Sulaikytojo advokatas Laimonas Judickas tvirtina, kad šis sulaikymas yra politinis susidorojimas, nes visą S. Shalabayevo giminę persekioja Kazachstano valdžia. Advokato teigimu, sulaikytojo sesuo yra Kazachstano opozicijos lyderio žmona. 

Advokatas neatskleidžia, koks buvo jo ginamojo vaidmuo „BTA Bank“ aferoje, jis tik pabrėžė, kad S. Shalabayevas niekada nedirbo šiame banke. Taip pat gynėjas neigė ir bet kokius savo kliento ryšius su Ukraina. Advokato teigimu, sulaikytasis Ukrainoje yra buvęs tik tarnaudamas sovietinėje kariuomenėje (čia jis buvo šauktinis). Baigęs tarnybą S. Shalabayevas iš Ukrainos išvyko ir daugiau joje nesilankė. 

Pasak advokato, sulaikytasis į Lietuvą atvyko gegužės mėnesį ir kreipėsi į migracijos departamentą, prašydamas suteikti jam prieglobstį. Pastaruoju metu jis gyveno Pabradėje, užsieniečių registracijos centre (URC). Advokato teigimu, Migracijos departamentas savo klientui yra suteikęs laikiną prieglobstį. Pagal URC tvarką, čia apgyvendinti užsieniečiai turi teisę parai laisvai išvykti, todėl S. Shalabayevas nuolat lankydavosi Vilniuje išnuomotame kotedže, kur gyvena jo ligotas tėvas ir šeima.

S. Shalabayevas buvo sulaikytas antradienį vakare, apie 18 val., Vilniuje, kotedže, kur buvo apsistojęs.

S. Shalabayevas įtariamas kartu su savo svainiu buvusiu „BTA Bank“ valdybos pirmininku Mukhtaru Ablyazovu ir kitais asmenimis iššvaistęs arba pasisavinęs milijardų dolerių vertės turto Kazachstane, Ukrainoje, Rusijoje ir kitose šalyse. Ukraina paskelbė S. Shalabayevo tarptautinę paiešką „Interpolo“ kanalais. Ukrainoje šis kazachas pasisavino arba iššvaistė turto už 300 milijonų dolerių.

Liepos 22 d. Kazachstane jam irgi iškelta baudžiamoji byla, už akių pareikšti įtarimai. S. Shalabayevas Vilniuje sulaikytas Kazachstano prašymu.

Jungtinėje Karalystėje S. Shalabayevas buvo pripažintas kaltu prisidėjęs prie Almatoje įsikūrusio „BTA bank“, kuris 2009 m. buvo paskelbtas nemokiu ir paliko 12 milijardų dolerių skolą, lėšų iššvaistymo. Pinigus banko vadovai milžiniškomis sumomis vogė klastodami paskolų dokumentus. Britanijos teismas 2011 m. įšaldė S. Shalabayevo aktyvus, kurių vertė - 200 mln. svarų. M. Ablyazovą savo ruožtu Jungtinės Karalystės teismas pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir iš jo priteisė 4,5 milijardo dolerių. Be to, už melagingų parodymų davimą jam paskirti 22 mėnesiai. Tačiau M. Ablyazovas, vengdamas bausmės, taip pat pabėgo, bet po kurio laiko buvo sulaikytas Prancūzijoje, kur jau dvejus metus kalinamas ir Prancūzijos teismai jau priėmė sprendimą dėl jo ekstradicijos.

„Interpolas“ S. Shalabayevo ieškojo nuo 2011 m. lapkričio mėnesio.