VSAT informuoja, kad penktadienį Lazdijų rinktinės Kalvarijos užkardos pasieniečiai ties Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimu stabdė keliu Marijampolė–Suvalkai vykusį mikroautobusą „Ford Transit“ lenkiškais numeriais. Mašinos vairuotojas ignoravo uniformuotų VSAT pareigūnų reikalavimą, padidino greitį ir nulėkė Lenkijos link. Bėglį pasieniečiai persekiojo apie kilometrą ir užblokavo jam kelią likus maždaug 100 metrų iki Lenkijos sienos.

Mikroautobusą vairavusį 27 metų Lenkijos pilietį VSAT pareigūnai surakino antrankiais. Mikroautobuse pasieniečiai rado 8 vyrus ir 2 moteris. Nustatyta, kad jie yra Vietnamo piliečiai. Sulaikytųjų amžius – nuo 16 iki 38 metų. Visi nelegalai, išskyrus vieną vyrą, turėjo savo vardais išduotus pasus, kuriuose, kaip įprasta tokiais atvejais, nebuvo Šengeno vizų, suteikiančių teisę jų savininkams legaliai atvykti ir būti bendrijos teritorijoje.

Apklausę sulaikytuosius pasieniečiai 8 vietnamiečius pristatė į VSAT Užsieniečių registracijos centrą Pabradėje, o 2 nepilnamečius – į Pabėgėlių priėmimo centrą Rukloje.

Nelegalus gabenusį lenką Lazdijų rajono apylinkės teismas leido suimti 5 dienoms. Vyrui dėl neteisėto asmenų gabenimo per valstybės sieną, kuomet tai padaryta iš savanaudiškų paskatų ar sukeliant pavojų žmonių gyvybei, pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai gresia laisvės atėmimas iki 8 metų. Be to, vairuotojui už tai, kad nepakluso uniformuotų VSAT pareigūnų reikalavimui sustabdyti transporto priemonę, skirta 868 eurų bauda.

Dar 10 Vietnamo piliečių sekmadienį įkliuvo sieną su Baltarusija saugantiems Ignalinos rinktinės pasieniečiams. Nelegalus Specialiosios paskirties užkardos kinologas su tarnybiniu šunimi susekė ties Švenčionių rajono Bielkiškės kaimu, už maždaug puspenkto kilometro nuo valstybės sienos.

VSAT pareigūnai iš pradžių miško tankmėje aptiko 5 atėjūnus, kurie pasieniečiams gestais parodė, kad jų grupėje buvo daugiau. Tęsiant vietovės apžiūrą už puskilometrio sulaikyti dar 5 sienos pažeidėjai. Viena vietnamietė nuo VSAT pareigūnų slėpėsi šieno ritinyje. Paaiškėjo, kad šie atėjūnai, taip kurių buvo 2 moterys, yra Vietnamo piliečiai. Jiems - nuo 22 iki 39 metų. Dalis sulaikytųjų turėjo asmens dokumentus, kuriuose nebuvo vizų.

Po apklausos vietnamiečius VSAT pareigūnai uždarė į areštinę. Dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo ikiteisminį tyrimą atlieka Ignalinos rinktinės pasieniečiai.

Šiemet VSAT pareigūnai iš viso sulaikė 89 Vietnamo piliečius, neteisėtai bandžiusius patekti į Lietuvą.