Lietuvos teisėsaugos pareigūnai pastarąjį pusmetį atliko mažiausiai keturias sėkmingas operacijas ir uždarė nelegalias spaustuves, kuriose buvo klastojami Lietuvos piliečio pasai ir kiti dokumentai.

Kovo pradžioje Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai, iškrėtę butą Šiauliuose, aptiko dokumentų klastojimo laboratoriją. Joje labai profesionaliai buvo klastojami naujo pavyzdžio Lietuvos piliečio pasai.

Jau tada VSD išreiškė nerimą, kad klastotės yra aukštos kokybės ir padirbtus pasus nuo originalo atskirti gali tik ekspertai. Bute bei kitose vietose šimtais buvo padirbinėjami ir seno pavyzdžio Lietuvos piliečio pasai.

Be Lietuvos piliečio pasų, klastojami buvo ir kiti oficialūs dokumentai.

Kratų metu rasta apie 3000 tuščių bei keletas užpildytų vairuotojo pažymėjimų, per 100 įvairių valstybės įstaigų, įmonių bei organizacijų suklastotų antspaudų bei jų klišių, paruoštų klastojimui kai kurių šalių vizų, taip pat kitų įvairių dokumentų.

Laboratoriją įkūręs šiaulietis nuolat gaudavo užsakymus iš įvairių asmenų, kurie suklastotus Lietuvos piliečio pasus siųsdavo į Vokietiją, Lenkiją, Didžiąją Britaniją, Baltarusiją, Ukrainą bei kitas užsienio valstybes.

Užsienio valstybėse gyvenantys asmenys, pasinaudodami suklastotais Lietuvos dokumentais, patekdavo į kitas šalis, įsidarbindavo įvairiose organizacijose, imdavo paskolas bankuose bei darydavo įvairius nusikaltimus.

Dar tris panašias operacija VSD atliko Kaune.

Pirmadienį Policijos departamente, Kriminalinės policijos biure Vilniuje vyko susitikimas, kuriame Lietuvos, Lenkijos, Prancūzijos, Belgijos, Didžiosios Britanijos pareigūnai kalbėjo apie nelegalų ne Europos Sąjungos valstybių piliečių gabenimą į Europos Sąjungos valstybes ir šiame nelegaliame versle naudojamus lietuviškus pasus.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Europolo Lietuvos nacionalinio skyriaus viršininkas Mindaugas Petrauskas spaudos konferencijoje pranešė, kad 2004 metais buvo prarasti 34 tūkst. 437 senojo pavyzdžio Lietuvos piliečio pasai bei 2 tūkst. 427 naujojo pavyzdžio Lietuvos piliečio pasai.

Šiemet vien vien per 5 mėnesius buvo prarasti 10 tūkst. 699 senojo pavyzdžio Lietuvos piliečio pasai bei 1 tūkst. 301 naujojo pavyzdžio Lietuvos piliečio pasas.

"Manome, kad nemaža dalis prarastų Lietuvos Respublikos pasų panaudojami neteisėtai veiklai vykdyti", - sakė M.Petrauskas.

Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių teisėsaugos institucijos pastebėjo, kad lietuvių organizuotos nusikalstamos grupuotės vis aktyviau veikia nelegalios migracijos organizavimo srityje.

Žvalgybinė policijos informacija rodo, kad Ukrainos, Rusijos, Moldovos, Rumunijos ir kiti Europos Sąjungai nepriklausančių šalių piliečiai vienoje iš centrinės Europos šalių būna aprūpinami padirbtais lietuviškais pasais.

Dažniausiai pasai padirbinėjami pakeičiant nuotraukas juose, t.y. į originalius pasus įklijuojant nelegalių migrantų nuotraukas.

Policijos pareiginai pastebi, kad vis dažniau būna padirbinėjami naujojo pavyzdžio Lietuvos piliečio pasai.

Dažniausiai nelegalūs migrantai iš Lenkijos per Vokietiją, Belgiją, Prancūziją būna gabenami į Jungtinę Karalystę ir Airiją. Tai pelninga organizuotų nusikalstamų grupuočių veikla - už kiekvieną pervežtą nelegalų migrantą gaunama apie 3 000 - 3 500 eurų.

Surinkta žvalgybinė informacija policininkams leidžia teigti, kad pagrindiniai šios nusikalstamos veiklos organizatoriai yra lietuvių nusikalstamų grupuočių nariai, gyvenantys Lietuvoje ir Jungtinėje Karalystėje bei Airijoje. Šios grupuotės turi gerus ryšius su nusikalstamomis grupuotėmis Ukrainoje, Lenkijoje, Belgijoje.

Tiek Lietuvos, tiek Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Belgijos, Prancūzijos teisėsaugos institucijos, išanalizavusios pradinę žvalgybinę informaciją, pradėjo tikslines operacijas.

Kadangi organizuotos nusikalstamos grupuotės veikia tarptautiniu lygiu, atsirado būtinybė ir tyrimus koordinuoti tarptautiniu lygiu. Todėl Lietuvos kriminalinės policijos biuras nusprendė surengti suinteresuotų teisėsaugos institucijų atstovų iš Lietuvos, Lenkijos, Belgijos, Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės, atliekančių tyrimus dėl lietuviškų pasų padirbinėjimo, darbinį susitikimą.

Šio susitikimo tikslas yra - žvalgybinės informacijos apsikeitimas ir tarptautinio lygio bendrų veiksmų planavimas. Taip pat ketinama kreiptis į Europolą, dėl analitinės pagalbos suteikimo bei bendrų veiksmų koordinavimo.

Dalis nelegalius migrantus gabenančių asmenų iš Lietuvos jau yra ar buvo sulaikyti Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje, jiems buvo skirtos realios laisvės atėmimo bausmės, dažniausiai iki 1 metų.

Policijos pareigūnai tikisi, kad bendrais Europos Sąjungos teisėsaugos institucijų veiksmais bus nustatyti ir šio nelegalaus verslo organizatoriai bei jiems bus skirtos griežtesnės bausmės.