Kokios bausmės verti broliai Donatas ir Raimondas Dumšos bei jų bičiulis Kęstutis Žaldokas, itin žiauriai nukankinę buvusį tremtinį, Joniškio rajono Borysų kaimo giesmininką? Ar žudikams, kurie neįgaliam 68 metų Stasiui Daukšiui sudavė net 139 smūgius, skirtos 15 ir 14 metų laisvės atėmimo bausmės yra per griežtos?

Į šiuos klausimus atsakymo trečiadienį pradėjo ieškoti Lietuvos apeliacinis teismas – dėl tyčinio nužudymo iš savanaudiškų paskatų 13 metų laisvės atėmimo bausme taip pat yra nuteistas Latvijos pilietis Madis Baikštis, bet jis su nuosprendžiu sutiko ir jo neskundė.

Nors jaučiasi nekaltu, tačiau teismo posėdyje nepanoro dalyvauti K. Žaldokas, tuo metu broliai Dumšos teisėjams demonstravo drąsą ir bandė įrodinėti, jog Šiaulių apygardos teismas juos nepagrįstai pavadino žudikais ir skyrė per griežtas bausmes.

„Manau, kad senukas mirė ne nuo mano suduotų smūgių, prašau mane bausti už tai, ką padariau, o ne už bendrus veiksmus, – sakė D. Dumša. – Jums atrodo, kad 15 metų nieko nereiškia, bet tai yra labai daug. Taip, mes jam atėmėme gyvybę, bet to iš anksto neplanavome, viskas tiesiog taip įvyko.“

„Nenorėjome to žmogaus užmušti“, – broliui antrino R. Dumša.

Tačiau apie nuoširdų gailėjimąsi dėl to, ką padarė, broliai teisme nekalbėjo – atrodo, jiems labiau gaila savęs, kad gražiausius gyvenimo metus praleis ne laisvėje, o pataisos namuose.

Joniškio rajone gyvenęs S. Daukšas itin žiauriai nužudytas dar 2013 m. rugpjūčio 24 d. – egzekucija truko net apie 3-4 val.

Bylos duomenimis nustatyta, kad broliai Dumšos, M. Baikštis ir K. Žaldokas tądien atvyko pas S. Daukšą – senyvo amžiaus vyras, kurį kaime visi vadino Klieriku, vienintelis turėjo pinigų, nors ir mėgo išgerti. Jauni vyrai žinojo, kad jis gauna nedidelę tremtinio pensiją, tačiau neseniai buvo pardavęs gyvulius, todėl tikrai turėjo turėti pinigų.

Nors nuteistieji teigė, kad tądien ketino rinkti obuolius, juos parduoti ir nusipirkti išgerti alkoholio, tačiau manoma, jog jie jau iš anksto galėjo planuoti susidoroti su senuku – kaime visiems buvo žinoma, kaip broliai jį terorizuodavo, ne kartą buvo sumušę.

Išgėrę alkoholio vyrai iš S. Daukšo ėmė reikalauti pinigų, bet šis jų nedavė, todėl jie išvertė visus namus, o šeimininką ėmė mušti. Daužė, kur tik galėjo ir kuo galėjo.

Šią egzekuciją matė tame pačiame kaime gyvenantis trylikametis. Jis pareigūnams pasakojo, kad tremtiniui buvo pjaustomi pirštai, nardinama jo galva į kibirą su vandeniu, smaugiama virve, spardomas, daužomas lazda ir vamzdžiu į galvą ir šonus. „Seni, kur pinigai“, – vieno iš žudikų žodžius prisiminė nepilnametis.

Senukas taip ir neišsidavė, kad pinigus, gautus už parduotus galvijus, jis laiko ne namuose, o palikęs seniūnei – taip saugiau ir patikimiau. Savo skriaudikams jis pamelavo, kad pinigai paslėpti ūkiniame pastate – kai vyrai čia jų nerado, S. Daukšai kliuvo dar labiau.

„Negyvas“, – kuo ramiausiai vėliau ištarė vienas žudikų. Ir visi kartu toliau nuėjo gerti alkoholinius gėrimus.

Nužudytą S. Daukšą laukuose, maždaug nuo 300-400 metrų nuo jo sodybos, aptiko kaimynai, kurie tada ir pranešė policijos pareigūnams.

Tik tada buvo viešai prabilta, kad tremtinys buvo terorizuojamas kelerius metus, o jis pats iš baimės net bijojo kam nors pasiskųsti. Tiesa, apie tai jis buvo užsiminęs savo Klaipėdoje gyvenančiai savo dukterėčiai.

„Dėdė sakė, kad jo namuose dažnai apsilanko broliai Dumšos, kurie atsineša alaus ir geria, jį skriaudžia“, – sakė moteris.

Kai baudžiamoji byla buvo nagrinėjama Šiaulių apygardos teisme, kaltinamieji atsisakė duoti parodymus ir paaiškinti, kodėl šaltakraujiškai nužudė bejėgiškos būklės tremtinį. Teismas iš nuteistųjų nužudytojo dukterėčiai yra priteisęs daugiau kaip 23 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

Generalinės prokuratūros prokuroras Darius Alinskas mano, kad dėl itin žiauraus nusikaltimo nuteistiesiems pagrįstai buvo skirtos bausmės, kurios nėra per griežtos. „Nužudytasis mirė nuo smūgių visumos, ne nuo vieno smūgio, todėl pagal Lietuvos teismų praktiką už tai atsako visi jį mušę asmenys“, – pažymėjo jis.

Ar tikrai žudikams buvo skirtos per griežtos bausmės, apeliacinės instancijos teismo teisėjų kolegija žada paskelbti liepos pradžioje.