Širvintų rajono gyventojas Mantas Šapinskas ką tik sulaukė 19 metų, bet jau nuteistas trečią kartą – visi nusikaltimai yra susiję panaudota seksualine prievarta. Pastaruosius metus jis praleido Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, tačiau trečiadienį į jį jaunuolis nebegrįžo – Vilniaus apygardos teismas nutarė jį paleisti tiesiog teismo salėje.

Baudžiamąją bylą neviešuose posėdžiuose išnagrinėjusi teisėja Laureta Ulbienė nutarė M. Šapinską pripažinti kaltu dėl mažametės mergaitės seksualinio prievartavimo ir išžaginimo – jam buvo skirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau jos vykdymas buvo atidėtas 3 metams.

„Jis nusikalto būdamas nepilnametis, pasekmių jokių nėra, vaikas yra socialiai apleistas – jis paleistas teismo salėje, nors jam paskirta labai griežta bausmė ir skirtas maksimalus bausmės vykdymo atidėjimo terminas – 3 metai, – aiškindama nuosprendžio motyvus pažymėjo teisėja L. Ulbienė. – Tai toks bandomasis laikotarpis, per kurį jį bus galima išbandyti, ar jis yra linkęs toliau nusikalsti, ar ne.“

Teisėja taip pat pabrėžė, kad skiriant bausmę buvo atsižvelgta į nuteistojo jauną amžių, į padarytų nusikalstamų veikų pobūdį bei į tai, kad nukentėjusiosios mergaitės motina teismo prašė neskirti M. Šapinskui realios laisvės atėmimo bausmės.

„Teismas darė išvadą, kad kaltinamasis gali pasitaisyti ir netaikant realaus laisvės atlikimo“, – pažymėjo teisėja.

Jos teigimu, M. Šapinskas nuo visuomenės buvo izoliuotas daugiau nei vienerius metus – tai yra pakankamai ilgas laikas pervertinti savo elgesį, padaryti tinkamas išvadas jį pakeisti.

Bausmės atidėjimo laikotarpiu M. Šapinskui paskirtos auklėjamojo poveikio priemonės: jis privalės nemokamai dirbti auklėjamojo pobūdžio darbus (40 val.), taip pat 12 mėn.turės būti namuose nuo 22 iki 6 val., mokytis, ar tęsti mokslą, ar dirbti.

Be to, teismas nukentėjusiajai mergaitei iš nuteistojo priteisė 5 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. R. Šapinskui taip pat uždrausta bendrauti su mažamete.

Tuo metu baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras M. Šapinską siūlė įkalinti 6 metams.

„Džiaugiuosi, kad paleido, važiuosiu namo“, – džiaugėsi M. Šapinskas, kai konvojaus pareigūnai jam nuo rankų nuėmė antrankius ir paleido į laisvę.

Jis tikino, kad mažametės nežagino, nors ir turėjo intymių santykių. „Visi žinojo, kad ta mergaitė nusišneka, – tikino nuteistasis. – Gailiuosi, kad su ja prasidėjau, gailiuosi, kad ją pažįstu.“

Nuteistasis tikino, kad grįžęs į Vileikiškių kaimą Širvintų rajone daugiau nebebendraus su nukentėjusiąja, nors ši ir gyvena visai šalia. „Nebendrausiu, tikrai nebus sunku, nenoriu jos net matyti“, – paleistas į laisvę aiškino jis.

M. Šapinskas neslėpė, kad planuoja ieškotis darbo: „Eisiu dirbti į statybas, dirbsiu ir nukentėjusiajai atlyginsiu žalą.“

„Tu dar nesidžiauk labai, – po nuosprendžio paskelbimo M. Šapinskui aiškino advokatas. – Prokuroras per 20 dienų dar galės nuosprendį apskųsti, o jeigu bus skundas, kitas teismas viską aiškinsis iš naujo.“

Širvintų rajono gyventojas buvo nuteistas dėl nusikaltimų, kuriuos jis įvykdė praėjusių metų liepos 16 d., kai apie dešimtmetę mergaitę apgaule įviliojo į nebaigtą statyti pastatą, kur rankomis glostė jos intymias kūno vietas, o paskui grasindamas susidorojimu ir panaudojęs jėgą ją prirėmė prie sienos ir viena ranka suspaudęs jos rankas, numovė kelnaites ir seksualiai prievartavo.

Kitą dieną M. Šapinskas tą pačią mergaitę apgaule įsiviliojo į sodą, jėga paguldė ant žemės, numovė kelnaites ir išžagino.

Nusikaltimų padarymo metu M. Šapinskui buvo 17 metų, iki pilnametystės (18 m.) jam tebuvo likęs tik mėnuo.