prokurorė Neringa Kaminskienė, kurios vyras yra vienas iš VSAT Lazdijų rinktinės vadovų - rinktinės vado pavaduotojas, kuruojantis sienos apsaugos organizavimo klausimus, operatyvinę veiklą ir ikiteisminio tyrimo sritį, pulkininkas leitenantas Deividas Kaminskas.

„Mes tik vakar (pirmadienį, spalio 12-ą dieną – aut. past.) sužinojome, kad čia taip (galimas interesų konfliktas – aut. past.). Kaip žinote, pas mus ikiteisminiai tyrimai prokurorams yra paskiriami iš eilės. Ir pati prokurorė pasiprašė būti nušalinta, nes dėl jos vyro. Mes nušalinom, byla perduota kitai prokurorei“, - antradienį DELFI sakė Alytaus apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Stasys Kasiulis.

Nežino, ar apklaustas

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 201 straipsnio 1 dalį - neteisėtas naminių stiprių alkoholinių gėrimų, nedenatūruoto ar denatūruoto etilo alkoholio, jų skiedinių (mišinių) ir aparatų jiems gaminti gaminimas, laikymas, gabenimas ar realizavimas. Už tai baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Antradienio pavakarę kalbinta Alytaus rajono apylinkės prokuratūros prokurorė Asta Bernatavičienė DELFI teigė, kad pranešimą apie jai paskirtą ikiteisminio tyrimo priežiūrą gavo vos prieš porą valandų.

„Dar nieko negaliu pasakyti, nes pranešimą apie man paskirtą bylą gavau prieš porą valandų. Neturiu dar net ikiteisminio tyrimo medžiagos. Žinau tik, kad byla perduota iš kolegės, kuri nusišalino, ir kad kol kas įtarimai byloje niekam nėra pareikšti“, - sakė prokurorė A. Bernatavičienė.
Prokuratūros atstovė sakė nežinanti, ar nuo penktadienio, kai buvo įvykis, iki antradienio popietės V. Dumbliauskas buvo apklaustas.

„Niekas nesulaikytas, niekam įarimai nepareikšti – tiek šiai minutei žinau“, - sakė A. Bernatavičienė.

Pasienio tarnyboje – 17 metų

VSAT Lazdijų rinktinės atstovė viešiesiems ryšiams Birutė Talandienė informavo, kad rinktinėje nieko apie galimą V. Dumbliausko nusikalstamą veiką nėra žinoma.

„Minėtas pareigūnas Valstybės sienos apsaugos tarnyboje dirba nuo 1998 metų. Jis turi vyresniojo puskarininkio tarnybos laipsnį. Daug kartų yra skatintas už gerą tarnybą ir profesinius pasiekimus, yra pripažintas vienu geriausiu Lietuvos ir Pabaltijo šalių kinologu. Dėl pareigūno rinktinėje nėra pradėtas ar atliekamas joks tarnybinis patikrinimas“, - sakė B. Talandienė.