Pagrindinis jų – koks ryšys siejo suaugusį, prabanga besimėgavusį kaunietį, ir Rukloje, socialinės rizikos šeimose gyvenusius nepilnamečius.

Ankstų gegužės 29 dienos rytą Kauno centre, biurų ir prabangių apartamentų komplekse „Bokštas“ įvykdytas nusikaltimas sukrėtė visą Lietuvą.

Ištaigingame bute, kuriame gyveno vienas, buvo mirtinai peiliu sužalotas pasiturintis verslininkas, milijonieriumi vadinamas 31 metų Aurimas Rapalis.

Tragedijos vietoje po kurio laiko buvo sulaikytas sunkaus nusikaltimo padarymu įtariamas artimas velionio bičiulis, vos 17 metų sulaukęs, iš Rukloje gyvenančios daugiavaikės šeimos kilęs Edgaras.

Kas siejo pasiturintį 31 metų kaunietį ir nepritekliuje gyvenusį nepilnametį? Kas nutiko lemtingą naktį? Galų gale – ką A. Rapalio apartamentuose veikė ir kiti, iš Ruklos pas jį svečiuotis reguliariai atvykdavę, nepilnamečiai?

Atsakymų į šiuos klausimus iki šiol ieško didžiausią patirtį turintys Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai. Tyrimo eiga taip pat asmeniškai domisi tiek policijos, tiek prokuratūros vadovai.

„Edgaras nieko nepasakoja. Jis pasirinko tylėjimą, ko gero, todėl, kad tai jam padės lengviau atlikti laisvės atėmimo bausmę“, − sakė valstybės skirta Edgaro advokatė Angelė Fominienė.

Verslininką nužudžiusio nepilnamečio likimas priklauso ne tik nuo teisėsaugininkų. Suimtas vaikinas dabar dienas leidžia Utenos psichiatrijos ligoninėje. Jį tiriantys ekspertai turės atsakyti į klausimą, ar vykdydamas nusikalimą jis suvokė savo veiksmus ir galėjo juos valdyti.

Šioje situacijoje lemiamą reikšmę gali turėti tai, kad dėl vystymosi sutrikimų įtariamajam vaikystėje buvo konstatuotas neįgalumas.

Vengė viešumos

Prabangiame bute nužudytas 31 metų A. Rapalis, nepaisant gana jauno amžiaus, buvo sukūręs klestintį informacinių technologijų paslaugų verslą.

Siauram informacinių technologijų specialistų ratui A. Rapalis buvo labiau žinomas ne vardu ar pavarde, o slapyvardžiu „Awex“. Anksčiau garsėjęs kaip itin gabus sistemų administratorius, pastaruoju metu A. Rapalis koncentravosi į svetainių prieglobos (angl. − hosting) sritį.

Deja, apie sėkmingą verslininką daugelis sužinojo tik po jo mirties. A. Rapalis vengė viešumo − net kai kurie su juo artimai bendraudavę žmonės ne viską žinojo apie jo verslą. Iš tiesų, kauniečio bendrovė „Hostinger“ turėjo biurą ne tik Kaune, bet ir Malaizijoje, Brazilijoje, Indonezijoje. Pagrindinė verslo plėtra buvo ne mūsų šalyje, o užsienio rinkose.

Tarptautinis verslas A. Rapaliui sukrovė solidų kapitalą. Jaunas kaunietis gyveno apsuptas prabangos: prestižiniame pastate, turėjo net du išskirtinius automobilius (prabangų „Ferrari 458 Italia“ ir „Audi R8“), mėgo jais puikuotis.

Požeminiame „Bokšto“ garaže A.Rapalis laikė ir trečiąjį savo automobilį – kasdieniams poreikiams skirtą visureigį „Saab 9-7x“.

Socialiniame tinkle „Facebook“ verslininkas mėgo dalytis egzotiškų kelionių vaizdais. Jis pozavo su savo bičiuliais, taip pat – su artima drauge Gabriele A.

Publikuotos nuotraukos išdavė – prabangūs automobiliai buvo itin didelė A. Rapalio aistra. Jaunas kaunietis dalijosi nuotraukomis, kuriose puikuojasi savo išskirtinėmis transporto priemonėmis.

Ar gali būti, kad vienas šių automobilių, "Ferrari 458 Italia“, milijonieriumi vadintam verslininkui kainavo gyvybę? A. Rapalį nužudęs nepilnametis tikino ketinęs šį prabangų automobilį pagrobti, nors nemokėjo vairuoti.

Klausimų − daugiau nei atsakymų

Į A. Rapalio nužudymo bylą Kauno teisėsaugininkai pradžioje žvelgė kaip į eilinį, tragedija pasibaigusį buitinį konfliktą. Juk tokių atvejų, kai susikivirčiję vyrai griebiasi peilių, pasitaiko ne taip retai.

