Nuo rudens, kai buvo pakoreguotas Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas, jau septyniems asmenims Kaune yra skirti teismo įpareigojimai. Su organizuotomis gaujomis susijusiems penkiems asmenims laisvė apribota gruodžio mėnesį, prieš pat Kalėdas.

Naujųjų metų populiariuose miesto restoranuose negalėjo sutikti ir su savo aplinkos žmonėmis bendrauti 38 metų Kęstutis Liukaitis, pravarde "Liukas", 31 metų Aleksandras Šestakovas, 30-metis Eligijus Maželis, 29 metų Vaidas Subačius, 22 metų Igoris Kostiučenka, pravarde "Kauliukas", praėjusią savaitę 35-ąjį gimtadienį atšventęs Mantas Blažys ir 36 metų Šarūnas Mockus.

Gruodžio 20-ąją Kauno apylinkės teismas apribojo V.Subačiaus, kuris dažnai pastebimas nusikalstamo pasaulio autoritetų draugijose, laisvę.

Bendrovėje "Faventa" vadybininku dirbančiam kauniečiui pusę metų uždrausta palaikyti ryšius su Alvydu Viktoru Laurinavičiumi, pravarde "Luras", Deiviu Ganusausku, pravarde "Mongoliukas", Dimonu Varneliu, Vidmantu Činga, Algirdu Saveikiu ir dar keliais jaunesniais į nusikalstamą veiklą linkusiais asmenimis.

Į asmenų, su kuriais V.Subačius Kauno teismo sprendimu negali bendrauti, sąrašą pateko ir neseniai iš įkalinimo įstaigos grįžęs Henrikas Daktaras, pravarde "Henytė".

Beje, H.Daktaras prieš kurį laiką kreipėsi į teismą prašydamas leisti jam lankytis kavinėse, nes motinos bendrovėje tiekėju dirbantis nusikalstamo pasaulio lyderiu vadinamas "Henytė" neva neturi kur papietauti.

Prieš pat Kalėdas, gruodžio 22-ąją, teismas pusmečiui skyrė laisvės apribojimus gaujos lyderiu laikomam K.Liukaičiui, dirbančiam "Pagonijos" bendrovėje komercijos direktoriumi.

Pareigūnai paneigė, kad toks sprendimas susijęs su gruodžio 20-ąją Kaune aidėjusiais šūviais, kurių metu buvo peršautas Saulius Velečka, pravarde "Agurkas", tačiau šis įrašytas pirmas tarp asmenų, su kuriais K.Liukaičiui uždrausta palaikyti ryšius.

"Agurkas" laikomas vienu artimesnių "Liuko" aplinkos žmonių. "Liukas" pusmetį negalės susitikinėti ir su "Luru", "Mongoliuku", Vidmantu Gudzinsku, pravarde "Guzas", Algirdu Žemaičiu, pravarde "Kukas", Jonu Bielskiu, Valdemaru Ramoška, pravarde "Talonas", Ariku Pastuškovu bei dar keliais kauniečiais.

"Kaune yra daug asmenų, kurie staiga praturtėjo, ir niekas nežino, iš kur šis turtas atsirado", - apie Kauno nusikalstamo pasaulio transformavimąsi kalbėjo komisaras E.Mažeika.

Prie mįslingai praturtėjusių asmenų teisėsaugininkai priskiria ir gruodžio 5-osios vakare prie namų nušautą 26 metų buvusį boksininką Vaidą Macelį. Susilpnėjus kai kurių nusikalstamo pasaulio autoritetų įtakai, keliems lyderiams dingus be žinios, daliai gaujų narių dėl vienokių ar kitokių priežasčių išėjus iš gyvenimo, jų vietą stengiasi užimti jaunimas.

Teisėsaugos pareigūnai pastebėjo, kad Kaune yra daug žmonių, kurių pagrindinis darbas yra nuo ryto iki nakties vaikščioti į susitikimus ir aptarinėti reikalus, nors jie patys niekur nedirba.

Užpraėjusiais metais ir praėjusių metų pradžioje Kaune buvo susidariusi gana grėsminga situacija, kai teismas, suabejojęs, ar Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas neprieštarauja Konstitucijai, neskirdavo nusikalstamo pasaulio atstovams laisvės apribojimų. Rugpjūtį šis įstatymas buvo pakoreguotas.

Iš įstatymo išbraukta viena nusikalstamumo užkardymo norma - įrašymas į operatyvinę įskaitą, paliekant tik oficialųjį perspėjimą ir laisvės apribojimą. Pagal naująjį įstatymą teismo įpareigojimai gali būti skiriami tik tiems asmenims, kurie jau buvo oficialiai įspėti, bet įspėjimo nepaisė. Įspėjant asmenį pareigūnai turi jį apklausti, o ne vienašališkai priimti sprendimą.

ONTT pareigūnus labiausiai džiugina tai, kad dabar teismo įpareigojimus gali skirti ne vien teismo pirmininkas ar jį pavaduojantis asmuo, bet ir kiti teisėjai. Sprendimus dėl laisvės apribojimo su gaujomis susijusiems asmenims Kaune priima tą dieną budintis teisėjas.