Ji bus nagrinėjama uždarame teismo posėdyje. Į jį pirmadienį neatvyko nužudytosios J. Šikšniūtės tėvai. Mergina buvo jų vienturtė dukra.

„Jiems labai skaudus visas šis procesas. Bet jei teismas pageidaus, kad jie dalyvautų, jie, žinoma atvyks“, – teigė nukentėjusiųjų advokatas Gintaras Gricius.

Tėvai iš V. Jankausko už išniekintą ir nužudytą dukterį prašo atlyginti neturtinę žalą – po 50 tūkst. eurų.

Paklaustas, ar kaltinamasis bandė atsiprašyti dukters netekusių tėvų už nusikaltimą, kuriuo yra kaltinamas, G. Gricius neslėpė, jog prieš kelis mėnesius J. Šikšniūtės tėvai sulaukė poros V. Jankausko laiškų

„Tačiau juose toks neva atsiprašymas. Jis rašo apie tai, kaip pats jaučiasi, kaip nuogąstauja, o ne apie tai, kaip gailisi ir nuoširdžiai atgailauja“, – teigė G. Gricius.

Į teismo salę atvestas V. Jankauskas visais įmanomais būdais slėpė veidą. Jo gynėjas Valentinas Janonis teigė, jog kaltinamojo pozicija yra tokia, kad jis ir teisme neduos parodymų.

„Matyt, tokia pozicija buvo aptarta su prieš tai jį gynusiu advokatu“, – teigė V. Janonis.

Ikiteisminio tyrimo metu V. Jankausko advokatas buvo Edvardas Staponkus, tačiau bylai pasiekus teismą, jis atsisakė ginti kaltinamąjį.

V. Jankauskas kaltinamas J. Šikšniūtės išžaginimu, seksualiniu prievartavimu ir bejėgiškos būklės žmogaus nužudymu slepiant kitą nusikaltimą.

Už tai gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Kaltinamojo advokatas prasitarė, jog beveik neabejoja, kad V. Jankauskui ir gali būti skirta maksimali bausmė. „Nežinau, kas turi pasikeisti, kad jam būtų skirta, pavyzdžiui, 20 metų laisvės atėmimo bausmė“, – kalbėjo V. Janonis.

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Aurelijus Stanislovaitis atskleidė, jog kaltinamasis nusikaltimą galėjo planuoti. Dar iki sutarto laiko, kai jis į Saugų gyvenvietę turėjo atvykti paimti J. Šikšniūtę, vaikinas nuvažiavo į prie Priekulės esančio apleisto namo teritoriją.

Vėliau nustatyta, kad būtent šioje vietoje J. Šikšniūtė buvo išniekinta – išžaginta. „Jis išžvalgė nusikaltimo vietą“, – teigė A. Stanislovaitis.

Ikiteisminis tyrimas buvo atliktas per septynis mėnesius. „Tyrimą galėjome pabaigti ir anksčiau, tačiau laukėme ekspertų išvados dėl įtariamojo psichikos būklės. Ekspertai nustatė, kad ir nusikaltimo dieną, ir dabar įtariamasis psichikos sutrikimų, dėl kurių jį reikėtų atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, neturi“, – teigė A. Stanislovaitis.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas perai lapkričio 17-osios rytą, kai į policiją kreipėsi J. Šikšniūtės tėvai. Mergina lapkričio 16-osios vakarą turėjo grįžti į studentų bendrabutį Klaipėdoje. Jame ji gyveno, Klaipėdos universitete studijavo viešąjį administravimą. Į Klaipėdą mergina turėjo grįžti iš Saugų gyvenvietės, Šilutės rajone, kur viešėjo pas močiutę. Jau dabar aišku, kad mergina internete susipažino su V. Jankausku, kuris ją pasisiūlė pavėžėti į Klaipėdą.

Ikiteisminio tyrimo metu išsiaiškinta, kad mergina netoli Priekulės buvo išžaginta. Veikiausiai ji jau buvo be sąmonės, kai Valdas J. automobiliu ją vežė ne į Klaipėdą, o į priešingą pusę – Macikų kaimą, Šilutės rajone. Šio kaimo laukymėje ir rastas J. Šikšniūtės kūnas. Nustatyta, kad kaltinamasis ją pasmaugė savo rankomis, o kelnių diržą naudojo surišti merginos rankas. Auka buvo išrengta, jos kūnas užmestas šakomis.

V. Jankauskas kelias dienas klaidino pareigūnus, kol galiausiai parodė vietą, kur yra J. Šikšniūtės kūnas. Iš pradžių jis tikino, kad ją numetė nuo tilto į Minijos upę, todėl narai lavono pusę dienos ieškojo po vandeniu.

„Kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir įtarimai pareikšti, jis iš dalies pripažino savo kaltę. Tačiau aiškėjant naujoms aplinkybėms, dar kelis kartus bandėme apklausti V. Jankauską, bet jis atsisakė duoti parodymus“, – tvirtino A. Stanislovaitis.

J. Šikšniūtės tėvai savo vienturtės dukters palaikus kremavo. Urna palaidota Mažeikių rajone, Geidžių kapinėse.