Žvalgybinės informacijos apie prekybą žmonėmis rinkimas Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnus praėjusių metų pabaigoje nuvedė į gretimoje apskrityje esantį Kupiškio rajoną. Vykdant kriminalinę žvalgybą, buvo gauta duomenų apie asmenis, bendrininkaujančius su įtariamaisiais, atskleistas nusikalstamos veikos mechanizmas bei nuo jos nukentėję asmenys. Šių metų vasario 3 d. buvo surengta įtariamųjų sulaikymo operacija.

Sulaikyti įtariamuosius buvo apsispręsta, kai tik buvo gauta informacija, jog vieną prostitucijai užverbuotą merginą rengiamasi skubiai išvežti į užsienį. Tokį skubėjimą, ko gero, lėmė tai, kad vienos įtariamųjų, 20-metės Kupiškio rajono gyventojos Astos (šis ir kiti įtariamųjų vardai pakeisti) likimas tą dieną buvo sprendžiamas Panevėžio apygardos teisme, nagrinėjusiame baudžiamąją bylą, kurioje ji buvo kaltinama 2012 metais įtraukusi merginas į prostituciją ir pelniusis iš jų prostitucijos.

Kaltinimą palaikęs prokuroras pasiūlė skirti jai 8,5 metų nelaisvės, tačiau nuosprendžio skelbimas buvo atidėtas kovo mėnesiui. Išsigelbėti nuo belangės buvo vienas šansas – išvykti į užsienį. Todėl tikėtina, kad toks skubotumas, išvežant bendrininkų prostitucijai užverbuotą merginą iš Lietuvos, buvo reikalingas, siekiant ir kuo greičiau pasprukti iš šalies.

Prieš keletą metų ši kupiškietė, dar nepilnametė, pati buvo įkliuvusi į asmenų, besiverčiančių prekyba žmonėmis, pinkles. Ji jau buvo vežama iš Lietuvos, tačiau pareigūnai tada užkirto kelią šiam nusikaltimui ir merginą išgelbėjo. Dėl jos pardavimo ir dokumentų klastojimo įtarimai buvo pareikšti dabar jau 48 sulaukusiam kupiškėnui Donatui.

Laikui bėgant, nusikaltimo auka susidraugavo su nusikaltimo organizatoriumi ir pati įsitraukė į nusikalstamą veiką. Asta tapo artima su Donatu ir aktyviai ėmėsi sąvadavimo bei pelnėsi iš kitų asmenų prostitucijos. Dėl to ji 2012 metais įkliuvo pareigūnams ir šių metų pradžioje jos baudžiamoji byla pradėta nagrinėti teisme. Tačiau net teismo posėdžių dienomis 20-metė savo nusikalstamo verslo nemetė. Ji su bendrininkais ir toliau ieškojo bei verbavo merginas, tarp jų ir nepilnametes, dirbti prostitutėmis Italijoje.

Tyrimo metu nustatyta, kad per pusantro mėnesio Asta ir jos bendrininkai verbavimo tinklus buvo užmetę 20-čiai merginų. Prastos materialinės bei socialinės padėties lietuvaitės, dėl jauno amžiaus turinčios menką gyvenimišką patirtį, buvo įtikinėjamos vykti į Italiją dirbti gerai apmokamo prostitučių darbo. Jos buvo tikinamos, kad Italijoje prostitucija yra legalus verslas, vertinamas teigiamai ir per dieną galima uždirbti iki 1000 eurų.

Merginos buvo viliojamos ne tik pažadais apie gerą uždarbį, bet ir tuo, kad Italija labai graži šalis, kad jos bus nemokamai nuvežtos į darbo vietą, apgyvendintos, pamaitintos, gaus naujų rūbų ir visko, ko tik joms prireiks. Na, o jei prostitutės darbas nepatiksiąs, tada jos galėsiančios pasirinkti kitą darbą - auklės, fabriko darbininkės ar kitą, kuris labiausiai tiks. Tačiau realiai merginas buvo ruošiamasi vežti ne į Italiją, o į Ispaniją…

Tarp pažadais viliojamų merginų buvo ir intelekto bei psichikos sutrikimų turinti mergina, kuri net negalėjo suvokti jai gresiančio pavojaus. Ji parduota nebuvo tik dėl atsitiktinumo – pablogėjus sveikatai, mergina atsidūrė psichiatrijos ligoninėje.

