Seksualinę prievartą patyrusi mergina ir jai atstovaujanti advokatė bei moterų teises ginančios organizacijos turėjo nueiti kryžiaus kelius, kad sugebėtų įtikinti, jog už prievartavimą ir išžaginimą Lietuvoje nusikaltėliai turi būti baudžiami – juk iš pradžių iš aukos išsityčioję alytiškiai net buvo išteisinti, nors kai kurie ir pripažino, jog mergina jiems tebuvo mėsos gabalas.

Kilus skandalui atrodė, kad alytiškę užtarė Kauno apygardos teismas – jos skriaudikai buvo nuteisti simbolinėmis 3 metų laisvės atėmimo bausmėmis. Tačiau, kaip dabar paaiškėjo, tai tebuvo tik apsimestinis teisingumas: vos tik patekę už grotų žagintojai ėmė veržtis į laisvę. Ir jiems puikiai sekasi.

Gyvenimu laisvėje jau mėgaujasi vienas merginos skriaudikų – Deividas Lukaševičius. Į laisvę jis turėjo išeiti tik kitų metų birželio 1 d.

Brutaliai iš merginos išsityčiojusiam alytiškiui vartus į laisvę padovanojo tas pats teisėjas, kuris jį ir nuteisė – visai netoli Alytaus esančiuose Lazdijuose anksčiau teismo pirmininku dirbęs Viktoras Preikšas. Jis mano, kad nu­teis­tojo palei­di­mas iš pa­tai­sos namų „neužkirs kelio bausmės tikslų realizavimui bei teisingumo principo įgyvendi­nimui.“

Teisėjas taip pat įsitikinęs, kad verta pasitikėti D. Lukaševičiumi: „Išėjęs į laisvę jis laikysis įstatymų ir nebenusikals.“ 

Tokią išvadą teismas padarė dėl to, kad D. Lukaševičius už grotų pakeitė požiūrį į gyvenimą – nors tiek ikiteisminio tyrimo, tiek teisminio nagrinėjimo metu neigė, jog pripažįsta kaltę dėl padaryto nusikaltimo, tačiau už grotų nutarė kaltę prisiimti. Be šios sąlygos jis niekaip negalėtų būti išleistas į laisvę anksčiau laiko.

Teisėjas Viktoras Preikšas
„Nuteisto asmens lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigos – tai nėra atleidimas nuo paskirtos bausmės, jam skiriami įparei­go­ji­mai ir suvar­žymai, kurių pažeidimas gali nulemti lygtinio paleidimo taikymo panaikinimą ir asmens grąžinimą į pataisos įstaigą likusios bausmės atlikimui, – savo sprendimą grindė teisėjas V. Preikšas. – Įvertinus nuteistojo padarytas nusikals­tamas veikas, jų pavojingumo laipsnį, nuteistojo asmenybę, jį charakterizuojančią medžiagą, elgesį viso bausmės atlikimo metu ir nusikalstamo elgesio riziką, yra pagrindas padaryti išvadai, jog D. Lukaševičius laikysis įstatymų ir nenusikals.“

Tuo metu nukentėjusiosios interesams atstovauti turėję Kauno prokurorai savo pozicijos šiuo klausimu net neišsakė.

Į laisvę vieną koją jau buvo įkėlęs ir D. Lukaševičiaus bičiulis Mangirdas Packevičius – jį lygtinai paleisti buvo nutaręs Vilniaus miesto apylinkės teismas. Tačiau tam pasipriešino Vilniaus prokurorai – Vilniaus apygardos teismas patenkino jų skundą ir M. Packevičiaus neišleido į laisvę.

Anot teismo, į laisvę anksčiau laiko paleidus už sunkius nusikaltimus nuteistą asmenį būtų pažeistas bausmės teisingumo principas ir jo įgyvendinimas – kaltas asmuo turi būti nubaustas ir atlikti bausmę, adekvačią jo padarytai nusikalstamai veikai.

„Svarbu atsižvelgti ir į visuomenės interesą, į nukentėjusiosios lūkesčius, nes tik patenkinus šias sąlygas gali būti pasiekti Baudžiamajame kodekse įtvirtinti bausmės tikslai ir paskirtis – teismų praktikoje laikomasi vieningos nuomonės, jog per trumpas paskirtos bausmės atlikimo laikas asmeniui gali suformuoti klaidingą nuomonę dėl pernelyg švelnaus baudžiamumo už visuomenei pavojingą veiką ir tai gali būti viena iš prielaidų nusikalstant ateityje, o ne faktorius, skatinantis laikytis įstatymų“, – nurodė Vilniaus apygardos teismas.

Aukos stojo ginti moterų organizacijos

Alytiškiai D. Lukaševičius, M. Packevičius, Robertas Javarauskas ir Kęstutis Balynas buvo nuteisti dėl alytiškės išžaginimo ir prievartavimo – bausmę jie buvo pasiųsti atlikti tik praėjus mėnesiui po nuosprendžio įsiteisėjimo: nebaudžiami jautęsi nusikaltėliai tiesiog pasislėpė nuo pareigūnų.

Kęstutis Balynas, Deividas Lukaševičius, Mangirdas Packevičius, Robertas Javarauskas

Žagintojų įvykdytas nusikaltimas buvo sukėlęs didelį visuomenės susidomėjimą – įvairiais būdais žaginta ir prievartauta mergina teisingumą pasiekė ne iš karto – jeigu ne policijos aplaidumas, nusikaltimo greičiausiai net nebūtų buvę.

