Su ginklu besišvaisčiusiai 19 metų Elektrėnų gyventojai Monikai Rulevičiūtei teismas skyrė 6 mėnesių laisvės apribojimo bausmę, kurios metu ją įpareigojo nuo 22 iki 6 val. būti namuose. Tuo metu ginklą dukrai įdavusiai Svetlanai Rulevičienei teismas skyrė 9 MGL (338 eurų) baudą.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Virginija Liudvinavičienė paskelbė, kad dėl neteisėto ginklo laikymo baudžiamasis įstatymas numato tik arešto ir terminuoto laisvės atėmimo bausmes, tačiau baudžiamasis įstatymas nenumato vieno svarbiausio bausmės tikslo, teismų praktika ir baudžiamosios teisės doktrina laikosi nuostatos, kad bausmės negali nulemti vien nusikalstamos veikos objektyvieji požymiai – ji turi būti siejama su nusikaltusiu asmeniu, jo socialinėmis, psichologinėmis ir moralinėmis savybėmis.

„Teismo vertinimu, M. Rulevičiūtės padaryta nusikalstama veika neatitinka pavojingumo, būdingo apysunkiam nusikaltimo padarymui – ji yra jauno amžiaus, neteista, mokosi, jos veiksmai vykusio teisiamojo posėdžio metu (nuoširdžiai verkė) rodo, kad pats teisiamasis procesas jai turėjo didelę pamoką. Teismas vertina, kad ir kaltinamosios S. Rulevičienės padaryta nusikalstama veika nėra tiek pavojinga, kad būtų skiriama laisvės atėmimo bausmė.“

Laisvės atėmimo bausmių kaltinamosioms siūlė neskirti ir valstybinį kaltinimą byloje palaikęs prokuroras Justas Gureckas.

Bylos duomenimis nustatyta, kad praėjusių metų spalio 17-osios vakarą S. Rulevičienė davė savo dukrai nelegaliai laikomą pramoninės gamybos dujinį pistoletą, pritaikytą šaudyti dujiniais ir garsiniais 8 mm kalibro šoviniais, kuris yra priskiriamas C kategorijos ginklams. Su šiuo ginklu M. Rulevičiūtė atvyko į Vilnių, kur su draugais linksminosi klube „Muzikos rūsys“, o vėliau kartą iššovė iš pistoleto.

M. Rulevičiūtė buvo sulaikyta jau išėjusi iš klubo – policijos pareigūnai ją sustabdė klaidžiojančią po sostinės centrą. Iš karto mergina nenorėjo prisipažinti, kad turi dujinį pistoletą, bet kai pareigūnai apžiūrėjo jos rankinę ir ginklą surado, M. Rulevičiūtė teisinosi, jog jį tiesiog rado gatvėje. Ir tik pristatyta į policijos komisariatą elektrėniškė prisipažino, kad ginklą jai davė motina.

Teisme merginos motina S. Rulevičienė pasakojo, kad išvakarėse dukra, kuriai tuo metu buvo aštuoniolika metų, nutarė važiuoti pasilinksminti į naktinį klubą Vilniuje.

„Juk ji – jau pilnametė, negaliu uždrausti, – sakė motina, kuri ir anksčiau turėjo problemų dėl dukros elgesio. – Ji man buvo pasakojusi, kad prie klubo būna daug narkomanų, girtų asmenų, todėl pati jai pasiūliau pasiimti pistoletą. Sakiau, jeigu pultų narkomanai, išsitrauk ir pagąsdink – bijojau, kad jai kas nors blogo neatsitiktų. Tikrai nebuvo taip, kad ji pati būtų paėmusi tą ginklą ar manęs reikalavusi jį duoti – dėl visko tik aš esu kalta.“

Moteris teigė, kad dujinį pistoletą gavo dovanų iš savo draugo ir jį jau maždaug 7 metus laikė namuose.

„Prie mūsų tada gyveno vieni asocialūs kaimynai, todėl norėjau turėti savigynai – kai prieš metus įsigaliojo įstatymas, kuriuo reikėjo šiuos ginklus užregistruoti, ketinau nuvykti į policiją, bet taip ir užsitempė laikas, – sakė ji. – Tikrai jaučiuosi labai kalta, neįsivaizdavau, kad taip gali nutikti.“

S. Rulevičienė teigė, kad suprato savo klaidą – geriau dukrai savigynai būtų davusi ne pistoletą, o dujų balionėlį. „Tai – didžiulė pamoka mano gyvenime“, – teisme apsiverkė moteris.

Tuo metu M. Rulevičiūtė prisipažino, kad naktiniame klube išgėrė alkoholio (sulaikymo metu jai buvo nustatytas beveik 2 prom. girtumas), o kai vienas vaikinas ją apkaltino piniginės vagyste, ji išsitraukė pistoletą ir kartą iššovė.

„Mane paėmė už rankos, sakė, niekur neisi, nes paėmei piniginę, aš labai išsigandau ir iššoviau – paskui tas vaikinas rado savo piniginę“, – sakė mergina. Po incidento ji išėjo iš klubo.

„Nelabai pažįstu Vilnių, be to, man tuo metu buvo šokas – kai mane sulaikė prie Operos ir baleto teatro, buvau labai išsigandusi, kad taip pasielgiau“, – sakė M. Rulevičiūtė.

S. Rulevičienei būtų negrėsusi baudžiamoji atsakomybė, jeigu ji ginklą per įstatyme numatytą terminą būtų užregistravusi policijoje – dujinius pistoletus policijoje reikėjo užregistruoti iki 2014 m. liepos 1 d.