Lukiškių tardymo izoliatoriuje - kalėjime laikomas G.Jacka į teismo posėdį neatvyko.

Advokatas S.Novikovas teismui teigė, kad nutartis skirti suėmimą sergančiam, nepilnametes dukteris turinčiam jo klientui yra nepagrįsta ir ją reikia panaikinti, esą kalėjimo ligoninėje nėra tinkamų sąlygų gydytis G.Jackai ir ten nebus suteikta kvalifikuota medicininė pagalba.

Tačiau skundą išnagrinėjęs teismas padarė išvadą, kad byloje surinkti duomenys leidžia daryti išvadą, kad G.Jacka padarė jam inkriminuojamus sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, už kuriuos numatytos griežtos bausmės ir yra pakankamas pagrindas skirti kardomąjį suėmimą.

Ši teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama, todėl G.Jacka bus suimtas mažiausiai tris mėnesius.

Žinomą palangiškį verslininką Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) Organizuoto nusikalstamumo tyrimo vyriausiosios valdybos pareigūnai sulaikė gegužės 18 dieną. Įtariamojo namuose bei kitose jam priklausančiose patalpose įvairiose Lietuvos vietose buvo atliktos kratos.

Sulaikytajam buvo pareikšti įtarimai 1993-siais organizavus tyčinį Telšių verslininko Hilerijaus Sasnausko nužudymą iš savanaudiškų paskatų bei didelės vertės turto prievartavimą iš buvusio "Ekspres" banko prezidento Vladimiro Naiduno.

Advokatas S.Novikovas teigė, kad įtarimas dėl turto prievartavimo G.Jackai negalėjo būti pareikštas, nes jau praėjo senaties terminas. Šiam nusikaltimui įstatymas numato 10 metų senaties terminą. Taigi, jis suėjo dar 2003-siais.

"Be to, niekas nežino, kaip ten buvo 1993 metais", - tikino S.Novikovas.

Gynėjas taip pat prašė atsižvelgti ir į tą aplinkybę, kad G.Jacka buvo reketuojamas kauniečio Jono Bielskio.

J.Bielskis gerai pažinojo G.Jacką, ir kaip manoma, dabar pradėjo duoti parodymus prieš jį.

Šiuo metu 56 metų J.Bielskis taip pat yra laikomas suimtas.

Advokato teigimu, J.Bielskis keršija už tai, kad pastarajam patekus už grotų, atsisakė materialiai padėti jo žmonai.

Tuo tarpu Generalinės prokuratūros prokuroras Aleksandras Kazakovas teismo prašė nepaleisti iš suėmimo G.Jackos ir teigė manąs, kad įtarimai dėl sunkių ir labai sunkių nusikaltimų pareikšti pagrįstai.

"Matyti, kad jis kerštingas ir žiaurus žmogus", - teigė prokuroras.

Pareigūnas teismą informavo, kad sulaikius G.Jacką, į teisėsaugos institucijas masiškai ėmė kreiptis nuo šio palangiškio smurto nukentėję verslininkai.

Dabar pareigūnai renka duomenis apie kitus G.Jackos nusikaltimus ir manoma, kad jam bus pareikšta daugiau įtarimų dėl sunkių ir labai sunkių nusikaltimų.

Prokuroras teismui pateikė neseniai dienraštyje "Lietuvos rytas" išspausdintą iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus - kalėjimo atsiųstą G.Jackos atvirą laišką "Man atimta tik laisvė, o ne teisė gintis", kuriame jis kalba esąs nekaltas dėl jam inkriminuojamų nusikaltimų, teigia buvęs reketuojamas J.Bielskio ir sulaukęs iš jo grasinimų. Prokuroro manymu, šį laišką galima vertina kaip bandymą daryti neteisėtą įtaką bylos tyrimui.

"Paleidus bus suduotas smūgis bylos tyrimui", - kalbėjo A.Kazakovas.

39 metų H.Sasnauskas buvo nušautas savo namų kieme 1993 metų sausį. Iki žūties šis telšiškis nebuvo siejamas su nusikalstamu pasauliu, tačiau buvo žinoma, kad jis galimai turėjo didelių skolų.

Tuo tarpu iš verslininko V.Naiduno G.Jacka įtariamas neteisėtai reikalavęs 200 tūkst. JAV dolerių ir organizavęs jo pagrobimą.

V.Naidunas ir G.Jacka trejus metus bylinėjosi dėl sostinės Tyzenhauzų gatvėje esančio 37-ojo namo, kuriame gyveno V.Naidunas. Prieš kelerius metus neoficialiai teigta, jog G.Jacka galėjo organizuoti ir 2000-ųjų birželio pasikėsinimą į V.Naiduną. Jį buvo bandyta susprogdinti Vilniuje, kai jis kartu su savo sargybiniu Andrejumi Čiujevu važiavo automobiliu "Lincoln".

Iš granatsvaidžio paleistas sprogmuo per priekinį langą įlėkė į automobilį, atsitrenkė į galinį stiklą, jį apdegino, nukrito į saloną, tačiau nesprogo. Iškart po šio pasikėsinimo nužudyti V.Naidunas neatmetė galimybės, kad susidorojimą galėjo užsakyti buvęs jo pažįstamas G.Jacka.

Anksčiau teisme skiriant suėmimą G.Jacka tikino neturįs nieko bendra nė su vienu iš jam priskiriamų nusikaltimų. Telšiškio H.Sasnausko jis tvirtino "akyse nematęs" ir apskritai nesilankąs Telšiuose jau daugelį metų, kai ten nebėra jo motinos.

Anot G.Jackos, pareigūnai be reikalo aklai pasitiki J.Bielskiu, kuris esą duoda tendencingus parodymus tik siekdamas sušvelninti gresiančią laisvės atėmimo bausmę.

G.Jacka yra 19 amžiuje grafų Tiškevičių statyto pastato bendrasavininkis. 2002 metų rugpjūtį šis pastatas buvo sudegintas.

Klaipėdos apygardos prokuratūra įtarimus dėl Palangos kurhauzo padegimo yra pateikusi keturiems asmenims. Trys iš jų šiuo metu suimti.

Ikiteisminį tyrimą dėl palangiškiui inkriminuojamos nusikalstamos veiklos atlieka LKPB ir Generalinė prokuratūra.