Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį paskelbė, kad šiaulietę Aušrą P. nužudė 42 metų jos mylimasis Darius Mačys Fridmanas (Fridman). Ilgą laiką Rusijoje slapstęsis, o į Lietuvą pargabentas vyras ne kartą buvo išteisintas, bet įsigilinę į prokurorų ir nužudytosios merginos tėvų skundus teisėjai nutarė nuteistajam skirti 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Bet tiek laiko D. Mačiui Fridmanui kalėti nereikės – jam buvo pritaikytas 2000 m. įstatymą dėl amnestijos ir bausmė buvo sumažinama 1 metais ir 6 mėn. Be to, į bausmės laiką įskaityti suėmime praleisti beveik vieneri metai.
 
Nužudytos merginos tėvams priteista turtinė žala ir po 29 tūkst. eurų – neturtinė žala.

Apkaltinamąjį nuosprendį priėmusios kolegijos pirmininkė Elena Vainienė pabrėžė, kad Šiaulių apygardos teismas D. Fridmaną išteisino pažeisdamas įstatymų reikalavimus, išsamiai neišnagrinėjęs visų bylos aplinkybių, nepagrįstai didesnę įrodomąją galią skyręs kaltinamojo parodymams bei kaltinamajam palankiems bylos įrodymams.
 
Nors D. Fridmanas savo kaltės nepripažino, apeliacinės instancijos teismas nustatė, kad merginą nužudė būtent jis. „Teisėjų kolegija tokią išvadą padarė išanalizavusi ir įvertinusi parodymus ir nusprendusi, kad yra surinkta pakankamai patikimų įrodymų iš skirtingų šaltinių, kurių visuma leidžia nustatyti merginos tyčinio nužudymo aplinkybes ir identifikuoti šią nusikalstamą veiką padariusį asmenį“, - pažymėjo teisėjai.

Baisiu nusikaltimu apkaltintas, bet jau dviejų teismų išteisintas D. Mačys Fridmanas neigė, kad užmušė Aušrą P., tačiau galimu jo nekaltumu suabejojo Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) – kasacinės instancijos teismo teisėjai nutarė, kad byla nebuvo išnagrinėta išsamiai ir nešališkai.

Taip buvo patenkintas prokuratūros ir nužudytosios tėvų skundas – jie jau kelerius metus jie bandė įrodyti, kad būtent D. Mačys Fridmanas yra kaltas dėl Aušros P. nužudymo. Prokurorai vyrą siūlė įkalinti 10 metų, o tėvai siekia, kad jam būtų skirta griežčiausia įstatyme numatyta bausmė – kadangi nusikaltimas buvo įvykdytas dar 1996-aisiais metais, tuo metu baudžiamasis įstatymas už nužudymą numatė ne griežtesnę nei 12 metų laisvės atėmimo bausmę.

Tuo metu išteisintasis šiaulietis kategoriškai neigia jam pateiktus kaltinimus ir teigia, kad po nužudymo paspruko į Rusiją ir čia ilgą laiką slapstėsi tik dėlto, jog baiminosi dėl savo gyvybei gresiančio pavojaus.

Mylimąją mušė ir prirakino prie radiatoriaus

Bylos duomenimis nustatyta, kad Aušra P. buvo nužudyta dar 1996-aisiais, naktį iš gruodžio 30-osios į 31-ąją, įtariama, apie 1-2 val. nakties. Jos kūną prie namo, kuriame gyveno D. Mačys Fridmanas, apie 6 val. ryto rado viena kaimynė.

Ekspertai nustatė, kad merginai rankomis ir kojomis buvo suduota ne mažiau kaip dvylika smūgių į galvos ir kaklo sritį.

Nuo pat tyrimo pradžios įtarimų šešėlis krito ant D. Mačio Fridmano – į vyro butą ketvirtajame daugiabučio aukšte patekę pareigūnai šeimininko nerado, tačiau ant lovos čiužinio pastebėjo kraujo dėmę, kuri, įtariama, galėjo būti Aušros P. Be to, svetainėje ant grindų mėtėsi kuokštas merginos plaukų, nors D. Mačys Fridmanas, kaip vėliau sakė viena liudytoja, buvo „pedantiškai tvarkingas“.

Kadangi nužudytosios draugo pareigūnams nepavyko surasti, jie baisaus nusikaltimo aplinkybes bandė narplioti apklausinėdami kitus liudytojus.

Aušros P. tėvai kriminalistams prisipažino, kad dukra su D. Mačiu Fridmanu draugavo maždaug penkerius metus, tačiau jie tokiai draugystei nepritarė.

„Kai dukra sužinojo, kad Darius yra vedęs, nebenorėjo su juo toliau bendrauti, bet jis vėliau išsiskyrė – tuo metu dukrai buvo 17 metų, – teisme sakė Aušros P. motina. – Iš tikrųjų Darius dukrą pradėjo persekioti tuo metu, kai jai tebuvo 15 metų – ji du kartus buvo sumušta, kartą bute net buvo prirakinta antrankiais prie radiatoriaus, tačiau į policiją nenorėjo kreiptis, sakė, kad Darius yra labai pavydus, neleidžia net su kitais vaikinais pašokti“.

Motina patikino, kad dar prieš nužudymą dukra buvo priėmusi sprendimą – nutraukti santykius.

Lemtingas vakaras: ketino pranešti, kad nebedraugaus

Kad už Aušrą P. gerokai vyresnis smurtaudavo prieš savo draugę, žinojo ir šios bičiulės.

