Tyrimas prasidėjo

“Kauno dienai” pavyko išsiaiškinti, kad pagal STT pareigūnų vykdytus sankcionuotus operatyvinius veiksmus, trukusius iki šių metų balandžio, prieš tris savaites buvo pradėtas naujas ikiteisminis tyrimas dėl Lietuvos kūno kultūros akademijos dėstytojų piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo. Kauno apygardos prokuratūros darbuotojai, kontroliuojantys tyrimo eigą, sako, jog byloje turimas konkretus pavardžių sąrašas, tačiau nė vienam iš dėstytojų dar nėra pareikšti įtarimai.

Specialiųjų tyrimų tarnybos Kauno skyriaus viršininkas Eivydas Čekaitis kol kas kalba abstrakčiai: “Mes daug kuo domimės, tačiau, kol vyksta tyrimas, negaliu nieko daugiau komentuoti apie jo eigą, nes tokią teisę turi tik prokuroras”.

Redakcijai yra žinomos pavardės dėstytojų, galėjusių prisidėti prie įvykių, atkreipusių net teisėsaugininkų dėmesį.

Padėtį paprašėme pakomentuoti LKKA Sporto pedagogikos ir psichologijos katedros docentės, socialinių (edukologijos) mokslų daktarės Audronės Dumčienės.

Kaltę vertė kitiems

A.Dumčienė “Kauno dienai” tikino neturinti su tuo nieko bendra: “Tikrai STT manęs neapklausė, nes ten apklausinėjo žmones, susijusius su ta byla. Aš net nesuprantu apie ką kalbama. Niekada man niekas nėra siūlęs jokio kyšio, ir tokie gandai niekuo neparemti”. Paprašius dar kartą patvirtinti, kad visi šie gandai tikrai neteisingi ir laužti iš piršto, docentė netikėtai prisiminė, kad vis tik yra kažkieno parašytas skundas dėl netinkamu laiku vykusių atsiskaitinėjimų. Vėliau ji vėl kartojo, kad pareigūnų apklausose “beveik” nedalyvavo, o į teisėsaugininkų klausimus atsakinėjo ir oficialius parodymus davė bei po jais pasirašė tik kiti dėstytojai. A.Dumčienė, anksčiau vadovavusi Sporto pedagogikos ir psichologijos katedrai, dar pridūrė, jog nei ji, nei dabartinis katedros vedėjas niekuo nesusiję su pastarąja byla bei studentu, įveltu į ją. Moters nuomone, viską galėjo nulemti kieno nors parašytas skundas. Daugiau, be šių mįslingų aplinkybių, docentė nieko nedetalizavo.

Docentė samprotavo, kad toks bręstantis skandalas gali būti susijęs su anksčiau plačiai nuskambėjusiais korupcija dvelkiančiais įvykiais, todėl neva žmonės nori, jog akademija vėl nuskambėtų iš blogosios pusės. Be to, dėstytoja pabrėžė, kad, artėjant stojamiesiems egzaminams, reikėtų, jog apie aukštąją mokyklą būtų kalbama tik gražiai.

Mokosi per atstumą

Atrodo, dėl “nežinia iš kur” kilusių gandų apie vis tą pačią įstaigą vien gražiais žodžiais akademiją apdainuoti būtų sunku.

“Kauno dienos” duomenimis, LKKA dėstytojai “talkino” vienam studijuojančiam piliečiui, gyvenančiam ir dirbančiam Ispanijoje. Jaunuoliui beveik neprireikdavo apsilankyti universitete, nes paslaugūs darbuotojai sutvarkydavo už atitinkamą mokestį visas jam reikalingas įskaitas bei egzaminus. Tikėtina, kad, pasitvirtinus pastarajam gandui, paaiškėtų, jog ir rezultatai užsienyje gyvenančio studento nėra patys prasčiausi.

Peršasi išvada, kad būtent dėl tokių svetur gyvenančių ir dirbančių asmenų mokslų galėjo įsiplieksti incidentas, kai kažkieno pratrūkusi kantrybė sukėlė teisėsaugininkų susidomėjimą.

Nieko negirdėjo

Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) rektorius prof. habil. dr. Albertas Skurvydas “Kauno dienai” prisipažino nieko konkretaus apie naują teisėsaugininkų tyrimą kol kas nežinąs. Tiesa, girdėjęs tik kalbas dėl neva korupcija įtariamų darbuotojų, tačiau jokios oficialios informacijos iš teisėsaugininkų nėra gavęs, todėl plačiau komentuoti pastarųjų įvykių nesiryžo.

Rektoriaus teigimu, jo ausis pasiekęs gandas, kad universitete neseniai lankėsi STT pareigūnai, kurie kalbino katedrų vedėjus ir kitus dėstytojus, tačiau nieko konkretaus daugiau ir nepasakė. A.Skurvydas prisiminė prieš porą metų jo vadovaujamą įstaigą sukrėtusį korupcijos skandalą, kai tokiais nešvariais darbeliais buvo įtartas vienas neakivaizdininkų dekanas. Po pastarojo incidento viskas buvo aprimę, tačiau pastarųjų dienų įvykiai parodė, kad vis tik problemos dar neišnykusios.

