„Galiu drąsiai pasakyti – vis dėlto Lietuvoje yra teisybė ir dabar aš jau pasitikiu teismais“, – išgirdęs išteisinamąjį nuosprendį sakė K. Mokšinas.

Tiesa, šiuo metu treneriu dirbantis vyras kol kas dar neskuba švęsti – prokurorai turi gražaus laiko, kad įteiktų apeliacinį skundą aukštesnės instancijos teismui.

„Suprantu, kad nuosprendis bus apskųstas, bet tikiuosi, kad jis bus paliktas galioti, nes nieko nepadariau ir nesu susijęs su nusikalstamu susivienijimu ir narkotikais“, – pabrėžė K. Mokšinas.

Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija nutarė K. Mokšiną išteisinti ne tik dėl nusikalstamo susivienijimo subūrimo ir vadovavimo jam, bet ir neteisėto disponavimo dideliu kiekiu narkotinėmis medžiagomis, turto prievartavimo, neteisėto laisvės atėmimo, poveikio liudytojui ir kt. nusikaltimų.

Kaip pažymėjo nuosprendį paskelbusi kolegijos pirmininkė Jurgita Mačionytė, ikiteisminio tyrimo metu nepagrįstai K. Mokšinui ir kitiems kaltinamiesiems buvo pateikti kaltinimai dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje. „Tai nebuvo susivienijimas, tai buvo žemesnio organizuotumo bendrininkų grupė“, – sakė teisėja.

Anot jos, grupuotė nebuvo „sukūrusi geros vidinės struktūros ir neturėjo bendros kasos“, taip pat nebuvo nustatyta, kad grupuotės nariai būtų rinkęsi į vadinamąsias „strielkas“. „Šios informacijos nepatvirtino ir su pareigūnais bendradarbiavę kaltinamieji, nebuvo nustatyta perklausius telefoninius pokalbius“, – sakė J. Mačionytė.

Sambo čempionui panaikinti kaltinimai dėl disponavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, nes nebuvo nustatyta, iš kur jis šias medžiagas įgijo, kur laikė ir kaip gabeno. „Atlikus kratą, pas K. Mokšiną nebuvo rasta šių medžiagų, nenustatyta ir tai, kaip jos buvo įgytos ir gabenamos“, – pabrėžė teisėja.

Tačiau nuo bausmių neišsisuko su pareigūnais bendradarbiavę ir jiems organizuotos grupės nusikalstamas veikas padėję atskleisti kaltinamieji – Ksenija Šereikienė ir buvęs jos sutuoktinis Nerijus Šereika. Jis yra buvęs policijos pareigūnas.

Teismas nutarė, kad nėra pagrindo K. Šereikienę atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, todėl jai skirta dvejų metų laisvės apribojimo bausmė, kurios metu ji turės naktimis būti namuose, dirbti bei nekeisti gyvenamosios vietos be pareigūnų žinios. Moteriai taip pat į valstybės biudžetą reikės sumokėti 25 MGL (936 eurų) baudą.

Tuo metu buvusiam policininkui skirta pustrečių metų laisvės atėmimo bausmė, ją atliekant pataisos namuose.

Griežčiausia bausmė – įkalinimas 11 metų skirtas Pavelui Jurevičiui. Nustatyta, kad jis buvo policininko pagalbininkas ir disponavo narkotinėmis medžiagomis.

Ikiteisminio tyrimo metu N. Šereika prisipažino, kad kartu su taip pat buvusia savo žmona platindavo narkotines medžiagas, kurias jiems, anot jų, parūpindavo daugkartinis sambo čempionas K. Mokšinas.

„K. Mokšinas buvo nustatęs tokią tvarką, kad jam turiu atiduoti pinigus už narkotikus, nors juos paimdavau iš kito asmens“, – teisme yra sakęs N. Šereika.

Ilgą laiką grupuotės narius stebėję ir slapta fiksavę pareigūnai manė, kad K. Mokšinas grupuotę įkūrė dar 2007-ųjų pradžioje. Jo „specializacija“ – narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimas Naujojoje Vilnioje.

Pareigūnų teigimu, K. Mokšinas grupuotės nariams paskirstydavo vaidmenis: P. Jurevičius turėdavo iš jo įsigyti narkotines ir psichotropines medžiagas, jas paskirstyti mažesniais kiekiais ir vėliau perduoti sutuoktiniams Šereikoms, kurie parduodavo dar kitiems asmenims.

Šios grupuotės nariams kategoriškai buvo draudžiama narkotikus įsigyti iš kitų, ne šio nusikalstamo susivienijimo narių. Tie, kurie nevykdydavo reikalavimų, buvo grasinama susidorojimu, o vėluojantys atsiskaityti už gautus kvaišalus būdavo gerokai „paauklėjami“.

