L. Lapinskui paskirta bausmė buvo subendrinta su neatliktąja bausmės dalimi – jam paskirtas įkalinimas 11 metų.

Tuo pačiu nuosprendžiu nuteistas ir jo bičiulis Svajūnas Dičmonas – jam už du nusikaltimus buvo skirtos trejų ir pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmės, kurias subendrinus su anksčiau paskirtu nuosprendžiu paaiškėjo, kad vyras už grotų praleis net 19 metų.

Kaliniai nuteisti už tai, kad sukurstė piktnaudžiauti Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo (TIK) prižiūrėtoją – dabar jau iš pareigų atleistas Tomas Tamošiūnas, kuris visiškai pripažino kaltę, sulaukė švelnesnės bausmės.

Teisėja Jolanta Čepukėnienė nutarė, kad tarnybine padėtimi piktnaudžiavęs prižiūrėtojas bausmę gali atlikti laisvėje – jam skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant metams. Nuteistam buvusiam pareigūnui taip pat nurodyta toliau tęsti studijas ir darbą, be to, uždrausta išvykti iš gyvenamosios vietos be pataisos inspekcijos leidimo.

Tokia bausmė papiktino L. Lapinską ir S. Dičmoną, kurie teisėjos paklausti, ar suprato jiems paskirtą nuosprendį, sakė: „Išgirdome, sunku suprasti priežastis. O kodėl vieną kartą nepasodinote T. Tamošiūno?“.

Teisėja su nuteistaisiais į kalbas nesileido ir nurodė, kad nuosprendžio motyvus jau pagarsino, o daugiau jie galės sužinoti perskaitę jiems įteikto teismo dokumento kopiją.

„Čia viskas tik dėl to, kad negalėtų Laimono paleisti lygtinai“, – teismo nuosprendžiu piktinosi ir nuteistojo L. Lapinsko tėvas.

Vilniaus apygardos teismo nuosprendis dar negalutinis – nuteistieji jį galės apskųsti apeliacine tvarka.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad kalėjime prižiūrėtoju dirbęs T. Tamošiūnas kaliniams palengvindavo gyvenimą – perduodavo įvairius draudžiamus daiktus. Tarp jų – ir mobiliuosius telefonus. Žinoma, ne už gražias akis.

Teismas nustatė, kad tuo metu Lukiškių TIK kalėjęs (dabar jis bausmę atlieka Pravieniškių pataisos namuose) L. Lapinskas 2011 m. rugsėjį prižiūrėtojui T. Tamošiūnui perdavė raštelį su prašymu gauti ir perduoti mobilųjį telefoną ir SIM kortelę. Už tai pareigūnui nusikaltėlis pažadėjo 600 litų (apie 160 eurų) atlygį bei nurodė, kad dėl perduodamų daiktų reikia paskambinti Pravieniškėse kalinčiam S. Dičmoniui.

S. Dičmonas, sužinojęs, kad L. Lapinskui ketinama perduoti mobilųjį telefoną ir SIM kortelę, telefonu T. Tamošiūnui nurodė draudžiamus daiktus paimti iš jo žmonos. Pareigūnas su ja susitiko ir paėmė telefoną su kitais daiktais. Vėliau juos perdavė vienam iš suimtųjų, o po kurio laiko, pasinaudodamas Ūkio aptarnavimo skyriaus sandėlininku, iš vienos kameros perdavė į kitą kamerą, kurioje dienas leido jo bičiulis L. Lapinskas.

Beveik po mėnesio T. Tamošiūnas dar kartą perdavė mobilųjį telefoną ir SIM kortelę.

Skirdamas bausmes S. Dičmonui ir L. Lapinskui teismas atsižvelgė į tai, kad jie nėra linkę laikytis visuomenėje priimtų elgesio taisyklių ir jas pažeidinėja net įkalinimo įstaigoje. Tuo metu T. Tamošiūnas, anot teismo, visuomenėje iškraipė Kalėjimų departamento ir Lukiškių TIK autoritetą, pažemino statutinio pareigūno vardą, kaliniams sudarė galimybę nevykdyti bausmės paskyrimo sąlygų.

Teisėja J. Čepukėnienė taip pat pabrėžė, kad dėl kalėjimo prižiūrėtojo veiksmų kilo didelis rezonansas visuomenėje, taip buvo suformuota nuomonė, kad nusikalstamo pasaulio atstovai gali nevaržomai gyventi net įkalinimo įstaigose.

Tai jau ne pirmas kartas, kai dėl L. Lapinsko ir S. Dičmono įkliūva Lukiškių TIK prižiūrėtojai. Prieš dvejus metus dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi buvo nuteistas dabar jau buvęs prižiūrėtojas Aleksandras Kozlovas – teismas jam skyrė 48 MGL dydžio (6 240) baudą.

Pareigūnas prisipažino, kad talkino ne tik teismo už grotų laukiantiems suimtiesiems, bet ir griežta bausme nuteistam vienos žiauriausios sostinės nusikalstamos „Lapinų“ grupuotės vadeivai L. Lapinskui. „Viską dariau tik dėl pinigų“, – per apklausą palūžo dabar jau buvęs pareigūnas.

Pareigūnai tada nustatė, kad A. Kozlovas per du kartus kaliniams perdavė 7 mobiliojo ryšio telefonus, 13 mobiliojo ryšio telefonų kortelių, 6 mobilaus ryšio USB modemus bei 4 kroviklius.