„Aušra yra sakiusi, kad Darius ne kartą yra ją sumušęs, pati mačiau sumuštą kairę veido pusę, buvo matyti labai užtinusi akis, – teisme sakė merginos pusseserė. – Paskutiniu metu jų santykiai buvo atšalę, Aušra buvo susiradus kitą draugą, jį mylėjo, norėjo pabandyti gyventi kitą gyvenimą.“

Būtent kito vaikino atsiradimas Aušros P. gyvenime, įtariama, ir galėjo sukelti D. Mačio Fridmano pavydą – tą vakarą, kai mergina buvo nužudyta, buvo lygiai penkeri metai, kai jie kartu draugavo.

„Jei nebūsi mano, nebūsi niekieno“, – tokius Aušros P. žodžius pareigūnams priminė jaunesnioji nužudytosios sesuo.

Grožio studijos, kurią lankė Aušra P., vadovė pareigūnams yra sakiusi, kad tą gruodžio 30-osios vakarą su kompanija, kurioje buvo ir D. Mačys Fridmanas, buvo restorane, kai šis paprašė paskambinti jo draugei – esą jie buvo truputį apsipykę, o šios motina dukros nekviečia prie telefono.

„Paskambinau Aušrai ir daviau Dariui pakalbėti – po kiek laiko ji atvažiavo ir prisijungė prie mūsų kompanijos, – sakė grožio studijos vadovė. – Aušra buvo labai nekalbi, matėsi, kad ji abejinga ir šalta Dariaus atžvilgiu, bet kažkokių konfliktų tarp jų nebuvo. Paskui jie abu išvažiavo – matyt Aušra jau buvo pasiruošusi Dariui pasakyti, kad nori su juo nutraukti ryšius ir kad turi kitą vaikiną. Galbūt ji tą vakarą, kai jie pasiliko dviese, kažką tokio ir pasakė Dariui, todėl ir įvyko ši tragedija.“

Pasprukęs į Rusiją vedė Gruzijos pilietę ir pasikeitė pavardę

Studijos vadovė kriminalistams taip pat pažymėjo, kad jai yra „akivaizdu, kas kaltas dėl Aušros mirties“.

„Kas paskutinis su ja buvo, o tai buvo Darius – po šio įvykio jis dingo, daugiau jo taip ir nemačiau“, – sakė ji.
Tiesa, teisme moteris šių savo žodžių išsižadėjo – pareiškė, kad ikiteisminio tyrimo metu jai buvo daromas spaudimas, nes ji buvo kaltinama prekyba žmonėmis. „Mano parodymai neatitinka tikrovės, mane vertė pasirašyti po apklausos protokolu“, – kalbėjo grožio studijos vadovė.

Kad Aušra ir Darius iš restorano nuvažiavo prie šio namų, matė ir vienas kaimynas – jis teigė, kad mergina viena stovėjimo aikštelėje pasistatė savo automobilį ir netrukus susitiko su vyru, kuris iš išvaizdos buvo labai panašus į D. Mačį Fridmaną.

„Jie nusijuokė ir susikabinę nuėjo“, – teigė jis. Savo žodžių teisme jis negalėjo pakartoti – dėl patirto insulto buvo praradęs sąmonę.

Kad pora būtų nuėjusi į D. Mačio Fridmano namus, niekas nematė, tačiau po vidurnakčio Aušra P. telefonu paskambino savo motinai ir pranešė, kad šiek tiek vėliau grįš į namus. Tačiau taip ir nesugrįžo.

Tuo metu dingo ir D. Mačys Fridmanas – jį pareigūnai sulaikė tik po 13 metų Rusijoje. Vyrui buvo išduotas Rusijos Federacijos pasas – jis buvo pasirinkęs Gruzijos pilietę bei pasirinkęs jos pavardę Fridmanas.

Su gražuole nekūrė bendros ateities: mus siejo tik seksas

Vis dėlto, kaip išsiaiškino prokurorai, šiaulietis į Rusiją išvyko su suklastotu pasu – jis teisinosi, kad jau seniai buvo suplanavęs išvyką verslo klausimais.

„Tą vakarą su pažįstamais buvau įvairiose kavinėse, kur vėliau atvažiavo ir Aušra P. – pasakiau, kad išvažiuoju į Rusiją verslo reikalais, todėl ji pareiškė norą ateiti ir man padėti susikrauti daiktus kelionei, – sakė D. Mačys Fridmanas. – Sutikau. Tada Aušra nuvažiavo pastatyti automobilį į aikštelę ir pažadėjo ateiti, o aš tuo metu nuėjau į savo butą. Po kelių valandų, jos taip ir nesulaukęs, pagalvojau, kad Aušra persigalvojo, nes taip dažnai būdavo, todėl išvažiavau į numatytą kelionę.“

Vyras teigė, kad apie savo draugės mirtį sužinojo tik po kelių dienų: „Kažkas paskambino ir pranešė, kad nužudyta Aušra, todėl išsigandau pamanęs, jog man taip pat gresia pavojus gyvybei, todėl bijojau grįžti į Lietuvą.“

D. Mačys Fridmanas neslėpė, kad palaikė artimus ryšius su Aušra P., tačiau pažymėjo, jog juos „siejo tik seksas“.

„Su Aušra nekūriau jokių ateities planų dėl bendro gyvenimo“, – teisme sakė vyras.

Tačiau su tokia D. Mačio Fridmano pozicija nesutiko prokurorai. Anot jų, į Rusiją vyras išvyko staiga, nežinant kitiems su juo bendraujantiems asmenims, kurie tai patvirtino teisme. Be to, sausio pradžioje jis turėjo dalyvauti iš anksto suplanuotame teismo posėdyje, jam buvo paskirta kardomoji priemonė – užstatas.