Tokio paciento šią savaitę sulaukė Klaipėdos jūrininkų ligoninės Palangos departamento medikai. Pas juos atėjęs pacientas iškart sukėlė abejonių, kad nėra moteris, nors tokia ir prisistatė. Žmogus buvo su peruku, priklijuotomis blakstienomis, buvo pasipuošęs sijonu, mūvėjo pėdkelnes.

DELFI žiniomis, paciento figūroje buvo išryškėjusios krūtys, todėl spėjama, kad žmogui taikomas gydymas hormoniniais vaistais, po kurio kitas žingsnis – lyties keitimo operacija.

„Jis pateikė ginekologės pažymą – siuntimą pasitikrinti pas kardiologą, nes skundėsi skausmais širdies srityje. Jau tai pasirodė keista, nes įprastai ginekologai tokių siuntimų nerašo. Žmogus pasakė vardą, pavardę, patikrinome duomenų bazėje, kad toks neegzistuoja. Ant pažymos buvo gydytojos ginekologės antspaudas su vardu, pavarde, numeriu. Patikrinome duomenų bazėje, kad ir tokia gydytoja neegzistuoja. Kai visa tai paaiškėjo, pacientas pasišalino iš ligoninės, jis atsisakė mūsų paslaugų“, – pasakojo Klaipėdos jūrininkų ligoninės Palangos departamento vedėjas Remigijus Alvydas Kirstukas.

Gydymo įstaiga apie šį incidentą pranešė Palangos policijos komisaratui. Pranešime nurodoma, kad į ligoninę kreipėsi pacientas ir pateikė galimai suklastotus dokumentus.

„Dabar reikia nustatyti, koks žmogus buvo atėjęs į gydymo įstaigą, jo tapatybę. Blogiausia tai, kad medikai apie tokį faktą mums pranešė tada, kai pacientas iš ligoninės jau buvo pasišalinęs, todėl negalėjome jo iškart apklausti“, – teigė Palangos policijos komisariato viršininkas Alvydas Katkauskas.

Jo žodžiais, šiuo metu renkami įvairūs duomenys, informacija, o tada bus sprendžiama, ar pradėti ikiteisminį tyrimą dėl dokumentų klastojimo.

„Pranešimas yra toks, kad kreipėsi pacientė, o paaiškėjo, kad ji yra vyras, nors pažymoje, kurią žmogus atsinešė į gydymo įstaigą, nurodyta, kad ji yra moteris. Todėl ir įtariama, kad pažyma yra suklastota. Žinoma, istorija gana sensacinga, tačiau mums ji yra įprastas dokumentų klastojimas, o toks nusikaltimas nepatenka tarp prioritetinių, kuriuos reikia skubiai ištirti“, – aiškino A. Katkauskas.

R. A. Kirtukas pabrėžė, kad jei tas žmogus būtų pateikęs tikrus savo asmens tapatybės dokumentus, jam būtų buvusi suteikta visa reikiama pagalba. „Mes neskirstome žmonių pagal jų orientaciją. Šiuo atveju tikrai sunku suvokti, kodėl žmogus, jei jam reikėjo kardiologo paslaugų, pateikė galimai suklastotus dokumentus ir taip sukėlė sau problemų“, – kalbėjo R. A. Kirstukas.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje gyvena keli šimtai transvestitų. Jie gali pasikeisti lytį, tačiau operacijos atliekamos užsienyje, Lietuvoje jos neįteisintos, nors tai padaryti yra įpareigojęs Europos Žmogaus Teisių teismas.

Jame bylą prieš Lietuvą 2007 metais laimėjo būtent palangiškė L. – moteris, norinti tapti vyru. Strasbūro teismas nustatė, kad Lietuva pažeidė savo pilietės teisę į privataus gyvenimo gerbimą, nes nesuteikia galimybių atlikti lyties keitimo operaciją.

Lietuvoje jau formuojama ir teismų praktika, kad užsienyje lytį pasikeitę lietuviai savo šalyje įgauna teisę pasikeisti dokumentus ir oficialiai iš moters tapti vyru ar atvirkščiai. Taip jiems užtikrinamos visos Lietuvos piliečio teisės ir pareigos.