„Daug kartų esu susidūręs su policininkais, bet tokio įžūlumo dar nesu matęs – jaunas pareigūnas jautėsi kaip Dievas“, – prisipažino vilnietis Nerijus Radvila.

Nebaudžiamu jautęsis pareigūnas, pribloškęs įžūlumu, jau nebedirba policijoje – su įkalčiais sulaikytas Vilniaus apskrities policijos Patrulių rinktinės 24 metų patrulis Audrius Ulozas pats nusprendė išeiti iš darbo. Tačiau tuo nemalonumai jam nesibaigė – A. Ulozas ir jo kolega Tomas Urbonavičius buvo apkaltinti kyšininkavimu.

Policininkams iškeltą baudžiamąją bylą trečiadienį turėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismo  teisėja Virginija Švedienė, tačiau pirmasis posėdis neįvyko – dėl užimtumo kitoje byloje negalėjo atvykti T. Urbonavičiaus advokatas. Posėdyje nepasirodė ir jo ginamasis – teismui nepavyko patruliui įteikti šaukimo.

„Imsimės priemonių, kad būtų įteiktas šaukimas“, – iš posėdžių sekretorės išgirdusi, kad kaltinamajam nebuvo įteiktas kvietimas atvykti į teismą, sakė teisėja V. Švedienė.

Tuo metu teismo posėdyje pasirodęs A. Ulozas negalėjo iš gėdos pakelti akių – net apie 20 min. laukęs, kol teisėja ateis į posėdžių salę, kaltinamasis veidą bandė dengtis rankomis. Veido jis neatidengė ir tuomet, kai prasidėjo posėdis – tik išgirdęs, kad fotografai jau išėjo iš salės, vyras ryžosi pakelti galvą.

O raudonuoti iš gėdos buvusiam pareigūnui yra tikrai dėl ko – įtariama, kad jis labai įžūliai reikalavo kyšio, o vėliau jį ir paėmė.

Bylos duomenimis nustatyta, kad praėjusių metų liepos 8-osios vakarą, apie 23 val.., A. Ulozas ir T. Urbonavičius Vilniuje, Talino g., ties Justiniškių kapinėmis sustabdė N. Radvilos vairuojamą automobilį „BMW 318”. A. Ulozas įtarė, kad vairuotojas yra neblaivus, nors šis tai kategoriškai neigė ir aiškino, jog alkoholio kvapas sklinda nuo keleivio vietoje sėdinčios jo draugės. Ji rankoje taip pat laikė atidarytą alaus skardinę.

Už tai, kad nebūtų surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, A. Ulozas, girdint T. Urbonavičiui, pareikalavo susimokėti – 800 litų (231 eurų). Vairuotojas nė neketino mokėti, žadėjo pinigus surasti: „Niekas nenori problemų su policija, sakiau, kad dabar neturiu pinigų, bet juos surasiu“.

Pinigus pareigūnui vairuotojas pažadėjo sumokėti kitą dieną – kaip užstatą pareigūnas paėmė jo dokumentus ir telefono numerį, kuriuo žadėjo paskambinti kitą dieną.

Dar tą pačią naktį N. Radvila paskambino anoniminiu pasitikėjimo telefonu – norėjo sužinoti, kaip turėtų elgtis vairuotojas, iš kurio reikalaujama kyšio. Gavęs reikiamą informaciją vairuotojas svarstė, kaip elgtis, kai su juo susisiekė policijos Imuniteto tarnybos pareigūnai. Tada N. Radvila net neabejojo – reikia pamokyti kyšio reikalavusį pareigūną.

Pareigūnai iš karto ėmė klausytis savo kolegų pokalbių – nustatyta, kad A. Ulozas ne kartą skambino N. Radvilai ir reikalavo pinigų, o apie pokalbio rezultatus SMS žinute informuodavo savo kolegą T. Urbonavičių.

„Aš net vengdavau atsiliepti į skambučius – jis elgėsi labai įžūliai“, – sakė N. Radvila.

Baudžiamojoje byloje nukentėjusiuoju pripažintas vairuotojas sakė, kad kyšio reikalavęs pareigūnas net sutiko sumažinti sumą – nuo 800 iki 500 Lt. Galop, kai policininkas su vairuotoju sutarė susitikti toje pačioje vietoje, kur buvo užfiksuotas „pažeidimas“, N. Radvila net neatsivežė žadėtos sumos.

„Nenorėjau jam mokėti pinigų, bet pas jį buvo dokumentai, laukiau, kada atvažiuos mus sekantys pareigūnai, bet jų nebuvo, o policininkas vis reikalavo kuo greičiau duoti pinigus ir galop griebė už mano piniginės ir iš jos išplėšė ten buvusius pinigus“, – prisiminė nukentėjusysis.

Anot jo, A. Ulozas paėmė 210 Lt (60 Eur), o dokumentus numetė ant automobilio keleivio sėdynės. Su pinigais policininkas spruko net nesidairydamas – jį kolegos maždaug po 10 minučių sulaikė Fabijoniškių mikrorajone. Pinigų pareigūnas dar nebuvo spėjęs išleisti.

„Dabar jie prarado atmintį, nieko neatsimena“, – pareigūnų elgesiu stebėjosi nukentėjusysis.

Jeigu teisme bus įrodyta A. Ulozo ir T. Urbonavičiaus kaltė, jiems grės bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.