Penktadienio rytą T. Apivalą policijos pareigūnai atvežė į Vilniaus miesto apylinkės teismą – ikiteisminį tyrimą dėl grasinimo įvykdyti teroristinį aktą atliekanti Vilniaus apygardos prokuratūra paprašė įtariamąjį, kuris serga sunkia psichikos liga, suimti trims mėnesiams.

Maksimaliam įstatyme numatytam terminui grasinimu įvykdyti teroristinį aktą įtariamam vilniečiui suėmimą paprašęs skirti Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Linas Kuprusevičius sako, kad įtariamasis gali pasislėpti nuo pareigūnų bei įvykdyti naujas nusikalstamas veikas.

„Be to, jis pavojingas“, – pažymėjo prokuroras.

Į teismą penktadienio rytą atvežtas įtariamasis elgėsi ramiai, jam yra paskirta valstybės advokatė.

T. Apivala neprieštaravo, kad jam būtų skirta griežčiausia kardomoji priemonė – pas motiną gyvenantis ir prieš 8 metus su žmona išsiskyręs vyras teigė, kad serga psichikos liga, nuolat lankosi pas gydytojus ir vartoja vaistus. Niekur nedirbančiam įtariamajam nustatytas tik 40 proc. darbingumas.

Įtariamasis yra anksčiau teistas dėl narkotinių medžiagų įgijimo, tačiau už grotų nebuvo pasiųstas – teismas jam skyrė ambulatorinį gydymą, nes jis buvo pripažintas nepakaltinamas.

Prie Prezidentūros sulaikytas ir policijoje apklaustas T. Apivala pareigūnams nurodė įvairius motyvus, dėl ko surengė išpuolį. Jis anksčiau yra siautėjęs prie Seimo, tačiau į pastatą vyrui taip ir nepavyko prasmukti.

„Ką norėsiu, tą pasieksiu“, – tyrėjams sakė įtariamasis. Ką jis nori pasiekti ir kodėl, T. Apivala atsisakė pasakyti. „Koks jums skirtumas“, – atsakinėdamas į ikiteisminio tyrimo teisėjo klausimus sakė įtariamasis.

Žurnalistų paklaustas, kodėl atėjo prie Prezidentūros, T. Apivala nenorėjo atsakinėti į žurnalistų klausimus, tik tepasakė, kad jį „vertė banditai“, nes jis esą šiems buvo skolingas pinigų.

Teisėjas Mindaugas Ražanskas prokuroro prašymą patenkino ir T. Apivalai skyrė suėmimą, jis iš teismo išvežtas į Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą, o vėliau planuojama jam paskirti teismo medicinos ekspertizę. Jos metu bus aiškinamasi, ar vyras yra pakaltinamas.

DELFI primena, kad T. Apivala prie Prezidentūros siautėjo trečiadienio vakarą – jis grasino susisprogdinti. Sulaikius vyrą paaiškėjo, kad jo krepšyje, kur jis teigė laikąs sprogmenis, tėra tušti plastikiniai buteliai. Sulaikytasis buvo blaivus – nevartojęs nei alkoholio, nei narkotikų.