Gauja buvo stebima porą metų. Narkotikų kontrabandai ji buvo įsteigusi penkias įmones. Pasak Kauno apskrities policijos viršininko Dariaus Žukausko, tos įmonės susijusios su Lietuva, Kolumbija, Ukraina ir Rusija.

Sulaikyta per 100 kg kokaino. D. Žukausko teigimu, didmeninė tokio kiekio kaina - apie 4 mln. eurų, o mažmeninė gatvės kaina - apie 7 mln. eurų.

Tyrimas buvo pradėtas, kai Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV) pareigūnai gavo duomenų, kad Kauno gyventojai užsiima kokaino kontrabanda iš Kolumbijos.

Stebint konspiracinių įmonių užsienio prekybos operacijas užfiksuota, kad šių metų birželio 24 d. vienos bendrovės vardu į Lietuvą importuoti 3 jūriniai konteineriai iš Kolumbijos su akmens anglimi. Vėliau, atlikus muitinės procedūras, jie buvo išgabenti į sandėlį, esantį Alytuje. Po kelių dienų, kitos įmonės vardu, tie patys asmenys į tą patį sandėlį atgabeno dar 3 jūrinius konteinerius akmens anglies, importuotos iš Kolumbijos, praneša Kauno apskrities policija.

Liepos 3 d., po daugiau nei savaitę trukusios pasalos, 3 vyrai (du Alytaus gyventojai (gimę 1971 m. ir 1988 m.) bei Kolumbijos pilietis (gimęs 1962 m.)), iš šių siuntų atrinkę narkotinę medžiagą – kokainą ir bandant ją išgabenti, buvo sulaikyti. Jų gabentame maiše rasta 16,35 kg kokaino.

Sulaikytasis Kolumbijos pilietis gyvena Olandijoje. Jis - chemikas, turėjęs iš anglies išskirti impregnuotą kokainą.

Nuo liepos 4 d. iki liepos 10 d. pareigūnams rankomis perkrovus 239 tonas anglies, rasta ir paimta dar apie 85 kg analogiškai atrodančių gabalų, kaip įtariama, sumaišytų su kokainu. Šie anglies gabaliukai yra lengvesni, pakaitinti lydosi. Neatmestina, kad tonose anglies dar liko kažkiek neatpažintų gabalėlių su narkotikais.

„Tai vienas didžiausių kiekių rasto kokaino nepriklausomos Lietuvos policijos istorijoje", - teigia policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Iš viso tyrimo metu, bendradarbiaujant su Muitinės kriminaline tarnyba bei Alytaus apskr. ONTS pareigūnais, rasta ir paimta per 100 kg kokaino bei nustatytos 5 konspiracijai naudotos įmonės, iš kurių 1 registruota Ukrainoje, dar viena – Rusijoje ir 3 Lietuvoje. Iki liepos 16 d. ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti 11 asmenų, 8 iš jų suimti (dauguma jų jau teisti už įvairius nusikaltimus Lietuvoje ir užsienyje).

Tyrimą kontroliuoja ir organizuoja Kauno apygardos organizuoto
nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai. Lietuvos
Respublikos baudžiamojo kodekso 260 str. 3 d. (Neteisėtas disponavimas
narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėtas disponavimas labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu) ir 199 str. 2 d. (Kontrabanda)) už tokias nusikalstamas veikas numato laisvės atėmimą iki 15 metų.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis BNS sakė, kad šis atvejis patvirtina, jog Lietuvos policija prioritetą skiria kovai su stambiais narkotikų prekeiviais, nors vis girdi raginimų dėmesį sutelkti į potencialius vartotojus.

„Policija visą laiką orientavosi į didelius kiekius, gabenimo kanalus, organizuotą nusikalstamumą, nors kartais tenka iš kolegų politikų skaityti pamąstymus, kad galbūt policija turėtų prioritetizuotis vartotojų tarpe, ieškoti butuose ar pasilinksminimo vietose“, - BNS penktadienį sakė S. Skvernelis.

„Visgi prioritetas yra stambių partijų tiekimo užkirtimas ir organizuotos grupuotės likvidavimas“, - pridūrė anksčiau policijai vadovavęs ministras.

Ministro teigimu, tiriant tokius nusikaltimus reikalingi ypač profesionalūs tyrėjai ir „milžiniški“ materialiniai resursai.

„Tai yra tikrai labai sudėtingas, pavojingas, kruopštus, ištvermės ir rizikos reikalaujantis darbas“, - sakė S.Skvernelis.