Utenoje gyvenantis 28 metų M. S. į teisiamųjų suolą sėdo dėl šių metų pradžioje įvykdytos nusikalstamos veikos. Tuo metu vyriškis dirbo Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kelių policijos skyriaus Kelių patrulių būrio patruliu.

Utenos apskrities VPK Imuniteto skyrius buvo gavęs informacijos, kad minėtas patrulis galimai ima kyšius iš Kelių eismo taisyklių pažeidėjų. Todėl pareigūnai kreipėsi į prokuratūrą, prašydami leidimo atlikti nusikalstamą veiką imituojančius veiksmus ir tokį leidimą gavo.

Veikiant pagal nusikalstamos veikos imitavimo modelį, sausio 22 dieną Utenos rajone pareigūnams talkinęs asmuo imitavo Kelių eismo taisyklių pažeidimą matant netoliese su kolega patruliavusiam M. S.

Tariamą pažeidėją pasivijęs ir sustabdęs, minėtas policijos pareigūnas iš karto vairuotoją informavo, kad jam gresia nemaža bauda ir teisės vairuoti automobilį praradimas. Sustabdytam vairuotojui ėmus prašyti, kad nebūtų paimtas vairuotojo pažymėjimas, M. S. išklausinėjo, kur vyriškis gyvena, ką dirba, pasiteiravo, ar jis nėra plepus žmogus ir leido suprasti, kad gavęs atlygį jo nebaustų.

Vairuotojui ėmus ieškoti pinigų, patrulis pamokė, kad juos įdėtų į įmautę prie dokumentų ir paduotų jam. Paėmęs kyšį – 150 eurų, pareigūnas dokumentus grąžino ir, nesurašęs administracinio teisės pažeidimo protokolo, vairuotoją paleido.

Netrukus prie šio policijos ekipažo atvažiavo Utenos apskrities VPK Imuniteto skyriaus pareigūnai ir sulaikė įtariamąjį. Ant M. S. rankos, panaudojus infraraudonųjų spindulių prožektorių, buvo rasti šviečiančio tepalo, kuriuo buvo pažymėti tariamo pažeidėjo jam duoti banknotai, pėdsakų. Taip pat buvo padarytas pokalbio tarp sustabdyto vairuotojo ir minėto patrulio, vaizdo ir garso įrašas.

Netrukus po šio įvykio iš darbo atleistas patrulis savo kaltę dėl pasikėsinimo paimti kyšį visiškai pripažino. Todėl Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroras Robertas Diksa, vadovavęs šiam ikiteisminiam tyrimui, kreipėsi į Panevėžio apygardos teismą, prašydamas procesą užbaigti baudžiamuoju įsakymu, nenagrinėjant bylos teismo posėdžiuose.

Panevėžio apygardos teismas, priėmęs baudžiamąjį įsakymą, M. S. skyrė 60 MGL ( 2 tūkst. 259 eurų) dydžio baudą. Ją nuteistasis privalo sumokėti per 7 mėnesius nuo įsakymo įsiteisėjimo dienos. Šis baudžiamasis įsakymas gegužės mėnesį įsiteisėjo ir yra neskundžiamas, praneša Generalinė prokuratūra.

„Kai įtariamasis ikiteisminio tyrimo metu sutinka užbaigti procesą baudžiamuoju įsakymu, sutaupomos ir valstybės lėšos, ir laikas, kuris skiriamas išsamiam bylos nagrinėjimui teisme. Proceso baigimas baudžiamuoju įsakymu naudingas ir nuteistajam – įstatymas numato, kad tuomet teismo skirta bausmė sumažinama trečdaliu. Todėl vietoj mano prašytos ir teismo skirtos 90 MGL baudos M. S. privalės sumokėti trečdaliu mažesnę baudą“, – sakė Panevėžio apygardos prokuratūros ONKTS prokuroras R. Diksa.