Policija dar savaitės pradžioje perspėjo, kad balandžio 13-19 dienomis visus greičio mėgėjus baus be gailesčio, tačiau įprotis važiuoti greičiau, nei leistina, ne taip lengvai išgyvendinamas.

Vilniuje nuo ketvirtadienio ryto 6 val. įjungti visi greičio matuokliai, o nežymėtais automobiliais dirbę kelių policijos pareigūnai vieną po kito fiksavo greičio mėgėjus. 

Tūkstantmečio gatve ne vienas pralėkė daugiau nei 100 kilometrų per valandą greičiu, nors ženklai aiškiai žymi 80, o vietomis ir 60-ties kilometrų greitį.

Mikroautobusu lėkęs ne lietuvių kilmės vairuotojas Mechmanas DELFI sakė, kad vos paspaudė greičio pedalą, ėmė galvoti, kad įklius.

„Aš taip dažnai nedarau. Skubėjau, darbininkai laukia, – gana švariai lietuviškai pasakojo vyras kol laukė policijos rašomo protokolo dėl 38 kilometrais per valandą viršyto greičio (važiavo 118 km/val.) – Tikrai labai gailiuosi, nedarau taip dažnai. O dabar, važiuoju ir galvoju – įkliūsiu. Va ir įkliuvau“.

„Tik taip automobilio problemas galima išsiaiškinti, o už miesto važiuoti toli, tam nėra laiko, – paaiškino kliento „Nissan“ vairavęs automobilius remontuojantis Robertas. Jis greitį viršijo 23 kilometrais per valandą. Vyras atviravo, kad laiko nustatyti gedimui turi nedaug, tad ir teko, net ir žinant apie reidą „Greitis“, rizikuoti.

Ne ką mažesniu greičiu pralėkė ir „Mercedes“ – prie vairo buvęs Sergejus sakė, kad ne jis vienas vairuoja šį automobilį, tad iš kur dar viena greičio nuotrauka nežinantis, bet pažadėjo tuoj pat išsiaiškinti. Rašydamas paaiškinimą, kodėl vietoj 80-ties greičio pedalą paspaudė iki 103-jų, kaip ir dauguma, labai gailėjosi.

Tiesa, nežymėtas policijos automobilis tapo ir prevencine priemone – ne vienas vairuotojas, susilyginęs su pareigūnais, staiga nuspaudė stabdžius, mat policijos pareigūnai nematomi tik iš toli, patruliuojantieji dėvi uniformas.

Kelių policijos pareigūnams pasukus į Laisvės prospektą, teko kiek pasigainioti „Renault“ vairavusią merginą. Policijos automobiliui stovint prie šviesoforu reguliuojamos perėjos, mergina lyg niekur nieko pravažiavo pro šalį nė nepristabdžiusi. Maža to, ji ne iškart teikėsi sustoti. Policijos pareigūnai per garsiakalbį paprašė, kad „Renault“ vairuotojas sustotų kelkraštyje. Mergina nė nesureagavo. Pareigūnams dar kartą paraginus sustoti, tik jau minit „vairuotoja“ ne „vairuotojau“, ji pagaliau sureagavo.

Živilė kiek sutriko, kad sulaukė pareigūnų dėmesio, teigė, nepastebėjusi šviesoforo. Laimei, žmonės į perėją nežengė, tad mergina už savo neatidumą turės sumokėti tik baudą.

Tokie rezultatai maždaug viena kelių policijos darbo valanda sostinėje. Kokie bus rezultatai iki 6 valandos ryto, kol kas galima tik spėlioti.

Kelių policijos pareigūnai neapsiriko pasivažinėję ir miesto, ir užmiesčio gatvėmis. Ne vienas į darbą važiavęs nuo Naujosios Vilnios pusės taip pat sulauks pakvietimo apsilankyti Mėnulio gatvėje, kelių policijos buveinėje. Tie, kurie viršijo greitį iki dešimtis kilometrų per valandą, gaus įspėjimus. Nors jie pirmą kartą „nemokami“, antrą kartą užsidirbus baudą tokie administraciniai įspėjimai užkerta galimybe gauti pusę numatytos baudos. Greitį viršiję dešimčia ir daugiau kilometrų, jau gauna baudas. Baudos dydis priklauso nuo daromų pažeidimų dažnumo.

Policijos departamentas dar savaitės pradžioje pranešė, kad šiai akcijai skirta ir pirmą kartą Europos šalių kelių policijos pareigūnų organizuojama 24 valandas truksianti specialioji prevencinė priemonė „Greitis“. Ji bus vykdoma balandžio 16–17 d., t.y. nuo ketvirtadienio ryto 6 val. iki penktadienio ryto 6 val. Europos šalyse, tarp jų ir Lietuvoje.

Mūsų šalyje ši specialioji policinė priemonė pavadinta „Pamėgink važiuoti tik saugiu greičiu. Turėtų patikti...“.