Panašu ir kitur

Neseniai keliais karjeros laipteliais pažeminta ir kitos Kaune įsikūrusios aukštosios mokyklos darbuotoja. Vilniaus universiteto (VU) Kauno humanitariniame fakultete (KHF) viena docentė socialinių mokslų daktarė neteko Verslo ekonomikos ir vadybos katedros vedėjos kėdės.

Nepatvirtintais duomenimis, šiame universitete būta beveik analogiškos situacijos kaip LKKA, tik čia vadovybė problemą išsprendė savo jėgomis, be teisėsaugos pagalbos.

Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto dekanas docentas Stasys Girdzijauskas patvirtino faktą, kad su minėta kolege buvo kilę tam tikrų vidinių konfliktų, todėl ji nebegalėjo toliau eiti ankstesnių pareigų. Šiuo metu ji dirba dėstytoja. Jos pareigų pažeminimo priežastimi dekanas įvardijo pedagoginės etikos pažeidimus, kurių detalizuoti nenorėjo. Kita vertus, oficialiai S.Girdzijauskas patikino, kad ji katedros vedėjos posto atsisakiusi savo noru. Tačiau priekaištų dėl ankstesnio darbo, anot dekano, tikrai galima įžvelgti, juolab kad dar galioja jai skirtas papeikimas.

Rengiasi kovai

Konkrečių nusiskundimų iš studentų S.Girdzijauskas niekada teigia negirdėjęs, tačiau apie esamą padėtį universitete tikimasi daugiau sužinoti iš profesionalių sociologų atliekamų tyrimų: “Praėjusiais metais rengtos apklausos daugeliui ekspertų pasirodė ne visai teisingos, todėl, gavę papildomą finansavimą, šiemet tikimės išsiaiškinti situaciją kur kas tiksliau”. Dekanas svarsto, kad pernykštėse apklausose galima įžvelgti savotiškų interesų iš tų, kurių vykdomiems neteisėtiems veiksmams būtent ir ketinama užkirsti kelią.

Vertindamas mokslo įstaigose veikiančią korupciją, dekanas sakė matąs ne vieną priežastį, dėl kurios ji klesti. Pasak S.Girdzijausko, kol kas įstatymuose yra palikta pernelyg daug visokių kiaurymių, pro kurias, kaip tenka pripažinti, sukčiai lengvai pralenda: “Mūsų tik ką minėta kolegė taip pat labai gerai išmano įstatyminę pusę, todėl labai sunku tokiais atvejais kažką padaryti”. VU Kauno humanitarinio fakulteto vadovas sako, kad būtina be perstojo tokius atvejus kelti į viešumą: “Nešvarūs darbai nemėgsta šviesos, todėl paviešinimas tikrai gali padėti, kad nesąžiningų kolegų tarp mūsų nebeliktų”.

Kovoti su korupcijos atvejais universitetuose žada ir LKKA rektorius A.Skurvydas, sakantis, kad, gyvenant tokioje visuomenėje, visiškai nepavyks to išvengti, tačiau reikia bandyti bent kažkiek tokius procesus sumažinti.

Tiesa, tą patį jis jau kalbėjo ir prieš porą metų, po pirmųjų skandalų jo vadovaujamoje įstaigoje.

Skandalų būta anksčiau

“Kauno diena” jau rašė, kad 2001-aisiais LKKA bendruomenę drebino dėl vieno docento, ėmusio iš studentų kyšius už egzaminų įvertinimus, kilęs skandalas. Po metų STT iškėlė baudžiamąsias bylas dviem vyriškiams, neva baigusiems neakivaizdines studijas LKKA. Kaip paaiškėjo vėliau, Vadovybės apsaugos departamento darbuotojai suklastojo dokumentus apie ankstesnes studijas ir ketvirtajame kurse “išdygo” neteisėtai. Nemažai klausimų pareigūnams tąkart kėlė nusikalstamo pasaulio atstovais tituluojamų Deivido Ganusausko (Mongoliuko) bei Arūno Aišparo studijų baigimo atestatai. Abu studentai taip pat iš nežinia kur atkeliavo tiesiai į paskutinį kursą. Netrukus pastarųjų “studentų” diplomų galiojimas buvo panaikintas.

Negana to, buvo išaiškinti įtarimai apie tuometinio Neakivaizdinio skyriaus dekano Laimučio Stankevičiaus pasipelnymą, studentų mokesčius už studijas įsidedant tiesiai sau į kišenę. Tąkart atliktų revizijų rezultatai liudijo, jog finansinėje veikloje apstu įvairių pažeidimų.