Kaip įprasta tokiais atvejais, siekiant išsiaiškinti, ar piliečiai turėjo pagrindo papirkti muitinės pareigūnus, krovininiai automobiliai detaliai patikrinti, praneša Vilniaus teritorinė muitinė.

Rugpjūčio 27-osios rytą tuščiu krovininiu automobiliu atvykęs Makedonijos pilietis A. I. Šalčininkų kelio posto muitinės inspektoriui pateikė asmens bei transporto priemonės dokumentus, kuriuose buvo įdėta viena 5 eurų kupiūra. Automobilį peršviestus rentgeno kontrolės sistema, detaliai apžiūrėjus išorės paviršius, asmeninius daiktus, kabiną bei priekabą, pažeidimų nenustatyta.

Tą pačią dieną dar du pinigų siūlymai užfiksuoti Medininkų kelio poste. Kelių valandų skirtumu į postą atvykusių Rusijos bei Baltarusijos piliečių pateiktuose dokumentuose buvo rasto po vieną 10 eurų kupiūrą. Iškrovus Rusijos piliečio S. M. gabentą pjaustytos medienos krovinį ir apžiūrėjus prekes bei automobilį, nieko įtartina nerasta.

Atvykęs Baltarusijos pilietis I. P., pateikęs dokumentus, muitininkams prisipažino turintis tris blokus „NZ Gold“ cigarečių. Automobilis patikrintas rentgeno kontrolės sistema, papildomų pažeidimų nenustatyta. Piliečiui paskaičiuoti mokesčiai gabentoms ir leistiną kiekį viršijusioms akcizinėms prekėms.

Visi vairuotojai, paprašyti pasiaiškinti dėl rastų pinigų, tvirtino, kad pinigai dokumentuose atsirado atsitiktinai. Užsienio piliečiai įspėti apie baudžiamąją atsakomybę, gresiančią už pareigūno papirkimą. Nenustačius pažeidimų, pinigai piliečiams grąžinti, jiems leista vykti toliau.

2015 m. rugpjūčio mėn. muitinės pareigūnai užfiksavo 34 neteisėtus pinigų siūlymo atvejus. Iš jų 3 atvejais pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 227 str. numatytos nusikalstamos veikos, t.y. papirkimo. Iš viso šiais metais muitininkai jau užfiksavo 300 neteisėtų pinigų siūlymo atvejų, iš jų 27 atvejais pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl papirkimo.

Lietuvos muitinė primena, kad pranešti apie galimą piktnaudžiavimą muitinės postuose ar dėl kitos neteisėtos veiklos atvejus galima visą parą, taip pat poilsio ir švenčių dienomis nemokamu pasitikėjimo telefonu 8 800 555 44, taip pat elektroniniu paštu pasitikek@lrmuitine.lt bei Lietuvos muitinės interneto svetainėje.