Pradėję dėlioti verslininko žūties aplinkybių mozaiką, Kauno kriminalistai suvokė, kad nusikaltimas tik iš pažiūros atrodo lengvai išaiškinamas. Atliekant tyrimą, paaiškėjo daug šokiruojančių detalių, privertusių susimąstyti net itin sudėtingus nusikaltimus išnarpliojusius kriminalistus.

Šie neslepia – nors įtariamasis nepilnametis prisipažįsta įvykdęs sunkų nusikaltimą, smulkiai papasakojo jo detales, ši byla tik iš pradžių atrodo lengvai išnarpliojama. Iš tiesų, joje klausimų yra daugiau nei atsakymų.

Užpuolė lovoje

Į I. Kanto gatvėje esančius prabangius A. Rapalio apartamentus septyniolikmetis Edgaras atvyko gegužės 28 dienos vakare.

Daugiau nei trejus metus su A. Rapaliu artimai bendravęs nepilnametis tyrėjams sakė laisvai patekęs į visą parą saugomą biurų ir prabangių apartamentų kompleksą „Bokštas“, nes turėjo įėjimo kortelę. Apsaugos darbuotojai vėliau patvirtino – šis nepilnametis buvo dažnas pasiturinčio verslininko svečias.

Per apklausas Edgaras minėjo kartu su A. Rapaliu jo bute visą naktį žaidę kompiuteriais. O paryčiais, apie 4 valandą, kai verslininkas prigulė ant lovos ir laikydamas rankoje mobiliojo ryšio telefoną kažkam rašė žinutę, puolė jį peiliu.

Tvirtesnis, nuolat sportavęs A. Rapalis sugebėjo pasipriešinti. Leisgyvis verslininkas įstengė iš užpuoliko atimti peilį, juo dūrė jam į koją ir ranką.

Pasiduoti įkalbėjo sesuo

Labai sunkiai sužalotas A. Rapalis išbėgo iš septintajame aukšte esančio buto. Jis įstengė nusigauti iki apačioje esančio posto, kur visą parą budi apsaugininkas.

Šis iškvietė greitąją medicinos pagalbą. Medikai A. Rapalį nuvežė į Kauno klinikas, tačiau padėti labai stipriai nukraujavusiam žmogui, kuriam žudiko peilis pažeidė aortą, galimybių jau nebuvo. Kurį laiką A. Rapalio gyvybines funkcijas palaikė tik aparatūra.

Atvykusių policijos pareigūnų verslininko bute užsirakinęs nepilnametis neįsileido. Pagalbos prašyta ugniagesių-gelbėtojų.

Pakraupęs vaikinas skambino savo mamai, tačiau ši skambučio negirdėjo. Vaikinui pavyko susisiekti su keliais metais vyresne seserimi, ši įkalbėjo brolį atverti duris ir įleisti policininkus. Nepilnametis buvo sulaikytas, netrukus greitosios pagalbos automobiliu, lydint policininkams, nuvežtas į ligoninę.

Sunkiai peiliu sužaloto A. Rapalio artimiesiems kiek daugiau nei po paros teko priimti sunkų sprendimą. Sužinoję, kad daug kraujo praradusio vyro smegenys mirusios, ir vilties jį išgelbėti nebėra, jie nusprendė atjungti gyvybines funkcijas palaikančią medicinos aparatūrą. Velionio organus artimieji nusprendė paaukoti donorystei.

Nauja informacija pribloškė

Viengungio milijonieriaus nužudymo aplinkybes narplioję kriminalistai toliau dėliojo nusikaltimo mozaiką. Nors įtariamasis nepilnametis prisipažino nužudęs bičiulį, tačiau jo pasakojimas kėlė labai daug pagrįstų abejonių.

Visų pirma – neįtikinamai skambėjo motyvas, dėl kurio nepilnametis sakė nužudęs milijonierių. Jis tikino draugo gyvybę atėmęs, nes norėjo pagrobti prabangųjį „Ferrari“. Vairuoti nemokantis paauglys sakė, kad automobilį iš požeminio garažo būtų išvairavęs jo vyresnysis brolis.

Tapo aišku, kad vaikinas nutyli kažką svarbaus. Įtarimą sustiprina faktas, kad jis nė žodeliu neužsiminė, koks ryšys jį siejo su daug vyresniu, prabangoje besimaudžiusiu verslininku.

Tiek Rukloje gyvenanti Edgaro mama, tiek sesuo žiniasklaidai minėjo netikinčios šiuo prisipažinimu. Jos sakė, kad paauglys pas savo bičiulį A. Rapalį lankėsi daugybę kartų, todėl, norėdamas jį apvogti, galėjo tai padaryti kitokiu būdu.