Žagintojai užtarimo buvo sulaukę ir iš Alytaus teisėjos Ramunės Kuzmienės – baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja kaltinamuosius išteisino, nes jie esą nepadarė veikų, turinčių nusikaltimo požymių. Tiesa, kai kurie jų net neslėpė, kad buvo išsityčioję iš merginos.

Nusikaltėlių užgaidas tenkino ir prokurorai – praėjus dviem mėnesiams po nusikaltimo jie tyrimą nutraukė. Jis buvo atnaujintas tik tuomet, kai apie nukentėjusiosios dramą viešai prabilo už moterų teises kovojančios visuomeninės organizacijos.

Pagrobė daugiabučio laiptinėje

Istorija, dėl kurios alytiškiai buvo nuteisti, Dzūkijos sostinės gyventojus sukrėtė prieš ketverius metus – antrąją Kalėdų dieną savo namų laiptinėje buvo užpulta ir pagrobta mergina. Ją į sodo namelį Alytaus rajone nusivežę vyrai įvairiais būdais ne tik seksualiai prievartavo, bet ir žagino.

Bylos duomenimis, tądien K. Balynas kelis kartus skambino merginai, kurią kvietė susitikti. Mergina nesutiko, todėl vyras sugalvojo apgaulingą planą – paprašė jos pasakyti savo adresą, nes kurjeriui jau esą sumokėjo pinigus už gėlių ir šampano pristatymą.

„Jis pinigų negrąžina“, – aiškino vyras.

Po ilgų įkalbinėjimų mergina padiktavo savo adresą, tačiau po kiek laiko laiptinėje sulaukė ne gėlių ir šampano, o keturių vyrų. Net nekreipdami dėmesio į kaimynus jie merginą įsitempė į liftą ir išsivedę į lauką įsisodino į automobilį.

Daugiabučio, kuriame buvo pagrobta mergina, gyventojai vėliau prisipažins, kad mergina nusikaltėliams dar bandė priešintis – įsikibo į kaimynų buto durų rankeną, iš visų jėgų beldė į jų duris, bet nutrūkus rankenai buvo įtraukta į liftą.

„Atidariusi duris išgirdau baisų moters spiegimą, sklindantį iš aikštelės prie liftų, bei prie savo buto durų pamačiau labai susijaudinusią, išsigandusią kaimynę, kuri prašė padėti gelbėti mergaitę, nes nepažįstami vaikinai ją tempiasi ir nori išsivežti“, – vėliau sakė viena kaimynė.

Policija į gyventojų skambučius nereagavo

Apie pagrobtą merginą kaimynai pranešė policijai – policijos darytame garso įraše užfiksuota, kaip susijaudinusiu balsu moteris sako, kad „iš buto girti bernai per prievartą išsitempė mergaitę“.

Į šį pagalbos šauksmą pareigūnai nereagavo. Dėl to vėliau trims budėtojų operatyvinio valdymo skyriaus pareigūnams už aplaidų tarnybinių pareigų atlikimą taikytos tarnybinės nuobaudos.

Nukentėjusioji dėl vos tragiškai nepasibaigusio įvykio turėjo patirti pažeminimą ne tik iš keturių vyrų, bet ir iš pareigūnų – dėl įvykio ji buvo apklausta net šešis kartus, apie patyčias turėjo pasakoti ir teisme. Tačiau savo parodymų ji niekada neišsižadėjo ir nebuvo linkusi taikytis su skriaudikais.

„Lifte visi kaltinamieji mane apstojo, kad nejudėčiau, tačiau aš rėkiau, bet K. Balynas mane sugriebė už kaklo ir smaugė, man pasidarė bloga“, – sakė mergina. „Nenorėjai su dviem, tai dabar reikės su keturiais“, – prievartautojai sakė merginai.

Kai į sodo namelį nuvežta mergina nepakluso girtų vyrų reikalavimams ir atsisakė su jais lytiškai santykiauti, vėl sulaukė grasinimų: „Plauksi ant lyčių Nemune“.

Mergina neslėpė, kad sodo namelyje iškrypėliams taip pat turėjo šokti striptizą.

Bijojo, kad nenužudytų

Vyrai iš aukos tyčiojosi kelias valandas. Nukentėjusioji prisipažino, kad iš sodo namelio kelis kartus buvo vedama į lauko tualetą.

„Tada turėjau vienintelę galimybę pasprukti ir prašiau mane vedusio vaikino paleisti, tačiau jis nesutiko ir aiškino, jog jeigu jį apgausiu, tai kitą kartą bus dar blogiau, – sakė ji. – Bijojau, kad manęs daugiau nemuštų ir nenužudytų, todėl vykdžiau jų nurodymus.“

Kai po linksmybių vyrai nuėjo miegoti, vienas iš kompanijos merginą nusivežė į kitą vietą – čia vėl ją prievartavo ir žagino.

Į pareigūnus auka kreipėsi ne iš karto – į namus grįžusi ji vengė bendrauti su artimaisiais, o kai jos tėvas suprato, jog dukrai kažkas nutiko negero, privertė ją kreiptis į policiją.

„Po įvykio ji buvo labai prislėgta, sugniuždyta, gulėjo lovoje ir su niekuo nebendravo“, – sakė liudytojai.

Teisme prievartautojai laikėsi pozicijos, kad nukentėjusioji – laisvo elgesio mergina, juos tenkinusi už pinigus. Tiesa, ikiteisminio tyrimo metu trys prievartautojai buvo parašę prisipažinimus apie merginos pagrobimą ir žaginimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (910)