Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė DELFI patvirtino, kad pareigūnai informavo, jog prie vartų iš universiteto pusės pastebėtas vyras su dideliu lagaminu, jis grasina susisprogdinti.

Prezidentūros darbuotojams rekomenduota palikti pastatą. DELFI šaltiniai pranešė, kad Prezidentūros darbuotojai gavo SMS žinutes, įspėjančias palikti Prezidentūros patalpas pro šonines duris. Prezidentės D. Grybauskaitės tuo metu pastate nebuvo.

Sujudimas Vilniaus senamiesčio centre kilo prieš 17 val., prie Prezidentūros ir Vilniaus universiteto.

Pasak pareigūnų, įtartinas asmuo grasino susprogdinti bombą prie Prezidentūros. Į įvykio vietą suvažiavo daugybė policijos pareigūnų, ugniagesiai, greitoji pagalba.

Vadovybės apsaugos departamento budėtojas policijai paskambino 16.40 val. Jis pranešė, kad prie Prezidentūros atėjo sprogmenimis apsikarstęs vyriškis ir grasina susisprogdinti.

Kaip DELFI 17.10 val. sakė pareigūnai, iškviestos papildomos pajėgos. Atvyko antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ derybininkai.

Evakavo Vilniaus Universitetą

Dėl incidento policija uždarė aplinkines gatves. Įvestas planas "Skydas". Evakuotas universitetas.

VU centrinių rūmų bibliotekoje buvusi mergina DELFI teigė, kad informaciją sužinojo iš naujienų portalų. Anot jos, po kelių minučių suskambėjo žurnalistikos skaityklos bibliotekininkės telefonas ir buvo pasiteirauta, ar skaitykloje daug žmonių.

„Buvo pilna skaitykla. Po kelių minučių atėjo kažkoks vyras ir mūsų paprašė palikti pastatą. Panika nekilo, tačiau prie rūbinės susidarė didelės eilės“, – DELFI pasakojo mergina.

VU centrinių rūmų bibliotekos patalpose buvusių žmonių taip pat paprašyta stovėti kuo toliau nuo langų ir durų, kadangi yra sprogimo galimybė. Žmonėms liepta išeiti ir iš universiteto kiemo.

Apie 17.50 val. vis dar vyko derybos su susisprogdinti grasinančiu vyriškiu. Vadovavimą operacijai perėmė "Aras".

"Aro" vadas Viktoras Grabauskas DELFI sakė, jog teritorija yra visiškai apsaugota, civiliams grėsmės nėra.

Sulaikė užpuoliką

Daugiau nei po 2 valandų derybų „Aro“ pareigūnai pradėjo puolimą. Prie vartų, šalia kurių stovėjo susisprogdinti grasinantis vyras nuskubėjo „Aro“ šarvuotas automobilis ir skydais užsidengę „Aro“ pareigūnai. Iš paskos nuvažiavo greitoji.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas žiniasklaidai patvirtino, kad vyriškis yra sulaikytas.

„Nelaimių išvengta. Asmuo – neutralizuotas, sulaikytas ir išvežtas į Vyriausiąjį policijos komisariatą. Aiškinsimės jo tapatybę ir visas aplinkybes. Vyras policijai anksčiau nebuvo žinomas, nebuvo matytas“, – sakė K. Lančinskas. 
Kęstutis Lančinskas

Kas buvo lagamino viduje, kol kas nėra aišku.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas patikino, kad suimant vyras nebuvo sužeistas, prieš jį buvo panaudotas impulsinis prietaisas „Taser“.

„Vyras kalbėjo lietuviškai, bet labai aptakiai. Mūsų derybininkai su juo derėjosi, aiškinosi visas aplinkybes“, – patikino jis.

K. Lančinskas patvirtino, kad reali grėsmė tikrai buvo iškilusi. Vyras sakė, kad sprogmenis aktyvuos, jei nebus įvykdyti jo keliami reikalavimai, tačiau jokie konkretūs reikalavimai iš jo lūpų nenuskambėjo. Jis taip pat neatsakė į klausimus, kam atstovauja, ko tokiu savo poelgiu siekia.

„Jis neturėjo jokios pozicijos, nekėlė reikalavimų. Derybininkams buvo labai sunku, bet kaip matote pavyko užmegzti ryšį,“ - sakė K. Lančinskas.

Jis pripažino, kad tai pirmas toks atvejis Lietuvoje. Dėl vyro veiksmų pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal 250 Baudžiamojo kodekso straipsnį, dėl terorizmo, už tai gresia ne vieneri metai kalinimo.

Sulaikius vyriškį (gim. 1982 m.) paaiškėjo, kad sprogmenų jis neturėjo. Kelia abejonių jo psichikos būklė, pareigūnai šį žmogų apibūdino kaip "neadekvatų".

Dėkojame DELFI skaitytojui už vaizdo medžiagą.