Tik po kurio laiko prokurorai gavo tyrimo eigą pakeitusios informacijos. Anonimu panoręs likti nepilnametis iš Ruklos atskleidė, kad pas A. Rapalį lankėsi dar keli nepilnamečiai. Visus juos su Kauno verslininku siejo dabar socializacijos centre apgyvendintas vaikinas.

Iš Ruklos vykdavo į Kauną

Anot informatoriaus, jungiamąja grandimi tarp turtuolio ir nepasiturinčių Ruklos jaunuolių tapusiam vaikinukui buvę vos 13 ar 14 metų, kai jis pabėgo iš globos namų ir elgetaudamas Kaune susipažino su verslininku.

Esą, A. Rapalis jį nusivedė į kavinę, užsakė maisto ir pasikvietė į savo apartamentus. Bylos duomenimis, ten nepilnametis gyvendavo pabėgęs iš namų, o netrukus su turtingu globėju supažindino ir kitus savo draugus, skurdžioje Rukloje gyvenusius nepilnamečius.

Pasak informatoriaus, kurio parodymus patikrino kriminalistai, vaikinai reguliariai lankydavosi turtuolio apartamentuose, dažnai ten likdavo pernakt. Po šių viešnagių jie parsiveždavo nemažas pinigų sumas, o draugams sakydavo, kad pas milijonieriumi vadintą Kauno verslininką dirbdavę kompiuteriais, taip pat tvarkydavę jo būstą.

Šiai informacijai pasirodžius viešumoje, A. Rapalį pažinoję kauniečiai tikino pirmąkart girdintys apie keistą velionio bičiulystę su nepilnamečiais. Vėliau tikinta, kad geros širdies, nuolat pozityviai nusiteikęs verslininkas tikriausiai norėjo skurde gyvenusiems vaikams parodyti kelią į sėkmę, juos materialiai rėmė ir motyvavo siekti tikslų.

Vaikinai kriminalistams neatsivėrė

Viengungio milijonieriaus nužudymo aplinkybes narpliojusiems kriminalistams ramybės neduoda kiti klausimai. Iki šiol nerandama atsakymo į klausimą – ar galima vien tik altruizmu pavadinti keistą bičiulystę su skurde gyvenusiais nepilnamečiais iš Ruklos?

Itin patyrusių Kauno policijos operatyvininkų grupė surado visus anonimu panorusio likti informatoriaus nurodytus jaunuolius. Šie neneigė reguliariai lankęsi A. Rapalio apartamentuose Kaune, tačiau su pareigūnais kalbėjo nenoriai. Paklausti, ką veikė turtuolio namuose, jie tikino dirbę kompiuteriais.

„Jeigu būta ir kokių nors nusikalstamų santykių su nepilnamečiais, šie to nenori pripažinti. Vaikinai arti pilnametystės, tokiame amžiuje atvirai kalbėti apie tam tikrus dalykus būna nepaprastai sunku“, − minėjo didžiulę patirtį narpliojant itin painius nusikaltimus turintis kriminalistas.

A. Rapalio nužudymu įtariamą Edgarą ginanti advokatė A. Fominienė pripažino neabejojanti, kad 17-metis slepia kažką itin svarbaus. Ji sakė ne kartą klaususi, kokio pobūdžio draugystė jį siejo su Kauno turtuoliu, tačiau atsakymo taip ir neišgirdusi. Nepilnametis panarindavęs galvą ir užsisklęsdavęs.

Dviprasmiški vertinimai

Teisininkė minėjo, kad nepilnamečio nurodytos nusikaltimo aplinkybės tarsi specialiai sudėliotos taip, kad, patekus į laisvės atėmimo vietą, nekiltų problemų su kitais nuteistaisiais.

„Manau, jis pasirinko tokią poziciją, nes žino, kad teks ne vieneriems metams keliauti į laisvės atėmimo vietą. Jo pasirinkimas toks, kad ateityje ten būtų kuo mažiau problemų“, − svarstė advokatė A. Fominienė.

Velionio artimiesiems atstovaujantis advokatas Linas Bagdonas neslėpė – jis kol kas neturi jokių naujienų apie postūmius didžiulį rezonansą visuomenėje sukėlusioje byloje.

Jis patvirtino, kad dabar laukiama, ką atsakys nepilnametį, kuriam kitų metų vasarį sukaks 18 metų, tiriantys psichiatrai.

Paklaustas, ar jo klientų, velionio A. Rapalio artimųjų, neglumina keistos nusikaltimo aplinkybės ir įvairiais svarstymais apaugusi istorija, advokatas L. Bagdonas nedaugžodžiavo.

„Kiekvienas tai suvokia ir vertina pagal save. Vieni suvokia velionio norą padėti jauniems žmonėms, kiti, deja, viską interpretuoja pagal savo sugedimo laipsnį“, − sakė velionio artimiesiems atstovaujantis advokatas L. Bagdonas.

Šaltinis
„Savaitraštis Kaunui“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (323)