Grupuotės narius Vilniaus policijos pareigūnai sulaikė 2011-ųjų gegužę, per kratas pas juos rasta ir paimta daugybė kvaišalų svėrimo ir fasavimo įrangos, kitų daiktų, liudijančių apie nusikalstamos grupuotės veiklos mastus ir užmojus.

Paaiškėjo, kad narkotikų platintojus pareigūnai stebėjo net kelis metus, tačiau jų sulaikymui vis pritrūkdavo įrodymų. Nors dar 2009-aisiais pareigūnai Naujojoje Vilnioje slapta buvo užfiksavę susivienijimo narių susitikimus, tačiau jų taip ir nesiryžo sulaikyti – buvo laukiama, kol „užkibs“ stambesnis laimikis.

Teisme buvo peržiūrėti vaizdo įrašai, kuriuos pareigūnai padarė slapta stebėdami kaltinamųjų susitikimus – nebaudžiami susivienijimo nariai dažniausiai pasirinkdavo tą pačią vietą. Naktinio stebėjimo kameromis buvo užfiksuota, kaip P. Jurevičius susitinka su N. Šereika, kuriam, įtariama, buvo perduodami narkotikai, o vėliau prie jų prisijungdavo K. Mokšinas, kuriam būdavo perduodami, įtariama, pinigai.

Ikiteisminio tyrimo metu vengęs kalbėti apie grupuotės veiklą, dabar buvęs policininkas neneigia, jog prekiavo narkotinėmis medžiagomis. Teisme jis sakė, kad susitikimų metu K. Mokšinui perduodavo nuo 100 iki 500 Lt – priklausydavo nuo to, kokį narkotikų kiekį paima prekybai.

„Dabar negaliu pasakyti tiksliai, tačiau sumos, kurias mokėjau, buvo įvairios, viskas priklausydavo nuo kiekio, bet galiu patikinti, jog tai buvo – 100 proc. amfetaminas“, – sakė N. Šereika.

Jo teigimu, narkotikai jau būdavo sufasuoti į pakelius, todėl jis tik perduodavo kitiems juos platinusiems asmenims.

N. Šereika neslėpė, kad į susitikimo vietą narkotikų pasiimti ateidavo kelis kartus per savaitę.
Jis taip pat prisipažino, kad narkotikus platinti ryžosi dėl mylimosios skolų – esą apie tai, kad ši platina narkotines medžiagas, jis sužinojo dar dirbdamas Vilniaus 4-ajame policijos komisariate. Jis ir aptarnauja Naujosios Vilnios mikrorajoną.

N. Šereika dėl narkotikų platinimo buvo įkliuvęs dar 2007-ųjų liepą, kai dirbo policijos patrulių rinktinėje. Tąkart jis už 10 Lt pardavė dozę amfetamino. Šių narkotinių medžiagų bei kanapių taip pat buvo rasta pas policininką namuose.

Nors pareigūnas kurį laiką praleido už grotų, o paskui buvo paleistas į laisvę, prekybos narkotinėmis medžiagomis nenutraukė – ir toliau vykdė prekybą.

Sambo čempionas: niekada neprekiavau narkotikais

Tuo metu įvairių čempionatų prizininkas K. Mokšinas kategoriškai kratėsi jam pateiktų kaltinimų. Jis neneigė, kad galėjo būti užfiksuotas vaizdo įrašuose, tačiau tikino, jog Naujojoje Vilnioje dažnai susitinka su draugais ir pažįstamais.

„Vakarais nuolat tokie susitikimai vyksta“, – sakė jis.

Sambo čempionas teigė, kad niekada neprekiavo narkotinėmis medžiagomis, todėl vaizdo įrašuose užfiksuoti galimi pinigų perdavimo atvejai gali būti susiję su buvusiomis skolomis: „Dirbau autoservise, tai imdavo detales ir paskui atveždavo pinigus“.

Tuo metu A. Jurevičius teigė, kad iš įrašų nematyti, kas yra perduodama, be to, jis net suabejojo, ar pareigūnai užfiksavo būtent jį. „Nemačiau savęs įrašuose, taip pat nemačiau nei narkotikų, nei pinigų“, – sakė jis.

Kaltinamasis piktinosi, kad pareigūnai, nufilmavę, kaip esą parduodami narkotikai, neužkirto kelio tolesnei jų prekybai: „Nesuprantu, kodėl policija tada nesuėmė su įkalčiais, jeigu sako, kad ten galimai buvo narkotikai – aš savo ruožtu galiu sakyti, kad galimai ne narkotikai“.

A. Jurevičius tikino, kad tuo metu pats rūkė „žolę“.

Šioje byloje sambo čempionui buvo pateikti įtarimai ir dėl vieno grupuotei priklausiusio nepaklusnaus nario sumušimo – nustatyta, kad nukentėjusysis buvo sumuštas metalinėmis lazdomis. Tiesa, tyrimas dėl šio nusikaltimo buvo nutrauktas suėjus senačiai.