Šiurpą keliantis nusikaltimas įvykdytas Klaipėdoje. „Dukra su močiute, mano mama, sekmadienį važiavo pramogauti į Klaipėdos poilsio parką, kur įrengti atrakcionai vaikams. Jau autobuse prie dukrelės prikibo kita mergaitė, kuri vis klausinėjo, kuo ji vardu, kitaip rodė dėmesį, norą draugauti“, – pasakojo nukentėjusios mergaitės mama.

Močiutė ir anūkė iš autobuso išlipo stotelėje, esančioje prie pat Klaipėdos poilsio parko. Joms iš paskos nusekė ir kita mergaitė.

„Jos abi žaidė, paskui ta vyresnioji mergaitė mano mamai pasakė, kad važiuoja namo ir per akimirką dingo ne tik ji, bet ir mano dukra. Mama pati aplakstė parką, bet niekur anūkės nerado. Paskambino man, iškart iškvietėme policijos pareigūnus. Jie dvi valandas dukrelės ieškojo parke. Paieškos buvo nutrauktos tik tada, kai sužinojome, kad ji atsirado Melnragėje“, – kalbėjo klaipėdietė.

Paaiškėjo, jog dešimtmetė mergaitė, kuri apsimetė šešiametės drauge, mažylę iš parko per mišką nusiviliojo į Melnragę.

Jos miškuose dešimtmetė naująją savo pažįstamą apiplėšė ir sumušė. „Dukra pasakojo, kad ta vyresnioji mergaitė jai iš pradžių liepė iš dėdžių prašyti pinigų. Kai tai nepavyko, tada ji miške liepė mano dukrai nusirengti ir gultis ant žemės. Kol dukrelė gulėjo, vyresnioji mergaitė ją spardė, kelis kartus akmeniu trenkė per galvą, iš ausų išplėšė auskariukus, Suprantu, kad tos vyresniosios mergaitės tikslas buvo mano dukrą išnaudoti, kad prašytų pinigų iš svetimų žmonių, paskui apiplėšti, bet kam reikėjo išrengti? Visiškai nuogai – dukrytė buvo ir be kelnaičių, ir be marškinėlių. Juk jos rūbeliai tai dešimtmetei tikrai per maži“, – baisėjosi nukentėjusios mergaitės mama.

Kai dešimtmetė savo auką paliko ramybėje ir pasišalino, mažylė rado jėgų nuslinkti iki artimiausio namo. Nuogą ir kruviną vaiką pamatę suaugusieji iškart iškvietė pagalbą.

„Ačiū Dievui, dukrytė jaučiasi gerai, kalba, ji nėra ištikta šoko, nors nežinia, kokios bus pasekmės. Iš policijos jau sužinojome, kad ta dešimtmetė pareigūnams gerai žinoma. Ji bėga iš namų, vagiliauja, skriaudžia kitus vaikus. Man gaila tos mergaitės mamos, tačiau taip palikti negalime, todėl policijai parašyto pareiškimo tikrai neatsiimsime“, – tvirtino pašnekovė.

Į policijos komisariatą atvežta dešimtmetė tylėjo, nenorėjo bendrauti su pareigūnais. Jos mamai už vaiko nepriežiūrą veikiausiai bus surašytas protokolas ir skirta bauda.

Psichiatras: jei nieko nesiimsime, tokios istorijos kartosis

Vaikų psichiatras Linas Slušnys, išgirdęs istoriją apie dešimtmetės nuskriaustą šešiametę, patarė pirmiausia tokios agresijos ir smurto priežasčių ieškoti artimiausioje užpuolikės aplinkoje.

„10-ies metų vaikas dar nepasižymi tokiu mąstymu, kad pats prisigalvotų tokių dalykų. Vadinasi, mergaitė tai kažkur matė, girdėjo ir nukopijavo. Ypač išraiškinga yra ta detalė, jog ji mažesniajai mergaitei liepė eiti iš dėdžių prašyti pinigų. Savarankiškai mergaitė tikrai taip negalėjo sugalvoti, ji tokį elgesį kažkur matė arba apie tai girdėjo. Todėl pirmiausia reikėtų žiūrėti į jos šeimą, socialinę aplinką“, – teigė L. Slušnys.

Jis patvirtino, jog dešimtmetė teisėtais būdais liks nenubausta, nes dalinė atsakomybė už savo veiksmus nepilnamečiams Lietuvoje taikoma nuo 14 metų, o visiška – nuo 16 metų.

„Tačiau faktas, kad su tuo vaiku reikia dirbti čia ir dabar, nes jei nesiimsime jokių priemonių, tokios istorijos kartosis. Pavyzdžiui, Norvegijoje toks vaikas iškart būtų įtrauktas į agresijos terapijos programą, niekas neklaustų, ar ji ir jos tėvai sutinka. Pas mus tokių programų nėra, todėl vaiką atidžiai turi prižiūrėti mokyklos socialinis darbuotojas, psichologas, Vaiko teisių apsaugos tarnyba taip pat negali likti nuošalyje. Žinoma, pirmiausia savo vaiku turi rūpintis tėvai, bet jei jie nesugeba, privalo įsikišti atitinkamos institucijos“, – tvirtino psichiatras.