Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) praneša, kad Vilniaus rinktinės vadas Vidas Mačaitis antradienį įsakė iš tarnybos atleisti 30-metį šios rinktinės Sargybų skyriaus vyresnįjį pasienietį R. T.

Lietuvos apeliacinis teismas šių metų balandžio 3 d. paskelbė nuosprendį jo ir bendrininko Lietuvos piliečio R. P. baudžiamojoje byloje. Abu asmenys buvo pripažinti kaltais dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis. Pasienietis taip pat pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Kolegų pričiuptam R. T. bei R. P. teismas paskyrė baudas po 5647 eurus.

Įtarimai pareigūnui R. T. buvo pareikšti po to, kai 2012 m. vasario 7 d. VSAT Vilniaus rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus pasieniečiai Šalčininkų rajone sulaikė

11 500 pakelių kontrabandinių cigarečių bei du šį krovinį gabenusius asmenis. Bedugnės kaimo apylinkėse tuomet sulaikyti du „Audi“ automobiliai, iš kurių vienas buvo prikištas nelegaliai iš Baltarusijos atgabentų cigarečių. Šis automobilis kito buvo tempiamas lynu, nes prie pat valstybės sienos sugedo.

VSAT Vilniaus rinktinės pasieniečiai tuomet nustatė, kad Sargybų skyriaus pareigūnas R. T. leido netrukdomai gabenti rūkalus per valstybės sieną iš Baltarusijos, nusikaltimo darymo metu kontaktavo su kontrabandininkais, informavo juos apie padėtį prie valstybės sienos ir šio ruožo apsaugą.

Beje, Vilniaus apygardos teismas 2014 m. liepos 1 d. sprendimu pasienietį buvo išteisinęs dėl jam inkriminuojamų nusikalstamų veikų padarymo. Prokuroras apskundė šį sprendimą Lietuvos apeliaciniam teismui, kuris ir priėmė apkaltinamąjį nuosprendį.