Paskutinė prostitucijai užverbuota mergina buvo 19-metė vieno miesto Profesinio rengimo centro moksleivė. Galimai ji irgi nesuvokė jai gresiančio pavojaus, nes turėjo suvokimo sutrikimų ir buvo svaiginama alkoholiniais gėrimais. Ruošiamą išvežti ir parduoti merginą vasario 3-osios naktį Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai rado įkalintą pas vieną Astos bendrininką Kupiškio rajone, Butėnų kaime. Tą pačią naktį buvo sulaikyti ir keturi prekyba žmonėmis įtariami šio rajono gyventojai: 20-metė Asta, 48 metų Donatas, 21 metų Silvestras ir 19-metė Danutė. Teismas sankcionavo jų suėmimą. Visiems jiems pareikšti įtarimai dėl prekybos žmonėmis.

Tęsdami kriminalinės žvalgybos tyrimą, Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai atskleidė ir dar vieną sunkų nusikaltimą - labai didelio kiekio narkotinių medžiagų gabenimą iš Pietų Amerikos į Europą ir nutraukė šių kvaišalų gabenimo grandinę.

Gegužės 25 d. atliktos operacijos metu buvo sulaikyti trys asmenys, kurie įtariami veikę organizuotoje grupėje ir savo nusikalstamiems tikslams įgyvendinti naudodavę žmones kaip konteinerius narkotikams gabenti.

Du šiauliečiai – trisdešimtmetis Viktoras ir 23 metų Žilvinas, buvo sulaikyti Šiauliuose, trečiąjį – 39 metų Domantą kriminalistai sulaikė Panevėžyje. Turimais duomenimis, šie Šiauliuose ir Panevėžyje veikę asmenys galimai organizavo labai didelio kiekio narkotinių medžiagų įgijimą, laikymą ir gabenimą iš Pietų Amerikos į Europą bei platinimą pačioje Europoje. Kvaišalai dažnai buvo gabenami ,,gyvuose konteineriuose” – specialiai užverbuotų žmonių skrandžiuose. Užsienio šalyse iš tokių užverbuotų asmenų, organizatorių nurodymu gabenusių labai didelius kiekius narkotinių medžiagų, policijos pareigūnai paėmė beveik 2,5 kg kokaino.

Žmonių, kurie sutiktų gabenti narkotikus, šiauliečiai ieškojo įvairiuose Lietuvos miestuose. Iš viso tokiam „darbui“ buvo užverbuoti 7 asmenys. Tyrimo metu nustatyta, kad dauguma užverbuotųjų – Kupiškio rajono gyventojai. Dažniausiai į narkotikų gabenimo organizatorių akiratį patekdavo nepritekliuje gyvenantys, socialiai pažeidžiami asmenys, kurie buvo viliojami dideliu uždarbiu. Pasitelkę juos nusikalstamos veikos vykdymui, organizatoriai stebėdavo, kaip užverbuoti asmenys vykdo nusikalstamą veiką, kontroliavo narkotinių medžiagų įgijimo, laikymo ir gabenimo procesą bei perleisdavo juos kontroliuoti nenustatytiems asmenims kitose šalyse.

Kai išsigandę užverbuotieji nutardavo pasitraukti iš „žaidimo“, prieš juos būdavo grasinama, naudojamas smurtas. Į tokią situaciją pateko sugyventiniai Antanas ir Irena. Jie apsiėmė už 4000 eurų savo skrandžiuose pergabenti didelį kiekį kvaišalų, manoma, kokaino. Irena šiam žingsniui ryžosi, norėdama pagelbėti tardymo izoliatoriuje sėdinčiam savo sūnui Silvestrui, čia atsidūrusiam dėl jau aprašytos prekybos žmonėmis.

