Naktį iš penktadienio į šeštadienį, kelios valandos iki vidurnakčio, policijos ekipažai išsirikiavo šalia Naujininkų rajono. Reido pradžia buvo gana rami, įkliuvo tik vienas vairuotojo pažymėjimo dviem mėnesiams netekęs, tačiau neišlaukęs „Audi“ vairuotojas.

Rami buvo tik reido pradžia. Vos ekipažai po vidurnakčio persikėlė į sostinės senamiestį, girti vairuotojai pasipylė lyg iš gausybės rago.

Iš automobilio keleiviai išsilupo magnetolą ir akumuliatorių

Automobiliu „VW Polo“ girtas vairuotojas vežė gerokai prisišventusią ir įkaitusių vyrų kompaniją. Vairuotojui nustatytas 1,96 prom. girtumas. Paaiškėjo, kad jaunas vyras su visa girta „svita“ sugebėjo į Vilnių atvažiuoti iš Šalčininkų rajono.

Iš automobilio išvirto užsimiegojusių pusnuogių vyrų kompanija. Kol vairuotojas bendravo su policijos pareigūnais, jo vežti vyrai ėmėsi darbo - išlupo automobilio akumuliatorių, magnetolą, susirinko butelius, kelis bakelius. Vienas besidarbuojančiųjų prie automobilio numetė tuščią kontrabandinių cigarečių pakelį. Baigę išrinkti kas kam reikalinga iš automobilio, svirduliuodami trys iš keturių keleivių nužingsniavo už artimiausio kampo, kur prisėdo ant žemės ir pratęsė puotą.

Likęs keleivis ilgokai nesuprato, kas vyksta.

„Gėrėm Balandžių kaime, šventėm mano sesers gimtadienį, jai suėjo 27 metai. Toliau nepamenu, kaip ir kodėl atsidūriau mašinoje, o kai prabudau, pamačiau, kad aplinkui daug policijos, net nesupratau, kur esu, - rusų kalba pasakojo vienas „VW Polo“ keleivių. - Pasirodo, mes kažkodėl Vilniuje. Visi miegojom, o ko tas girtas vairavo net nežinau. Turiu blaivių draugų, kurie galėjo parvežti. Kartu važiavusių iš viso nepažįstu“.

Patikrinimo metu paaiškėjo, kad automobilio vairuotojas neturėjo jokių „VW Polo“ dokumentų. Atvykus autovežiui, „VW Polo“ vairuotojas, lydimas pareigūno pasiimti daiktų, laidėsi keiksmais. Tačiau teko atsisveikinti su automobiliu ir ieškoti, kad parveš į Šalčininkų rajoną.

Kone iš paskos pričiuptas dar vienas girtas, automobilį „Mitsubishi“ vairavęs jaunuolis rodė kur kas mažiau emocijų. Jis atviravo, susitikęs su mergina, su kurią gėręs. „Gerai jaučiausi, nežinau, kaip čia gavosi“, - teisinosi 1,23 prom. „įpūtęs“ jaunuolis.

O štai pradedantis vairuotojas nusprendė pasivažinėti BMW, kurio, teoriškai, nėra. Automobilis nedraustas, be techninės apžiūros ir net neregistruotas.

Pyko ir dėl promilių, ir dėl viešumo

Keli patikrinti vairuotojai neviršijo leistinos normos. Garsus šokėjas Andrius Kandelis buvo vienas tokių - jam nustatytas nežymus - 0,09 prom. Vyras sakė, kad puikiai supranta, kam reikalingi tokie patikrinimai ir sakė, tikrai girtas nevairuojantis. Vyras šypsodamasis atsisveikino su pareigūnais.

O štai „perlipęs“ leistiną normą „BMW X5“ vairuotojas kaip reikiant įpyko. Alkoholio matuoklyje išvydęs 0,63 promiles, vyras pareiškė, kad to tikrai negali būti ir jis nesutinka pasirašyti, prie duomenų. Jis ėmė tikinti, kad dirba ugniagesiu Mickūnuose ir važiuos tikrintis kraują. Tik važiuoti pačiam jau niekas neleido. Laukdamas, kada pareigūnai užpildys dokumentus, vyras vis skambinėjo telefonu, galiausia praeivio paklausė, ar jis turi teisę vairuoti. Tačiau praeivis visai neketino vežioti nepažįstamojo. Po ilgokų paieškų vyras surado pagelbėti galintį blaivų vairuotoją.

Kraujas „užvirė“ ir motorolerio „Vespa“ vairuotojui. Su mergina važiavęs vaikinas, pakviestas pasitikrinti blaivumą prie policijos automobilio, merginai pasakė, kad tuoj sugrįš, tačiau klydo. Jam nustatytas 0,42 prom. girtumas, nors motorolerį, kaip ir motociklą vairuojantis asmuo privalo būti visiškai blaivus. Be to paaiškėjo, kad šiam motoroleriui jau būtinas motociklo vairuotojo pažymėjimas, o jo jaunuolis taip pat neturėjo. Įsiūtis liejosi, mergina jį bandė guosti, tačiau baigtis jau buvo aiški - porai teko toliau kulniuoti pėsčiomis, o motoroleris išvežtas į policijos saugojimo aikštelę.

Blondinė: Vilnius gi kaimas, va mes tai iš Panevėžio

Dar vienas prie „Audi“ vairo sėdęs jaunas vyras kelionę baigė po policijos patikrinimo dėl 0,78 prom. girtumo. Vyrukas tai pozavo, tai dengėsi, tačiau kol gavo protokolą, spėjo susirasti vairuotoją. „Hyundai“ vairuotojai dar labiau nepasisekė. 0,38 prom. alkoholio, o vairavimo stažas mažesnis, nei dveji metai. Vairavimas po patikrinimo reide baigtas.

Dar viena savo galimybių nepaskaičiavusi mergina įkliuvo kone pirmajai iš paskos. Vairuotoja jau iš toli patraukė policininkų dėmesį, nes važiavo „Mitsubishi Carisma“ link jų judėjo labai lėtai ir neįjungtomis šviesomis. Sustabdyta mergina žibintus įjungė tik kai iš pareigūno sulaukė klausimo kodėl važiuoja nesišviesdama kelio. Bendraujant su vairuotoja policininkas pajuto iš automobilio sklindantį alkoholio kvapą. Nuojauta jo neapgavo - vairuotojai nustatytas 0,58 prom. girtumas. Vairuotoja prisipažino, kad beveik atvažiavo - jai tereikėjo pasukti į vos už 4,5 metro esantį kiemą, kur vežė drauges. Į kiemą jau įvairavo kitas asmuo, o vairuotojai teko kviesti taksi.

Iki 6 valandos ryto trukusio reido metu, paskutinio patikrinto BMW automobilio vairuotojui nustatytas 1,61 prom. girtumas.

„Vyrai, važiuoju namo“, - bandė pasiaiškinti jaunas vyras, tačiau nesiginčijo ir ramiai laukė, kol pareigūnai užpildys dokumentus. O štai akivaizdžiai neblaivi keleivė surengė cirką. Iš automobilio išlipusi mergina svirduliavo apie automobilį ir bandė vaikiną ginti nuo neišvengiamo viešumo. Tai gainiojo fotografus, tai apsikabinusi vaikiną pati pozavo. Po to griebėsi telefono ir rėkdama kažkam aiškino, kad „Vilnius gi kaimas, va mes tai iš Panevėžio“. Mergina vis įterpdavo keiksmus sostinės adresu. Kai aprimo, atsisėdo į automobilį. tik ramybė truko neilgai. Staiga ją supykino. Skrandžio turinį išliejusi ant šaligatvio ji nusprendė, kad tik ką gintas ją vežęs vyras gali likti, o ji nori išvažiuoti, tad išsikvietė taksi. Vyrukui pavyko atkalbėti jį palikti sumaniusią blondinę.

Vyrukas ramiai susirado blaivų vairuotoją, kuris atėjo į pagalbą. Gavęs pareigūnų užpildytus dokumentus vyrukas sėdo į savo vairuoto automobilio galą ir į namus sugrįžo su mergina.