Organizatoriai detaliai suplanavo „gyvųjų konteinerių“ kelionę į Kolumbiją ir atgal, tačiau patiems sugyventiniams apie maršrutą buvo pranešta tik paskutiniosiomis minutėmis. Kupiškėnai manė, kad jiems teks keliauti tik po Europos Sąjungą, o kai sužinojo, kad turi pasiekti Kolumbiją, supanikavo ir planuotu reisu nebeišvyko. Organizatoriai įtūžo. Jie surado besislapstančius sutuoktinius, Antaną sumušė, Irenai taikė psichologinį smurtą ir pareikalavo atlyginti dėl jų neatlikto darbo patirtą 20 000 eurų nuostolį. Antanas sutiko, kad nuostolius už abu atlygins jis, neatlygintinai gabendamas narkotikus.

Balandžio pabaigoje-gegužės pradžioje Antanui buvo suorganizuota kelionė į Olandiją, iš kurios jis grįžo pilnu skrandžiu kvaišalų. Grįžęs pateko į panevėžiečių kontrolę, buvo apgyvendintas viešbutyje ir ten praleido parą – kol iš organizmo pašalino visus narkotikų paketus.

Pajamų už šiuos kvaišalus dalybos įžiebė nesantaiką tarp narkotikų gabenimą organizavusio šiauliečio ir juos paėmusių panevėžiečių. Bendrininkai, įtarę, jog panevėžietis Eivinas nuslėpė dalį pajamų, sulaužė pastarajam abiejų kojų blauzdikaulius ir ranką. Eivinas kurjerius prižiūrėdavo ne tik Lietuvoje. Jis juos pasitikdavo bei globodavo ir Kolumbijoje.

Šiaulių pareigūnams, tyrusiems šią bylą, teko daug bendradarbiauti su Europolu. Tikrindami jų informaciją, jog lietuvis Andrius iš Bogotos turėtų gabenti didelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų, Prancūzijos pareigūnai Paryžiaus oro uoste surengė jo patikrą ir lagamine rado 5 pakuotes nugos (konditerijos gaminys), įdarytos 2 kilogramais kokaino. Už narkotinių medžiagų kontrabandą Bobigny miesto teismas Andriui skyrė 3 metus nelaisvės ir uždraudė lankytis Prancūzijoje.

Dar viena narkotikų kurjerė pareigūnams įkliuvo pačioje Kolumbijoje. Prieš tai kupiškėnė Aurelija su sugyventiniu sėkmingai atlikdavo kurjerių pareigas. Turima duomenų, jog iš Dominikos Respublikos į Lietuvą jie galėjo įvežti apie 5-7 kilogramus narkotinių medžiagų. Įtariama, kad tai padaryti jiems galėjo padėti korumpuoti užsienio pareigūnai.

Tačiau Aurelijos kelionė su jos pažįstama Gitana į Bogotą baigėsi visišku fiasko. Iš čia jos į Europą turėjo pervežti didelį kiekį kvaišalų. Tačiau gavę Šiaulių pareigūnų informaciją, Kolumbijos pareigūnai El Dorado oro uoste patikrino Aureliją ir lagamine rado 414 g kokaino. Moteris pasiliko tos šalies teisėsaugos rankose, o jos bendrakeleivė Gitana – likimo valioje. Kadangi pastaroji, būdama Kolumbijoje, apsigalvojo ir atsisakė gabenti didelį kiekį narkotinių medžiagų, organizatoriams ji neberūpėjo. Moteris į Lietuvą parsigavo, tik kai dukra jai internetu parūpino lėktuvo bilietus.

Visiems sulaikytiesiems pareikšti įtarimai dėl labai didelio kiekio narkotinių medžiagų gabenimo. Teismas sankcionavo jų suėmimą trims mėnesiams.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 19 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.